Bunlar arasında artırılmış IPC (saat başına talimat), her voltaj için artırılan frekans ve daha iyi bir güç yönetimi bulunuyor.
AMD'nin Jaguar çekirdeklerini üzerinde barındıran, yeni Xbox'ta da bulunan işlemcisini inceledik!
AMD işlemciler, son birkaç senedir etkileyici olma niteliklerini kaybetmiş durumdalar. Ancak son zamanlarda bu durum iyileşiyor ve Kabini kod adlı AMD A4-5000 APU, bu iyileşmede önemli rol oynayan işlemcilerden.
APU'yu güçlü kılan yanı, içerisinde bulundurduğu Jaguar çekirdekleri. Bu çekirdekler Microsoft'un Xbox One ve Sony'nin PlayStation konsollarında da bulunuyor.
Dört çekirdekli AMD A4-5000 APU'yu "whitebook" laptop olarak bilinen bir laptop'ta denedik. Normalde satın almanız mümkün olmayan bu tür laptop'ları yeni çipi ve yonga setini denemek üzere kullanabiliyorsunuz.
AMD A4-5000, dört Jaguar çekirdeğinden ve bir AMD Radeon HD 8330 entegre grafik çekirdeğinden oluşuyor.
Bu çipin övülmesi gereken ilk özelliği, konsollarda kullanılması ve dolayısıyla hemen hemen bir mobil çip olması. Hatta AMD A4-5000'ün bir ultra-mobil çip olduğunu söyleyebiliriz.
AMD A4-5000'deki Jaguar çekirdekleri, daha önceki Bobcat çekirdeklerinin yerini alıyor ve bu sayede çip, Intel'in ultra mobil Atom işlemcilerine daha bir rakip haline geliyor. Jaguar'ın, dolayısıyla Kabini'nin en son düşük güç tüketimli Atom'lardan farkı ise akıllı cepler kadar küçük cihazlara sığmak üzere tasarlanmamış olmaları.
Kabini'nin asıl hedefi, süper ince laptop ve tabletler. Ancak bizce bu konuda sorun yok, zira akıllı cep CPU'ları için zaten birçok alternatif var. AMD'den beklentimiz, Windows 8'in x86 sürümünü çalıştıran tabletler için iyi bir alternatif sunması.
Özellikleri
APU'yu test ettiğimiz referans laptop'u, 13 inç'lik 1080p ekrana sahip. 320GB'lık bir eski, manyetik depolama birimiyle gelen laptop'un bu yanını testlerimizden mümkün olduğunca uzak tutmaya çalıştık. Zira AMD A4-5000'in bir SSD için deyim yerindeyse yanıp tutuştuğunu düşünüyoruz.
Cihazın diğer özellikleri arasında 4GB RAM, bunun içerisinden A4-5000'in entegre grafikleri için ayrılmış 512MB RAM, 3.000mAh'lik bir pil bulunuyor.
A4-5000'ün Jaguar çekirdekleri ise 1.5GHz'te çalışıyor. AMD'nin Bobcat düşük güç tüketimli CPU mimarisini devam ettiren Jaguar, Intel'in Atom CPU çekirdekleriyle hemen hemen aynı seviyede ancak akıllı cepleri hedef almıyor. A4-5000, mobil cihazlarda tabletlerle ve çok ince laptop'larla sınırlı.
Grafiklere gelirsek, A4-5000 3D gücünü AMD Radeon HD 8330'dan alıyor. 496MHz'te çalışan grafik işlemci, AMD'nin en son GCN grafik mimarisine sahip ve AMD'nin en son grafik shader'larının 128'ini üzerinde bulunduruyor.
Xbox One ve PS4 aynı CPU çekirdeklerini ve grafik mimarisini kullandığından, ilk olarak onlarla yapılacak bir karşılaştırma akla geliyor. Xbox One ve PS4, 1.6GHz'te çalışan Jaguar çekirdeklerine sahipler, yani saat hızları AMD A4-5000 ile neredeyse aynı. Konsollardaki işlemcilerin çekirdek sayısı tabi ki iki kat fazla, ancak bu çekirdeklerin bazılarının oyun dışı işlere ayrılmış olma ihtimali var. Buradan A4-5000'ün en son konsollarla benzer seviyede bir oyun performansı sunacağını çıkarabiliriz.
Grafik konusunda ise A4-5000 geride kalıyor. PS4 1.152 grafik shader'ına sahipken Xbox One'ın 768 shader'ı desteklediği düşünülüyor. A4-5000 ise sadece 128 shader'a sahip.
Brazos'a kıyasla A4-5000, iki kat fazla CPU çekirdeğine ve yaklaşık yüzde 50 daha hızlı bir grafik çekirdeğine sahip. Bunun yanında grafik mimarisi olarak eski VLIW yerine en son teknoloji olan GCN kullanılıyor.
Performans
Cinebench 11: 1.45 puan
Battery Eater 05: 235 dakika
3D Mark Ice Storm: 23,718
3D Mark Cloud Gate: 2,226
3D Mark Fire Strike: 231
AMD A4-5000 APU'nun gerçek performansı, çoğu zaman AMD'nin bize sağladığı laptop'un mekanik sabit diskine takıldı. Dolayısıyla işlemcinin Windows 8'deki gerçek performansını göremedik. Ancak uygulamalar ve hız testleri yükledikten sonra sabit diskin önemi azaldığından birçok keşifte bulunabildik.
Hız testi için iyi bir başlangıç noktası olan Cinebench 11'de APU'nun elde ettiği 1.45 puan çok da etkileyici değil. Bu puan, AMD FX CPU'nun elde ettiği puanın yarısının azına denk geliyor. Dört çekirdekli bir Intel Core i7 ise yaklaşık 6 kat daha fazla puan alabiliyor.
Ancak A4-5000'ü i7 ile karşılaştırmak adil olmaz. APU'yu Intel'in Atom'uyla karşılaştırdığımızda ise durumun AMD'den yana olduğunu gördük. Intel Atom D2700'ün çift çekirdekli modelinin ulaşabildiği 0.75 puan, AMD A4-5000'in gerisinde.
Grafiklerde ise sadece 128 AMD GCN shader'ına sahipsiniz. AMD'nin AMD Radeon 7970'de bulunan en üst seviye grafik çipinin yaklaşık iki kat hızlı 2.048 shader'a sahip olduğunu hatırlatalım. Bu ise Radeon 7970'e yaklaşık 32 kat ham performans avantajı sağlıyor.
Grafik testlerimizde A4-5000'nun genel olarak ortalama bir grafik performansı sunduğunu gördük. 3DMark'ın zorlu testlerinde görüntüler bir slayt gösterisine dönüştü, ekranın güncellenmesi bazen birkaç saniye aldı.
A4-5000 gerçek bir oyun çipi değil, ancak özellikle eski oyunlarda günlük 3D oyun ihtiyacınızı karşılayamaya yetecektir. Ama A4-5000 ile Crysis 3'ü açıp ondan "yağ gibi akan" grafikler beklemeyin, çünkü bu hayalinizi gerçekleştiremeyecek.
A4-5000'ün diğer bir avantajı ise pil ömrü. Çok yüksek sayılmayacak 3,000mAh kapasiteli bir pile sahip laptop'ta A4-5000'inin yüksek bir pil ömrü potansiyeline sahip olduğu izlenimine kapıldık.
A4-5000'ün güçlü olduğu diğer bir nokta, HD video oynatma. İşlemci fazlasıyla yüksek bitrate'teki 1080p videolar akıcı bir biçimde oynatabildi. Bununla birlikte yüksek bitrate'li video oynattığınızda çekirdeklerin kullanımı yüzde 100'e yaklaşabiliyor. Normal bir bitrate'te ise 1080p videolar, çekirdeklerin yüzde 60'tan fazlasını kullanmıyorlar.
SonuçBeğendiğimiz yanlarıGüçlü 2D HD video oynatma.
Uzun pil ömrü.
Beğenmediğimiz yanlarıAMD'nin tam güçlü laptop işlemcilerinden uzak performans.
Ortalama grafik performansı.
Son kararımızAMD A4-5000'ün kısıtlamalarına rağmen bir laptop ve tablet işlemcisi olarak yeterince iyi olduğunu düşünüyoruz. Pil ömrü oldukça iyi, video oynatmada herhangi bir sıkıntı yok ve CPU çekirdekleri de yeterince iyi görünüyor.
Ancak bu çipin yeni nesil oyun konsollarında kullanılmış olması, çok daha endişe verici. Görünen o ki oyun geliştiricileri, Jaguar çekirdeklerinden iyi bir performans alabilmek için multi-threading'e büyük önem vermek zorunda kalacaklar. PS4'teki ve Xbox One'daki işlemci gücünün bir Intel masaüstü işlemcisinin yarısı kadar olacağını tahmin edebiliyoruz.