ABD'nin Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) tarafından kullanıldığı iddia edilen "Boundless Informant" yani "Sınır Tanımayan Muhbir" olarak adlandırılan dünyanın veri madeni ortaya çıkarıldı.
Son günlerde ABD'nin bir numaralı gündem maddesi casusluk ve gizlilik ihlali. İlk olarak telekulak skandalı ile patlak veren bu durum, daha sonra cep telefonu operatörlerinin kullanıcılarına ait telefon kayıtlarını Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) ile paylaştığının ortaya çıkmasıyla daha da büyümüştü. Son olarak geçtiğimiz gün, Google, Facebook ve Apple gibi teknoloji devlerinin de kullanıcı bilgilerini paylaştığına yönelik iddialar ortaya atılmıştı. Şimdi ise "Sınır Tanımayan Muhbir" adlandırılan dünyanın veri madeni ortaya çıktı.
The Guardian'ın dün ortaya çıkardığı bazı belgelerle ortaya çıkan bu aracın NSA'ya ait, istihbaratın nereden geldiğini bulan ve bilgileri kaydeden çok güçlü bir yazılım olduğu belirtiliyor. Ortaya çıkan bazı deliller sonucunda "Boundless Informant" yani "Sınır Tanımayan Muhbir" adındaki bu aracın 30 günlük Mart 2013 periyotunda toplam 97 milyar veri topladığı belli oldu.
Bu yazılım, bilgi topladığı cep telefonu ve bilgisayarların hangi ülkeye ait olduğunu gösteren bir ısı haritasına sahip ve bu ısı haritası hangi ülkeden ne kadar bilgi toplandığını da göstermekte. Örneğin, Mayıs 2013 ayında toplanan 97 milyar verinin, 14 milyarı İran'a aitken, 13,5 milyarı Pakistan, 12,7 milyarı Ürdün, 7,6 milyarı Mısır, 6,3 milyarı Hindistan ve 3 milyarı da ABD'ye ait.
Tüm dünyada çok büyük bir casusluk aracı gün yüzüne çıkarılmış durumda. Acaba başka ülkelerin de buna benzer araçları var mıdır? Varsa da bizim bilgilerimizi de toplamışlar mıdır? Siz bu konuyla alakalı ne düşünüyorsunuz?