Türk Kızı Muzdan Devrim Çıkardı!

Google Bilim Fuarı finalistleri arasına Türkiye'den sadece o girdi....


13-18 yaş arası gençlerin bilim merakını somut çalışmalara çevirmek isteyenleriteşvik etmek isteyen Google, bu yıl 120’yi aşkın ülkeden binlerce başvuru aldı. 90 finalist arasına Türkiye’den tek girebilen isim, muz kabuklarından biyoplastik üretimi projesiyle 16 yaşındaki Elif Bilgin oldu


1371142816_80_muzDünya çapında 120’yi aşkın ülkeden 13-18 yaş arası gençlerin yarıştığı Google Bilim Fuarı 2013’te bölge finalistleri belli oldu. Finalistler arasında Türkiye’den 16 yaşındaki Elif Bilgin tarafından önerilen muz kabuklarının biyoplastik üretiminde kullanılmasına ilişkin projesi de yer aldı. Google’ın blog sayfasından “Dünyayı Değiştirecek 90 Fikir” başlığıyla yaptığı açıklamada, “Büyük bilim insanlarının çoğunun içlerindeki bilim merakını erken yaşlarda geliştirdiği gerçeğinden hareketle, ocak ayında dünyanın dört bir yanındaki parlak beyinleri dünyayı değiştirecek fikirlerini bizlerle paylaşmaya davet ettik. Dünyanın en büyük online bilim fuarı olan Google Bilim Fuarı (Google Science Fair) kapsamında bu yıl 120’yi aşkın ülkeden, inanılmaz çeşitlilikte ve heyecan verici binlerce başvuruda bulunuldu. Jürinin aylar süren değerlendirmesinin ardından 90 bölgesel finalist belirlendi” denildi.

‘CURIE’DEN İLHAM ALDIM 2 YILDA GELİŞTİRDİM’
Finalist olarak seçilen projeler arasında Türkiye’den 16 yaşındaki Elif Bilgin’in önerdiği muz kabuklarının biyoplastik üretiminde kullanılması fikri de yer aldı. Eğitimine Özel Koç Lisesi’de devam eden Bilgin, 2 yıllık bir çalışmanın sonucunda günlük hayatta kullanılabilecek bir üretim yapmayı başarmış. Radyoaktivite çalışmaları ile Nobel ödülü kazanan kadın bilim insanı Marie Curie’nin kendisi için ilham kaynağı olduğunu söyleyen Bilgin, “O benim gibi hevesli genç kadın bilim insanları için en iyi rol model” diyor. Şu anda kullanılmakta olan petrol bazlı plastik yerine biyoplastik kullanılmasını sürdürülebilir çevre için de gerekli bulduğunu belirten Bilgin, gelecekte ABD’de tıp eğitimi almak istediğini dile getiriyor.

27 HAZİRAN’DA AÇIKLANACAK
Google Bilim Fuarı’nın 2. yılında “Scientific American Science in Action Award” adlı özel bir ödül de verilecek. Çevre, sağlık veya kaynak sıkıntısı gibi sorunlara yönelik fark yaratacak bir projenin ödüllendirileceği bu başlık için 90 finalist projenin 15 tanesi aday gösterildi. 15 küresel finalisti ve “Science in Action Award” ödülünün sahibi 27 Haziran’da açıklanacak. Bu genç bilim insanları 23 Eylül’deki son eleme için California’da buluşacak.