Amerikan hükümetinin Google kullanıcılarının bilgilerine diledikleri zaman erişebildikleri iddiaları üzerine firmanın tepesinden bu konuya dair açıklama geldi. İşte Google'ın cevabı.
Basında çıkan iddialara göre ABD hükümetine bağlı istihbarat örgütleri, PRISM adı verilen operasyon ile kişiler hakkında daha fazla istihbarat toplayabilmek için internet devlerine istedikleri zaman müdahale ederek bilgiye kolay ve hızlıca erişme hakkına sahipler.
Google CEO'su ne cevap verdi?
Bu iddianın hedefinde olan Google'ın tepe yöneticisi Larry Page, blog'unda bir açıklama yayınladı.
"Sevgili Google kullanıcıları,
İlk olarak, ABD hükümetine veya herhangi başka bir hükümete sunucularımıza doğrudan erişim verecek herhangi bir programa katılmadık. ABD hükümetinin veri merkezlerimizdeki bilgilere doğrudan veya herhangi bir arka kapıdan erişimi kesinlikle söz konusu değildir. PRISM adlı programı ise ilk kez 6 Haziran'da duyduk.
İkinci olarak, Google hükümetlerle bilgi paylaşımını çok kısıtlı kapsamda ve yalnızca geçerli yasal çerçevelerde göz önünde bulundurmaktadır. Hukuk ekibimiz bize ulaşan her bir talebi tek tek incelemekte, kapsamı geniş tutulmuş veya doğru süreçleri takip etmeyen talepler sıklıkla geri çevrilmektedir. Google'ın kullanıcılarımızın verilerine sonuna kadar erişim sağladığını öne süren haberler tek kelimeyle asılsızdır. Bu hafta basında haberler çıkıncaya kadar Verizon'a ulaşan kadar geniş kapsamlı (milyonlarca kullanıcının görüşme kayıtlarını teslim etmelerini isteyen) türde bir talep olduğunu asla duymadık ve bunu öğrenmek bizi çok şaşırttı. Google'ın kullanıcılarının internetteki aktivitelerine ilişkin bu ölçekte bilgiyi paylaştığı hakkındaki tüm iddialar kesinlikle asılsızdır."