Bu robot beyninizi okuyor

Küçük bir ekibin geliştirdiği robot hareketlerinizi izleyerek geleceği tahmin ediyor


Amerika'da bulunan Cornell Üniversitesi'nde gerçekleşen bir proje akılları okuyabilen ve bu şekilde emirleri yerine getiren bir robot geliştirdi. Willow Garage'ın tasarladığı bu enteresan robot vücut hareketlerinizi okuyor, beynindeki verileri tarayarak sizin ne yapmak istediğinizi buluyor. Örneğin elinizdeki bardağı başka bir yere taşımak, ya da buzdolabını açmak gibi. Cornell'ın bilim insanlarına göre robot, bir saniye ileriyi tahmin ettiğinde yüzde 82, üç saniye için yüzde 71 ve 10 saniye sonrası adına da yüzde 57 doğru tahmini yapabiliyor.

YouTube, videolar için slow-motion seçeneği getirdi

Video paylaşım sitesi YouTube, yeni getirdiği seçenek ile birlikte eklemek istediğiniz her türlü videoyu (süresi 10 dakikayı geçmemeli) yavaş çekimde yayımlamak için slow-motion seçeneği getirdi. Edit > Enhancements menüsünden karşılaşacağınız kaplumbağa görseline tıklayarak yüzde 12.5, 25 ve 50 olmak üzere videonuzun hızını yavaşlatabiliyorsunuz.

Hızlı çekim yapan kameralara gerek kalmadan, artık her türlü görüntüyü bu vasıta ile slow-motion olarak değiştirebilir, arzu ettiğiniz "etkide" çalışmalar yaratabilirsiniz. Bu hoş seçenek Amerikalı kullanıcılar için aktif duruma gelmişken, diğer ülkelerin biraz daha beklemesi gerektiği açıklandı.

iPhone 6 Konsept Tasarımı

Apple bu sene içerisinde yeni bir iPhone duyurusu yapmaya hazırlanadursun, olası iPhone 6 tasarımların dair konsept videoları internette dolanmaya başladı.

Bu iPhone 6 tasarım videosunda ise kavisli ekrana ve 3 boyutlu kameraya sahip bir iPhone 6 tasarımı sergileniyor. Cihazdaki 3D kameranın 8 megapiksel çözünürlüğe sahip olduğu paylaşılmakta.

Galaxy S4 Mini'nin teknik detayları bir kez daha göründü

20 Haziran'da görücüye çıkacak modellerden bir tanesi de o olabilir.


Samsung Galaxy S4 Mini için söylenti detaylar gelmeye devam ediyor. Bir süre önce yaptığımız haberimizde, cihaza ait olduğu iddia edilen fotoğrafları ve teknik özellikleri sizlerle paylaşmıştık. Bugün, S4 Mini için yeni teknik özellik detayları yayınlandı.

Yeni detaylara göre, Galaxy S4 Mini'nin çift çekirdekli 1.7GHz değerde işlemcisi, 1.5GB RAM'i, 8MP ana kamerası, 2.1MP ön kamerası, 4.3 inç değerde Super Amoled ekranı ve Android 4.2.2 işletim sistemi bulunuyor.

Samsung, 20 Haziran tarihinde Londra'da bir etkinlik düzenleyeceğini, hem Ativ, hem de Galaxy S serilerine mensup yeni ürünler görücüye çıkaracağını duyurmuştu. Belki de bu ürünlerden bir tanesi Galaxy S4 Mini'dir. Beklemedeyiz...

Renault'tan yeni Twingo geliyor

Minik sınıfın kült modellerinden 'nun üçüncü nesli için başlayan geri sayım Twin'Z'den sonra Twin'Run konseptiyle sürerken, bu kez karşımızda seri üretime çok yakın görünen ancak 320 HP'lik gücüyle bir rüya olarak kalacak bir çalışma var.


Delilik ve dahil arasındaki o çok ince çizgide yürümek 'nun iyi bildiği ve başardığı bir şey. Hele söz konusu ortadan motorlu küçük lerse… Evet Fransızlar, Renault 5 Turbo ve Clio Sport V6 gibi başka hiçbir markanın üretmeye cesaret edemediği çılgınlıklara dahice imza attı. 80'li yıllarda 5 Turbo, 160 HP'lik gücü, 2000'lerin başındaysa Clio Sport V6, arka tekerleklerine aktardığı 254 HP ile olay otomobillerdi. Renault benzer bir aykırılığı şimdi de Twin'Run konseptiyle karşımıza çıkartıyor.

Markanın minik sınıftaki temsilcisi 'nun üçüncü neslinin ön sunumu olma özelliği taşıyan konsept, aynı zamanda daha önce tanıtılan Twin'Z konseptinin de evrimleşmiş hali olarak tanımlanabilir. Twin'Z'de yeni Twingo'nun ana hatlarını ortaya koyan Renault, Twin'Run'daysa artık bizi neyin beklediğini açıkça gösteriyor. Bir ralli otomobilinde karşımıza çıkacak karoser detaylarına sahip olan konseptin bir bütün olarak geneline bakıldığındaysa yeni Twingo'yu görüyoruz. Söylediklerimiz elbette konseptin motor yapısı için geçerli değil. Zira arka aksın hemen önünde yer alan ortadan yerleşimli V6, bir Twingo'da karşımıza çıkmaya çok uzak.

539246963488

Renault Megane Trophy'lerde görev yapan 320 HP gücündeki 3.5 lt'lik V6, 6 kademeli çift debriyajlı bir otomatik şanzımanla gücünü arka tekerleklere aktarıyor. Diferansiyel kilidi aktarmanın sürekliliği için görev yaparken, 4.5 saniyelik 0-100 km/s hızlanması ve 250 km/s'lik maksimum hız minik sınıf için ütopik değerler. Böyle bir Twingo muhtemelen yollarla asla buluşamayacak olsa da, Clio Sport V6'nın 1998 Paris Otomobil Fuarı'nda sadece bir fuar konsepti olarak tasarlandığını ancak gördüğü büyük ilgi üzerine seri üretime geçtiğini de unutmamalıyız.

Renault, Twin'Run konseptiyle bizlere gelecek tahminleri yaptırırken, aynı zamanda bugünden gerçek bir yeniliği de karşımıza çıkartıyor. Üçüncü kez üst üste markalar kategorisinde F1 Dünya Şampiyonu olan Fransız marka, bu başarıyı kompakt sporcusu Megane R.S.'in Red Bull Racing RB8 versiyonuyla kutluyor. Markanın yarış takımının Crepuscule Mavisi rengini ve Red Bull logolarını taşıyan özel versiyonda jantlar ve tamponlar da özel tutulmuş. İç mekanda da özel logolar kullanılırken, R-Link multimedya sisteminin 2.0 sürümüne yer verilip özel bir Red Bull uygulaması yüklenmiş. 265 HP gücündeki 2.0 lt'lik benzinli turbonun görev yaptığı özel Megane R.S.'te Cup şasi standart olarak sunulurken, araç 30 Eylül 2013 tarihine kadar satışta kalacak.

ProfitClicking 29 Mayıs Duyuru





Destek Haberleri


29 Mayıs 2013


Toplam ProfitShift İşlemler Dengesi Ayarı


Biraz sizin zaten fark etmiş olabileceğiniz gibi, temel hesap bakiyeleri zaman ve diğer önemli faktörlere para çekme ödeme kabiliyetini de dahil olmak üzere, Kar Tıkladığınızda mali sağlığı sürdürmek için ayarlanabilir edilmektedir.


Bu Frederick Mann kısa sürede uygulamaya yönetimi yönetti planı doğrultusunda tüm, ve bir kaç gün daha sürmesi bekleniyor.


Önümüzdeki birkaç gün içinde daha fazla ayarlamalar bekliyoruz lütfen.Sabrınız için teşekkür ederiz.


İşte Başarı için var! Kar tıklamak Destek Ekibi





Beynini yeniliyor!

Bilim dünyası semenderlerin bağışıklık sisteminde bulunan ve kaybedilen organların yeniden gelişmesini sağlayan hücrelerin  insanların da aynı özelliğe sahip olabileceği teorisiyle çalkalanıyor

Proceedings of the National Academy of Sciences Dergisi'nin araştırmasına göre; Avustralyalı araştırmacılar, semendelerin sahip olduğu ‘organları yeniden geliştirme’ özelliğini insanlara kazandırabileceklerini öne sürdü.

Monash Üniversitesi Yenileyici Tıp Enstitüsü’nden Dr. James Godwin, aksolotl (Ambystoma mexicanum) semenderlerinin sahip olduğu yenileme özelliğini insanlara kazandırmayı amaçlıyor.

Kalbini, kuyruğunu, omuriliğini ve hatta beynini yenileyebilen aksolotl, yetişkinliğe ulaşınca tüm uzuvlarını da yenileyebilmek gibi spesifik bir özellğe sahip.

Dr. Godwin, aksolotllarda yenileyici özelliği kazandıran faktörün, bağışıklık sisteminde yer alan makrofajlar olduğunu tespit etti. Godwin, hücreleri bakteri ve mantar gibi işgalcilere karşı koruyan öbemli hücreler arasında yer alan makrofajlar hakkında, “Sadece işgacileri yemekle kalmıyorlar, özellikle yapılacak onarıma karar veriyorlar” dedi.

Araştırma ekibi, semenderlerden makrofajları aldığında, canlılar organ ve uzuvlarını yenileme özelliğini büyük ölçüde kaybetti.  Makrofajların yaydığı kimyasalların yenileme süreci için büyük önem taşıdığına karar veren Dr. Godwin, “Yaraların doğasında belki de keşfetmediğimiz bir sırrı ortaya çıkarabiliriz” dedi.

Dr. Simon, ‘yenileyebilme özelliğinin yanıkların ortadan kaldırılmasında etkin olabileceğini’ söyledi ve “İnsanlar olarak evrim sürecinde belki de çok şanslı değildik. Bazı şeyler bizim için kaybolabiliyor” ifadesini kullandı.

Aylık 40 milyon aktif kullanıcıya ulaşan TuneIn, 25 milyon dolar daha yatırım aldı

Her ne kadar bir kısmı ülkemizde aktif olmasa da küresel çapta son derece önemli başarılara imza atan Spotify, Rdio ve Deezer gibi müzik girişimlerinden biraz ayrılmasına rağmen online radyo alanında öne çıkan TuneIn, 25 milyon dolar daha yatırım aldı.

Palo Alto/California merkezli girişimin kuruluşu 2002 yılına ve Dallas/Texas’a dayanıyor. Küresel çapta 70 binin üzerinde radyo istasyonunu dinlemeye imkan veren girişim, hem mobil platformlarda hem de web üzerinde kullanıcılarına hizmet veriyor.

Şirket yetkililerinin verdiği rakamlara göre 2013′ün ilk 4 ayında TuneIn kullanıcıları 1 milyar saatin üzerinde radyo dinlemiş. Ayrıca platformun aylık aktif kullanıcı sayısı da 40 milyon.

TuneIn, Institutional Venture Partners (IVP) liderliğinde, önceki yatırımcılar  Sequoia Capital, Google Ventures, ve General Catalyst Partners‘ı da içeren bir gruptan aldığı 25 milyon dolarlık yatırım ile birlikte toplam aldığı yatırım miktarı 47 milyon dolar olmuş. Yatırımın kullanılacağı alanların başında ise son zamanlarda artan kullanım ve kullanıcı sayılarını daha da yukarıya taşımak ve güçlü bir gelir modeli yaratmak geliyor.

Bu yatırımdan sonra TuneIn‘i özellikle gelir modeli yaratmak konusunda önemli bir süreç bekliyor. Küresel çapta 70 bin radyo istasyonu ve 2 milyona varan dijital metaryali (konser, röportaj ve podcast gibi) kullanıcılarına sunan şirket; dünyanın dört bir yanında oluşan içeriği, dünyanın farklı farklı noktalarına dinletiyor. Bu sebeple başarıyla oluşturulacak bir reklam ağı TuneIn’e çok şey katabilir. Diğer bir konu da kuşkusuz ücretli üyelik modelini.

Aynı zamanda TuneIn için kullanıcılarının hangi platformları kullandıkları da önemli. Şubat ayında web sürümünü de yayına alan TuneIn, mobil cihazlara baktığımızda sırasıyla iOS, Android (yaklaşık yüzde 95′lik bir oran iOS ve Android’e ait) ve BlackBerry’den dinleniyor, bu üçlünün ardından da çok küçük bir oranla Windows Phone geliyor. TuneIn için ilerleyen zamanlarda bu dengeyi korumak ve yönetmek de önemli bir kriter olacak.

Reklam kadar biraz daha sosyalleşmiş ve içeriği genişlemiş bir TuneIn’in ücretli üyelik modelinden de önemli gelirler elde edebileceğini söyleyebiliriz. Şirket hakkındaki gelişmeleri takip edip sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

Tim Cook: Google Glass’ın kitlesel bir ürün olacağına inanmıyorum

All Things Digital’in teknoloji konferansı D Conference bir kez daha geleneksel kırmızı koltuklarında Apple CEO’u Tim Cook’u ağırladı. Walt Mossberg ve Kara Swisher’in sorularını yanıtlayan Tim Cook konuşmasının bir bölümünde Google Glass ve giyilebilir teknolojiler konusuna değindi. Daha önce bu konudaki görüşlerime daha da inanmamı sağladı.

iOS daha açık bir platform olacak

Öncelikle Tim Cook’un giyilebilir teknolojiler konusunu oldukça önemsediğini söyleyelim. Cook’a göre bu alan oldukça derin ve zaman içinde çok sayıda şirket bu alanda iş yapacak. Daha da önemlisi belki de sırf bu yeni kilometre taşı Apple’ın 3. parti uygulamalara daha fazla yetki vermesinin önünü açacak.

Steve Jobs’un halefi kullanıcıların kötü bir deneyimle karşılaşmamalarına özen göstermek şartıyla daha açık bir platform olacaklarını dile getirdi. Tabii Apple’ın bu ‘kötü deneyim sınırını’ ne kadar ince göreceği konusunda detay vermekten kaçındı.

Gözlük kullanmak bir zorunluluk

Google Glass’a yönelik sorular geldiğinde ise Cook, ortada değerli bir ürün olduğunu ama genele yayılan, kitlesel bir ürün olamayacağının altını çizdi. Cook detaylara girmedi ama kullanım konusunda ileri sürdüğü nedenler benim söylediklerimle paralellik gösteriyor.

Gözleri bozuk olan Tim Cook gözlük kullanmanın bir zorunluluk olduğunu, kimsenin zorunda olmadıkça gözlük takmadığını söyledi. Google Glass için belli bir dikeyde tutunabilecek ürün olarak gördüğünü söyledi.

Kendisi de iOS ile bağlantılı bir spor bilekliği kullanan Tim Cook, Google Glass için konuşulan mahremiyet sorgulamalarına girmedi ama konu saat/bileklik şeklindeki ürünlere geldiğinde bu tarz ürünlerin daha cazip olduğunu, hemen herkesin kolunda bir saat görülebileceğine değindi.

Elektronik sigara zararlı mı?

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi, yı bırakmak isteyenler arasında son zamanlarda kullanımı yaygınlaşan konusunda araştırma başlattı.


nın yararlarını ve zararlarını ortaya koymak için bir araya gelen Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Köseoğlu ve Biyofizik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Bilgen ile Anestezi ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Uğur, klinik ve deneysel araştırmalara başladı.

Doç. Dr. , AA muhabirine yaptığı açıklamada, elektronik da tütünün yanmasıyla oluşan, kanın oksijen taşıma kapasitesini bozan karbonmonoksit ve kanserojen olan tarın bulunmadığını söyledi.

Bugüne kadar yapılan anket çalışmalarında elektronik sigaranın yüzde 30 ile yüzde 80 arasında normal sigarayı bırakmaya, yüzde 70 ile yüzde 90 arasında da sigarayı azatmaya yardımcı olduğunun bildirildiğini ifade eden Uğur, elektronik sigaraya bağımlılığın ise normal sigaraya göre yüzde 25 ile 60 arasında olduğunu kaydetti.

Uğur, elektronik sigara kullanırken en sık boğazda rahatsızlık ve ağızda kuruluk gibi şikayetler ortaya çıktığını belirterek, bunları kullanıcıların en fazla dörtte birinin söylediğini, ayrıca her kullanımda oluşmadığının ve şiddetli düzeyde olmadığının ifade edildiğini anlattı.

Prof. Dr. Emel Köseoğlu ise 2003 yılında patent almış yeni bir ürün olan elektronik sigara üzerinde yapılmış bilimsel araştırma sayısının az olduğunu belirtti.

Mevcut çalışmaların da az sayıda kişi üzerinde gerçekleştirildiğine dikkati çeken Köseoğlu, şöyle devam etti: "Çalışmalarda içimde görülen rahatsızlıkların zaman içerisinde azaldığı belirlenmiştir. Ayrıca elektronik sigara içimiyle vücuda alınan nikotinin normal sigaradakine göre oldukça az miktarda olduğu bulunmuştur. Sigara içmemekle oluşan endişe, depresyon, açlık, düşük konsantrasyon gibi yoksunluk belirtilerini normal sigara kadar olmasa da giderdiği belirlenmiştir. Bu şekilde normal sigara içme isteğini azalttığı ortaya konmuştur."

"Toksik madde daha az"

Köseoğlu, normal sigarada 4 binin üzerinde kimyasal bulunduğuna dikkati çekerek, bunların 43'ünün kanserojen ve 400'ünün ise toksik olduğunu anlattı:

Elektronik sigaranın kartuş sıvısında ise toksik madde olmadığını ya da eser miktarda bulunduğunu belirten Köseoğlu, şöyle konuştu:

"Fakat kartuş sıvısının ısınması ile oluşan buharda eser veya az miktarda toksik madde varlığı saptanmıştır. Bu toksik maddeler normal sigaraya göre 9 ile 450 kez daha az olarak bulunmuştur. Yine elektronik sigara buharında çok ince partiküller saptanmıştır. Bunların sağlık üzerine etkileri net değildir. Ayrıca ısıtıcı ünite ile kartuşun birlikte imal edildiği kartomizer denilen bir bölüm içeren elektronik sigaraların, sıvısında ve oluşan buharında az oranda, çok küçük partiküller şeklinde metal parçacıkları gözlenmiştir. Bu metal parçacıklarının solunum sistemi hastalıklarına yol açma riski vardır.

Yapılan çalışmalarda ek olarak, kullanılan elektronik sigaranın tipi ve markası ile birlikte toksik ajanların miktarında değişiklik olabileceği gözlenmiştir. Ayrıca, elektronik sigara içilmesi ile normal sigara içiminde olduğu gibi kısa dönemde solunum yolu direncinde artma olduğu saptanmıştır. Pasif içicilik yönünden yapılan çalışmalarda ise normal sigara içiciliğinde ciddi oranda pasif içicilik varken e- sigara ile bunun eser oranda olduğu saptanmıştır. Ayrıca e-sigara içilmesi ile vücuda alınan nikotin miktarı normal sigaraya göre çok azdır. Bununla bağlantılı olarak e-sigarada görülen bağımlılık normal sigaradakinden daha azdır.

"Deneysel çalışma yapılmamış"

Konu yeni olmasından dolayı bilgi eksikliği olduğunu ve bu nedenle de objektif olarak irdelenmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Köseoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Elektronik sigara ile ilgili literatürde yapılan çalışmalar kısa dönemde etkileri değerlendiren çalışmalar. Ayrıca az sayıda kişi üzerinde gerçekleştirilmişler. Uzun süreli çalışmalarla uzun dönemdeki etkiler değerlendirilebilir. Yine daha fazla kişi ile çalışmalar yapılabilir. Solunum sistemi, kalp ve damarlar ile kan hücreleri üzerine etkileri daha ayrıntılı incelenebilir. Bu konularda deneysel çalışmalar gerçekleştirilebilir. İçilen buhardaki partiküller ve sağlık üzerine etkileri konusunda çalışılabilir. Pasif içicilikle ilgili çalışmalar yapılabilir. Kişilerin hafıza ve dikkat gibi beyin aktiviteleri üzerine ve psikiyatrik durumları üzerine yaptığı etkiler incelenebilir. Bağımlılık ile ilgili çalışmalar yapılabilir. Diğer normal sigarayı bırakma yöntemleri ile karşılaştırılabilir. E-sigaranın normal sigaraya olan bağımlılığı azaltmak için kullanabileceği yollar, teknikler belirlenip geliştirilebilir. Daha sağlıklı ve normal sigarayı bırakmada daha etkili olabilmesi için değerlendirmeler ve çalışmalar yapılabilir."

Prof. Dr. Mehmet Bilgen de elektronik sigara hakkında deneysel çalışma yapılmadığına dikkati çekerek, "Erciyes Üniversitesinde elektronik sigara üzerinde birtakım klinik ve deneysel çalışmalar başlattık. Bu konuda bilgi almak isteyenler, ilgili araştırmacılar ve çalışmalarımıza iştirak etmek isteyen kişilerle temasa geçmekten memnuniyet duyarız" diye konuştu.

Kaynak: AA

3. Boğaz Köprüsüne Yavuz Sultan Selim ismi verildi

Dünyanın en geniş ve üzerinde raylı sistem olan en uzun asma köprüsü.


Boğaz'a yapılacak 3. köprünün temeli, İstanbul'un fethinin 560. yıl dönümü olan bugün atıldı.

Sarıyer Garipçe'de düzenlenen temel atma törenine; Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birçok bakan katıldı.

Temel atma töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, köprünün adını 'Yavuz Sultan Selim' olarak açıklandı.

Beykoz Poyrazköy ile Sarıyer Garipçe arasına yapılacak 3. köprünün orta açıklığı bin 408 metre, kenar yaklaşım viyadükleriyle birlikte ankrajlar arası köprü uzunluğunun toplam açıklığı 2 bin 164 metre olacak. 10 şeritten oluşacak köprüde 8 şerit karayolu, 2 şerit ise tren yolu olarak kullanılacak.

Samsun'da tramvaylarda ücretsiz internet keyfi

Yolculara seyahat esnasında internete girme imkanı sağlanarak Türkiye'de bir ilke imza atıldı.


Samsun'da hafif raylı sistemde ücretsiz internet uygulaması hayata geçirilirken, bunun Türkiye'de bir ilk olduğu bildirildi.

Ulaşım sektöründe atölyede çalışan dünyada ilk ve tek kadın Elektrik - Elektronik Mühendisi, Elektrik Bakım Şefi Ümit Özsoy Bostancı'yı bünyesinde bulunduran Samulaş, tramvaylarına internet modemleri yerleştirerek yolculuk esnasında internete girme imkanı sağladı ve Türkiye'de bir ilke imza attı. Her tramvaya iki adet modem koyan Samulaş, yolcularına sınırsız ve ücretsiz bir şekilde internet hizmetini sağlamaya başladı.

Tramvayda internet hizmetinin Samulaş'ın bir projesi olduğunu belirten Samulaş Genel Müdürü Akın Üner, "Bizim yolcumuzun yüzde 60'a yakını üniversite öğrencisi ve çok büyük bir kısmı da teknoloji dostu yolculardır. Yolcularımızın birçoğu akıllı telefon kullanabilen, bilgisayarları elinde bulunanlardan oluşuyor. Biz bu yolcularımıza 'ücretsiz ve sınırsız internet hizmeti verebilir miyiz?' diye fikir alışverişi yaptık. Bunun ardından da Ar-Ge çalışmalarını gerçekleştirdik. Turkcell ile görüşerek onlarında teknolojik imkanlarını bizimki ile birleştirdik. Her tramvaya 2 adet modem yerleştirdik. Bu sayede 250 yolcu aynı anda sınırsız ve ücretsiz bir şekilde internete bağlanabilir hale geldi. 35 dakikalık bir yolculuk sırasında rahatlıkla internet üzerinden yolcularımız isterlerse kendi ödevlerini yapabilecekleri gibi sosyal medya üzerinden iletişim kurmalarını da sağlayabiliyoruz" dedi.

Akın Üner proje hakkında şu bilgileri verdi: "Bu projemizi çok uygun koşullarda Turkcell ile reklam anlaşması karşılığında yaptırdık. Bize sadece sıradan internet bağlantısına harcadığımız hizmet bedeli yansıdı. Bu hizmetimizin devreye girmesinden sonra İstanbul, Eskişehir ve Konya gibi raylı sistem işleten birçok ilimiz de bizimle temasa geçip bilgi aldı. Geçtiğimiz günlerde Samsun'da düzenlediğimiz uluslararası toplantıda bizim gibi raylı sistem gibi işletmecileri olan Norveç, İsveç ve İtalya gibi ülkelerden yetkililer de böyle bir hizmetin Avrupa görmediklerini söyledi. Yaptığımız bu projenin Avrupa'da örneği olup olmadığını bilmiyoruz ama Türkiye'de bir ilktir. Bu hizmetimizin bize olumlu yansılamaları oldu."

Samulaş'ın Samsun'da ilk teknoloji şirketi olma vizyonuna sahip olduğunun altını çizen Üner, "Yakın gelecekte yine Türkiye'de ilk ve dünyada öncü projeler üzerinde çalışıyoruz. Kısa süre içerisinde bu projeleri de Samsun halkının hizmetine sunacağız" şeklinde konuştu. Tramvaylarda internete giren vatandaşlar ise, uygulamayı çok beğendiklerini ve faydalandıklarını söylüyor.

Kaynak: İHA

Microsoft'tan Xbox One'a en az 1 milyar dolar yatırım!

Geçtiğimiz günlerde Xbox One'ı görücüye çıkararak gündeme oturan Microsoft, yeni konsolu için yaptıkları hakkında bilgiler vermeye devam ediyor. Konsolun tanıtımının yapıldığı güne dair detaylar için buraya, konsolun detayları için de buraya tıklayabilirsiniz.

All in One eğlence sistemi olarak tasarlanan , yine bir oyun konsolu, ancak bu kez dahası da var. Oyun oynamanın yanında, film, müzik ve internet keyfi de aynı kutuda sunulmak isteniyor ve tüm bunların gelişmiş Kinect teknolojisi aracılığıyla kullanıcılarla buluşturulması hedefte. Sesli ve hareketli komutlarınızla bu 4 unsur arasında kolaylıkla geçişler yapabileceksiniz.

Ayrıca , Xbox One için birçok özel içeriğin olacağını da söylemişti. Mesela oyunları ele alalım. Yetkililer, konsolun ilk yılında Xbox One'a 15 yeni "özel" oyun geleceğini, bunların 8 tanesinin de herhangi bir seriye bağlı olmayan, yeni iP'ler olacağını belirtmişti. Oyunların dışında TV programları ve TV dizileri de var. Mesela Steven Spielberg'ün de destek verdiği Halo televizyon serisi...

"Peki, tüm bunların maliyeti nedir?" diye soracak olursanız, net olmasa da bunun için de bir cevap var. Resmi Xbox Dergisi'nde yer alan bilgiye göre Microsoft, Xbox One'a hazırlanacak için en az 1 milyar dolar para harcamayı planlıyor. Bu, gerçekten önemli bir rakam. Konsola gelecek içeriklerin gösteriminin ise, Haziran ayında gerçekleştirilecek olan E3 fuarında yapılması planlanıyor.

kaynak, teknokulis

Google Glass

Sizler için Seçme videolar...

Battlefield 4'ü bekleyenler, E3'te mutlu olacak

DICE stüdyosu tarafından geliştirilip EA Games tarafından dağıtımı üstlenilen FPS oyunu Battlefield 4, PC, mevcut konsollar ve yeni nesil konsollar için duyurulmuştu. Frostbite 3 motoruyla hazırlanan ve özellikle sesleri ve görselleriyle dikkat çeken oyun, şimdiye kadar 17 dakikalık videosuyla görücüye çıkmıştı. Bu video, oyunun tek kişilik modunu kapsıyor ve multiplayer modlara dair bir fikir vermiyordu.

Biliyorsunuz, Battlefield serisinin en güçlü tarafı, multiplayer modlarıdır. Zira senaryo modları kısa ve detaysız olduğu için pek tutulmuyor. Battlefield 4'te işler değişir mi bilinmez, ancak EA ve DICE, Haziran ayında düzenlenecek olan E3'te Battlefield 4'ün multiplayer modlarıyla gövde gösterisi yapmaya hazırlanıyor.

Ekipten yapılan açıklamaya göre, E3 2013'te Battlefield 4'ün multiplayer demosu da olacak. Eğer etkinliğe katılırsanız, oyunun multiplayer modlarını ilk kez deneyebileceksiniz. Ancak, katılmıyorsanız da üzülmeyin; zira yapımcılar, saatlerce multiplayer oyun deneyimine ait videoların yayınlanacağının sözünü veriyor.

Battlefield 4, 29 Ekim'de satışa sunulacak.

kaynak: teknokulis

Direksiyon başında ele telefon almak kadar tehlikeli

Direksiyon başında cep telefonu ile konuşurken kulaklık kullanmanın hata yapmayı artırdığı ortaya çıktı. Araştırmada kulaklık kullananların en sık yaptığı hatanın hız ve ani şerit değişimi olduğu kaydedildi.


Direksiyon başında cep telefonu ile konuşmanın tehlikeli olduğu çeşitli araştırmalar tarafından ortaya konulmuştu. Bu tehlikenin farkında olan insanların eller serbest şekilde veya kulaklıkla cep telefonlarıyla konuşmaya yöneldiği, ancak bunun da diğeri kadar olduğu belirtildi. Uzmanlar kulaklık kullanmanın telefonu kulağında elle tutmak kadar riskli olduğunu söylüyor.

Kanada'da yapılan bir araştırmada konuşma kiti kullanan sürücülerin potansiyel olarak daha riskli hareket yapmaya eğilimli oldukları ortaya çıktı. Uzmanlar bu kitleri kullanan sürücülerin en sık yaptığı hatanın hızla şerit değiştirmek olduğunu belirtti.

Cep telefonu konuşma kitlerinin satışının hızla arttığına dikkat çeken uzmanlar eller telefondayken direksiyon başında konuşmaya getirilen kısıtlamaların kitlere de getirilmesini talep etti.

Hands-free aletleri kullanmanın telefonu kulağına tutarak kullanmaktan daha az hata yaptırdığı düşünülüyordu. Ama yeni çalışma aletleri kullanan sürücülerin kavşakta geçmek, yasal hızı aşmak ve şerit değiştirirken hata yapmak gibi riskli hareketleri telefon kullanmayanlara göre daha fazla yaptığı açığa çıktı.

Alberta Üniversitesi'nden Prof. Yagesh Bhambhani başkanlığında yapılan araştırmada hataların artmasının sebebinin kalp atış hızı ve beyin aktivitesiyle ilgili olduğu belirtildi. 26 sürücü üzerinde yapılan araştırmada hands-free kitlerle konuşan sürücülerin beyin aktivitesinin herhangi bir telefonda konuşmayan sürücülere göre kayda değer bir şekilde artış olduğu gözlemlendi.

Kaynak: Sabah

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, genç girişimcilere 3 yıl vergi muafiyeti sağlanacağını açıkladı

Son dönemde melek yatırımcılara yönelik teşvik ile dikkat çeken Maliye Bakanlığı, yeni kanun tasarısıyla beraber girişimcilere yönelik bir karar aldı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yapılan açıklamaya göre ilk kez mükellef olacak ve 29 yaşını aşmamış genç girişimcilerin 3 yıl boyunca vergi ödemeyecek. Yeni Gelir Vergisi Kanun Tasarısı ile 7 temel eksende değişiklik yapıldığını açıklayan Şimşek, tasarı ile harcamalar ve servetten hareketle çapraz bir denetim öngörmediklerini açıkladı.

Yeni girişimcilerin önü daha açık


Maliye Bakanlığı’nın hazırladığı bu taslak, ilk kez vergi mükellefi olacakları kapsadığı için bundan sonraki dönemlerde girişimcileri kapsayacak. Yani şu anda hali hazırda şirketi bulunan girişimciler taslağa göre kapsam dışında bulunuyor. Bu yüzden tasarının yeni ve genç girişimcileri teşvik etmeye yönelik olduğu açıkça görülüyor.

Öte yandan bu taslakla beraber özellikle fikir aşamasından olan girişimlerin daha kolay bir şekilde hayata geçebileceğini söylemek mümkün. Özellikle sürenin 3 yıl gibi bir dönem olarak belirlenmesi girişimcilerin elini kolaylaştıracak bir adım.

Maliye Bakanlığı, özellikle internet ve yatırımcılara yönelik aldığı kararlar ve açıklamalarla son dönemlerde dikkat çekiyor. Bu sene Şubat ayında yürürlüğe giren Bireysel Katılım Sermayesi Yönetmeliği, yatırımcılara yüzde 75 oranında vergi teşviği sağlamıştı. Teşvikten yararlanabilmek için gerekli olan lisans ise şu anda Türkiye’de 30′dan fazla yatırımcı tarafından alınmış durumda. İsimleri açıklanan 8 kişiye ise buradan ulaşabilirsiniz.

Maliye Bakanlığı’nın, girişimcileri ve yatırımcıları destekleyerek gelecek dönemlerdeki hem yatırım hem yeni girişim olanaklarını artırdığını söylemek mümkün. Gelecek dönemde bu olanakları artırmak için Maliye Bakanlığı’nın yeni hamlelerini merakla bekliyoruz.

Güncelleme: Bu muafiyet kapsamında girişimciler, gelirler vergisi ve aynı kanun içinde yer alan stopajdan muaf olabilir. Konu hakkındaki yeni detaylar elimize geçtikçe paylaşmaya devam edeceğiz.

Uluslararası yarışmada Türkiye, dünya ikincisi ve dördüncüsü oldu

Atatürk’ün de söylediği gibi “İstiklal göklerdedir.”


Teknokulis ekibi olarak geçtiğimiz ay Beykoz'da düzenlenen Ulusal Model Roket Yarışması'nı takip etmiştik. Bu yarışmada dereceye girenler, Bulgaristan'daki yarışmaya da katılma hakkı elde edecekti.

alıntı:  Teknokulis

Galaxy S3 Patladı!

Geçtiğimiz günlerde bir Reddit kullanıcısının yaşadığı bir olay Samsung'un birçok açıdan başarılı olan telefonu Galaxy S3 için soru işaretleri oluşturdu. Galaxy S3 ilk çıktığında baya ilgi görmüş ve yüksek satış rakamları yakalamıştı. Android telefonlar arasında en başarılı olan telefonlar arasındaki S3, daha önceden de birkaç defa bataryasının alev alması ve patlaması nedeniyle haberlere konu olmuştu. Hatta bir keresinde bir kullanıcının cebinde patlayarak kullanıcının yaralanmasına yol açmıştı.

Bu sefer ise şarjdaki bir Galaxy S3 patladı. Kullanıcı telefonun bir saat boyunca şarjda kaldığını belirtiyor ve olay gerçekleştikten sonra üzerinde bulunduğu yüzeyin alav aldığını ve yüzeyde büyük bir delik oluştuğunu söylüyor.

Reddit kullanıcısı telefonunu rootlamadığını, şarj aleti dahil bütün parçalarının ilk günkü parçalar olduğunu da sözlerine ekliyor. Patlamanın kesin olarak neden kaynaklandığı konusunda daha net bir bilgi yok.

E Malum Teknoloji Bazen Tehlikeli Oluyor, şarjda fazla bekletmemek lazım...

Neden iPhone phablet yok? İşte Tim Cook'un cevabı

Akıllı telefon pazarında son olarak iPhone 5 ile boy gösteren ve ardından sessizliğe gömülen Apple, bakalım yeni ürününü ne zaman gösterecek...

iPhone 5S, iPhone 6 ve hesaplı plastik iPhone için şimdiye kadar birçok söylenti çıksa da, Apple'dan bu söylentilere karşılık verecek resmi bir açıklama gelmedi. Onun yerine Tim Cook, bir süre önce şirketin toplantısında kısaca konuşmuş ve "Yeni ürün ve servislerimizi sonbahar ve 2014 boyunca tanıtmak için sabırsızlanıyoruz" demişti. Şimdi de All Thing D'de soruları yanıtlayan CEO, merak edilen konulara açıklık getirdi.

İlgi çeken sorulardan biri, Apple'ın iPod branşında yaptığı gibi neden iPhone branşını çeşitlendirmediğiydi. Cook, birden fazla farklı model için çalışıldığında, tek bir modelde çalışırken elde edilen odaklanma özelliğinin kaybedilebileceğini söylüyor. Kısacası, daha kaliteli iş çıkarılması için tek modelle uğraşmak daha iyi, aynı zamanda daha kolay. Ancak yine de Cook ekliyor; "Şimdiye kadar hep tek model çıkarmamız, önümüzdeki yıllarda da aynısı olacağı anlamını taşımıyor." Bu açıklamadan sonra ilk paragrafa tekrar bakacak olursak, hesaplı plastik iPhone ihtimalinin pek de düşük olmadığını söyleyebiliriz. Hele de gibi firmaların uygun fiyatlı modellerinin milyonlar satarak üreticilerine milyonlarca dolar kazandırdığını göz önüne alırsak.

Mossberg'ün sorduğu bir diğer soru ise, "Neden iPhone phablet yok?" oldu. Cook, büyük ekranlı bir cihazın; kullanım alışkanlıklarından pil ömrüne, ekranın parlaklığından görsel detaylarına kadar birçok konuya etki ettiğinin göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtiyor.

Google Nexus 5'in Üreticisi LG Olmayacak

LG Nexus 4'ün kullanıcılara sunduğu saf Android deneyimi pek çokları tarafından beğeniyle karşılanmıştı ve kısa sürede popülerlik kazanan cihaz açıkçası Google için büyük bir başarı sayılmıştı. Ancak bu başarıyla rağmen Nexus 5'i LG'nin üretmeyeceği ve bunun yerine dün sizlere aktardığımız Nexus 4 beyaz versiyonu ile devam edileceği şirket tarafından resmen açıklandı.

All About Phones'a konuşan LG Mobile Avrupa Başkan Yardımcısı Won Kim, Nexus 4'ün büyük bir başarı yakaladığını ve şu anda üretimde Nexus 5 diye bir cihaz bulunmadığını açıkladı. Bunun yanında şirketin Nexus 5'e ihtiyaç da duymadığını belirten Kim böylece tartışmalara son noktayı koymuş oldu. Açıklamasından bir kesit aktarmak gerekirse;

"Bizim ve Google için bazı üretim sorunlarına rağmen Nexus 4 büyük başarı oldu. Ancak yeniden böyle bir pazarlama başarısına ise ihtiyacımız yok."

Nexus 4 LG ile Google arasındaki ilk işbirliği idi ve Google daha önce Samsung ve HTC ile Nexus serisi için işbirlikleri gerçekleştirmişti. Her ne kadar LG ile Google Nexus 4 için ortak çalışsa da bu Google'ın Samsung'u terkettiği anlamına da gelmiyor. Zira Google I/O 13 konferansında Samsung Galaxy S4'ün stok Android versiyonunun Google Play üzerinden satışa sunulacağı açıklanmıştı.

HTC de HTC One ürünü için benzer bir çalışma sürdürüyor ancak LG bunun kendisine bir katkı sağlamayacağına inandığı için saf Android'li yeni bir akıllı telefon üretimini düşünmüyor.

Samsung, Nokia’yı evinde hem solladı, hem de üs kurdu

, Nokia'nın ana yurdu olan Finlandiya'da ilk çeyrek satış rakamlarıyla küçük bir farkla olsa da öne geçti. IDC'nin raporuna göre şirket, 'yı kendi evinde yüzde 36'ya, yüzde 33 gibi bir oranla yenmiş oldu. 2013'ün ilk çeyreği için geçerli olan bu kayıtlarda Apple'ın payı da yüzde 14 olarak kaydedilmiş.

Diğer yandan Samsung bununla kalmayarak yeni araştırma üssünü Finlandiya'da kurmaya başladı. 13 Haziran'da işler hale gelmesi beklenen bu merkez için şimdiden iş ilanları yayımlanmaya başlamış bile. Espoo, Finlandiya'da hazırlanmakta olan bu yere verilen ad ise Samsung Electronics Research Institute olarak açıklandı.

Kısace SERI olarak anılacak merkez, Samsung'un Finlandiyalı VTT Technical Research Center ile olan birlikteliğinin bir ürünü imiş. Geri kalan detaylarınsa önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.

Wolfenstein: The New Order’a ilk oynanış videosu geldi

Doksanlı yılların ünlü first person shooter (FPS) oyunu Wolfenstein, geçtiğimiz on yıllık dönemde iki başarılı sayılabilecek yeni üye ile gelmiş ve çoğunluk tarafınca zevkle oynanmıştı. Bethesda tarafından bir kez daha sahnelere gelecek olan Wolfenstein markası, The New Order adlı yapımla geri dönüyor. Naziler eğer savaşı kazanmış olsalardı, neler olurdu, sorusundan yola çıkarak 1960'lara oyuncusunu götüren yapım için çıkan ilk oynanış videosu CVG'nin sunumu ile karşımıza çıkıyor.

RAGE adlı yapımda kullanılan ve kaliteli bir oyun motoru olarak gözlere giren ID Tech 5'in üzerinden yükselen yapım, videoya bakılırsa günümüz FPS örneklerinde olduğu gibi daha hızlı bir oynanış mekaniğine sahip olacak. Yapım bu yılın son çeyreğinde PC, PS3 ve Xbox 360 için piyasalarda olacak.

Honda’nın yürüme sıkıntısı çekenlere hediyesı testte

Otomobil üreticisi Honda'nın yıllardır üzerinde çalıştığı ve neredeyse son aşamaya kadar getirdiği yürüme destek üniteleri test için hazır hale geldi. Belin altındaki rahatsızlıklar (kas sorunları, kemik problemleri gibi) yüzünden rahatlıkla yürüyemeyen hastaları hedef alan proje, en son 2009 senesinde Engadget tarafından test edilmiş ve oldukça beğenilmişti. Cihaz sizin yürüme stil ve alışkanlığınızı tartıyor, gerekli hesaplamaları yaparak size nasıl daha iyi destek olabileceğini planlayarak daha rahat yürümenizi sağlıyor.

Orta ve büyük beden boylarındaki 50 çift sistemi Japonya'daki farklı hastanelere dağıtan , ilk aşamada bu tip hastalıklara sahip kişilerin gerçek deneyimlerini görmek istiyor. Hastaların ne kadar rahat oldukları, ne gibi iyileştirmeler için öneriler getireceği ve fiziksel rehabilitasyon için daha ne gibi eklemeler yapılabileceği, şirketin öncelikleri arasında yer alıyor. Bu sayede benzeri rahatsızlık sahipleri ilerleyen yıllarda çok daha rahat ve mutlu bir hayata merhaba diyebilecekler.