İş Bankası hacklendi mi?

Türkiye’nin en büyük bankaları arasında yer alan Türkiye İş Bankası’nın online bankacılık sistemi tamamen durdu.


Bugün öğlen saatlerinde başlayan sorun nedeniyle Türkiye İş Bankası şubeleri, Bankamatik ATM'leri ve internet bankacılığı üzerinden bankacılık hizmetleri verilemiyor.

Türkiye İş Bankası'ndan resmi açıklama ise olaydan 5 saat sonra Twitter üzerinden yapıldı. Açıklamada, "Bankamız ana sisteminde oluşan genel bir arıza nedeniyle bugün çeşitli kanallarımızda hizmet verilmesinde aksamalar meydana gelmekte olup arızanın giderilmesi için gerekli tüm çalışmalar sürdürülmektedir. Bu aksaklık için tüm müşterilerimizden özür dileriz." denildi.

Olayın hacker saldırısı olduğu iddiaları ortaya atıldı ancak bununla ilgili somut bir bilgi henüz yok. İş Bankası'nın tüm sunucularının bulunduğu İstanbul'daki veri merkezindeki sistemsel bir arızadan dolayı bu kesintinin yaşandığı tahmin ediliyor. İş Bankası'nın acil durumlar için yedek (backup) sistemini devreye alamamış olması da kafalarda soru işaretleri oluşturdu.

Ünlü hacker grubu Ay yıldız Tim Twitter hesabından yaptığı açıklama ile olayı üstlendi.

Sabıka kaydı e-Devlet'ten alınabilecek

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na bağlı Türksat AŞ ile Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol kapsamında, vatandaşlar, sabıka kaydına ilişkin “Adli Sicil Belgelerini” bugünden itibaren e-Devlet Kapısı’ndan alabilecek.


Türksat'tan yapılan yazılı açıklamaya göre, "www.turkiye.gov.tr" adresli e-Devlet Kapısı üzerinden alınacak adli sicil kayıt belgelerinde bir barkod numarası da bulunuyor. Vatandaşların e-Devlet kapısından alacakları belgenin ne için kullanılacağı bilgisini, dikkatlice tanımlamaları gerekiyor.

e-Devlet Kapısı kullanıcıları, çıktı alarak bu belgeyi ilgili kurumlarla paylaşabilecek. Paylaşım yapılan kurum yetkilileri, e-Devlet üzerinden giriş yaparak, belge üzerindeki barkod numarası ve belge sahibinin T.C. kimlik numarası ile belgenin orijinalini görüntüleyerek doğrulayabilecek. Böylece sahteciliğin de önüne geçilmiş olacak.

Türkiye'de günde ortalama 45 bin kişinin bireysel adli sicil kayıt başvurusu yapıldığı bildirilen açıklamada, adli sicil belgelerinin e-Devlet üzerinden verilmesiyle, vatandaşların büyük bir zaman kaybından kurtulmuş olacağının altı çizildi.

E-Devlet üzerinden belgeyi alabilmek için "e-Devlet Kapısının kayıtlı kullanıcısı" olmak gerektiği kaydedilen açıklamada, bugün itibariyle yaklaşık 15 milyon kayıtlı e-Devlet kapısı kullanıcısı arasında bulunmayanların, en yakın PTT merkezlerine giderek şifrelerini alıp kayıtlı kullanıcı olabilecekleri ifade edildi. Açıklamada, e-Devlet Kapısı'nın aynı zamanda elektronik imza veya mobil elektronik imza ile de kullanılabildiği hatırlatıldı.

Kaynak: ahaber

Microsoft: İnternetiniz yoksa, Xbox 360 alın

Yeni nesil konsollar yaklaşırken eski nesle yönlendirme var.



Microsoft'un bir süre önce resmen duyurduğu, geçtiğimiz günlerde de E3 2013'te oyuncuların deneyimine sunduğu yeni nesil konsolu Xbox One, şu an oyun ve teknoloji dünyasının en popüler başlıklarından bir tanesi.

631737655466400279

Oyuncuların yeni nesil konsollarda en çok merak ettiği sorulardan biri, cihazın devamlı internet bağlantısının olup olmayacağıdır. Microsoft'tan gelen cevap ise; devamlı bir bağlantı zorunluluğunun olmadığı, ancak her gün check-in anlamında online bağlantının gerekli olduğu yönündeydi. Buna sevinenler de var, üzülenler de. Peki ya internetiniz yoksa?

Aslına bakarsanız bu ihtimal pek de düşünülmüyor. 2013 yılındayız, internet artık hiç olmadığı kadar yaygın bir ağ ve siz bir konsola para verebiliyorsanız, internetiniz de vardır. Varsayımlar bu yönde. Ama hadi diyelim ki yok, o zaman ne olacak? Microsoft Xbox'dan Don Mattrick, Xbox One'ın uzun vadede kullanıcılara birçok şey sunacağını ve bunlar için internetin de bir yerde lazım olacağını belirtiyor. Mesela Xbox Live'da oyun deneyimi için internet şart. Live üzerinden dizilere ulaşmak için de öyle. "Ama eğer internet ile hiç alakanız yoksa, o zaman Xbox 360 alabilirsiniz" diyor.

Xbox One, bu yılın sonuna doğru raflarda yerini alacak. Detaylar için buraya bakabilirsiniz. Ayrıca Microsoft, geçtiğimiz günlerde yeni tasarıma sahip bir Xbox 360 modelini de duyurdu ve satışa sundu.

İşte en gizli bilgileri açıklayan kişi!

İngiltere'de yayımlanan Guardian Gazetesi, geçen hafta ortaya çıkardığı ve Amerika Birleşik Devletleri istihbarat servislerinin telefon kayıtlarını ve internet faaliyetlerini izlediği yolundaki haberinin kaynağını açıkladı.

Haberi Guardian ve Washington Post gazetelerine sızdıran kişinin 29 yaşındaki Edward Snowden olduğu belirtilirken, Guardian Snowden'ı eski bir CIA çalışanı olarak tanımladı ve halen savunma sanayii sektöründe faaliyet gösteren Booz Allen Hamilton adlı şirkette çalıştığını açıkladı.

Guardian, Snowden'ın kendi ifadesine göre 20 Mayıs'ta Hong Kong'a giderek bir otele gizlendiğini ve "Bu tür şeylerin yaşandığı bir toplumda yaşamak istemiyorum. Yaptığım ve söylediğim herşeyin kayıt altına alındığı bir dünyada yaşamak da istemiyorum" dediğini yazdı.

Guardian'ın "Peki bundan sonra başınıza ne geleceğini düşünüyorsunuz?" sorusuna ise Snowden "İyi şeyler değil" yanıtını verdi.

Korkudan Zıplamaya Hazır Olun



2013'ün iddialı filmlerinden Mama (Anne ) filminin korkutan sahnelerinden biri.

Artık Bunları Paylaşmayın!

Facebook'ta paylaştığınız bu kareler size hoş gelebilir ama aslında çoğumuz onlardan nefret ediyoruz.


1371013539_81_Untitled-1Fotoğrafçılık,
eğlenceli olduğu kadar rahatlatıcı bir hobi. Ancak sosyal ağlarda ortaya çıkan trendler, sizi sosyal ağlardan bezdirecek kadar can sıkıcı olabiliyor. Her yakaladığımız kareyi internette paylaşmak bize keyif verse de, başkalarını o kadar keyiflendirmeyebilir. İşte sosyal ağları saran ve bazılarımızın canını fena biçimde sıkan 10 fotoğraf trendi.

Et gösterisi

İster erkek olsun ister kadın, bazılarımız vücudumuzun belirli kısımlarını herkese göstermekten gurur duyuyor. Ancak muhteşem karın kaslarınızı veya vücudunuzun muhtelif bölümlerini herkes sandığınız kadar merak etmiyor olabilir.

Uygunsuz yerler

Son zamanlarda banyoda ve tuvalette fotoğraf çekmek gayet normal karşılanır hale geldi. Makyaj yaparken iPhone'unuz ile aynadaki yansımanızı çekmekten daha yaratıcı bir fikir aklınıza eminiz geliyordur.

Hayatıyla böbürlenenler

Sevgilisini nasıl öptüğünü gösteren bir arkadaşınız, yeni gıcır arabasının içinde oturan bir başka arkadaşınız ve tatilde bütün iş stresinden uzaklaşıp hayatın tadını çıkaran arkadaşınız... Hepsi de kendine güvenin ve böbürlenmenin doruklarındalar.

Bebekler, küçük dağları ben yarattım, partiler...

Bebekler


Bebeğiniz sizin için dünyanın en tatlı varlıklarından olsa gerek, peki ya başkalarının bebekleri? Yeni bir bebek sahibi olan çiftler, ilk soluğu onun poz poz fotoğraflarını Facebook'ta paylaşmakta buluyorlar.

Küçük dağları ben yarattım

Muhteşem bir egonuz olduğunu göstermenin en iyi yollarından biri, canınız sıkıldığı bir anda objektifi kendinize doğru çevirip düğmeye basmak (tercihen kendinizi yukarıdan çekerek). Nerede olduğunuzun, etrafınızda kimler olduğunu hiçbir önemi yok.

Partiler


Fıçıyla içip sarhoş oldunuz ve deliler gibi dans ettiniz, karşı cinse sarkıntılık yapmadan da duramadınız... Bu marifetlerinizi kaydedip paylaşmazsanız olmaz. Bakalım bu halinizi kaç kişi beğenecek?

Çok güzel yemek yaparım

Gıdalar, hayatımızın vazgeçilmez parçalarından. Hiçbirimiz yemek yemeden hayatta kalamıyoruz. Ancak yediğimiz her şeyin fotoğrafını çekip başkalarının ağzının suyunu akıtmaya gerçekten de gerek var mı?

Ördek dudaklıyım, her şeyi etiketlerim...

Korkunç ördek


Özellikle kızlar, dudaklarını bu şekilde büzmekten artık vazgeçmeliler. Şimdiye kadar bundan ne zevk aldılar bilinmez, ancak şu sıralar bu yüzün modasının geçtiğini de hatırlatalım. Normal, doğal bir gülüş sizi çok daha güzel gösterecek...

Etiket hastalığı

Bazılarımız, fotoğraflarda iyi tanımadığınız kişileri etiketlemek ve hatta bir fotoğrafta olmayan kişileri (onlara uyarı gitmesini sağlamak için) etiketlemek gibi kötü alışkanlıklara sahip. Hashtag'ler ise sadece gerektiği zaman kullanıldığında faydalılar. Bir fotoğraf için bir düzine hashtag kullanıyorsanız, aslında spam yapıyorsunuz.

Akılsız akıllı cepler

Akıllı cepler, bizi birer bas-çek fotoğraf makinesi taşımaktan kurtaracak kadar iyi kameralara sahipler. Ancak yine de fotoğraf çekerken ışıklandırma, odak noktası gibi bazı noktalara dikkat etmemiz gerekiyor. Bazılarımız, çektikleri kötü, bulanık fotoğraflara filtreler uygulayarak onları daha da beter bir hale getirmek gibi bir alışkanlığa sahip.

Marissa Mayer ile öğlen yemeğine ne kadar ödersiniz?

Hem güzel, hem de üst düzey yönetici pozisyonundaki bir bayanla hem yemek, hem de sohbet.


Yahoo'nun güzel CEO'su Marissa Mayer ile bir öğle yemeğinde bir araya gelmek ve karşılıklı yemek yemek ister misiniz? Cevabınız evet ise, bu size pahalıya patlayabilir, zira şimdiden 50 bin dolarlık teklif sınırı geride bırakıldı bile.

599837166977400279

Marissa Mayer, geçtiğimiz Temmuz 2012'de Başkan ve CEO olarak Yahoo'ya adım atmış ve kısa sürede getirdiği yeni kurallar ve çalışma modeliyle Yahoo'yu yükseklere taşımayı hedeflemişti. Şu an hedeflerine doğru da ilerliyor, ama bir yemeklik molaya o da hayır demiyor doğrusu.

CharityBuzz sitesinde şu an teklifler toplanıyor ve en yüksek teklifi veren, Mayer ile Yahoo'nun Kaliforniya'daki merkezinde bir öğlen yemeği yiyecek. Tekliflerin süresinin bitmesine 15 gün kaldığını, şu an ulaşılan teklif üst seviyesinin de 62,500 dolar olduğunu belirtelim. Elde edilecek gelirin de hayır işlerinde kullanılması düşünülüyor.

Bir süre önce yaptığımız haberde, Apple'ın CEO'su Tim Cook ile kahve içmek için 600 bin dolar verildiğini bildirmiştik.

Samsung Galaxy S4 Zoom resmen duyuruldu

Samsung ile gelişmiş fotoğraf ve video çekim zamanı yaklaşıyor.



Samsung'un son dönemde en çok konuşulan modellerinden olan kamera telefonu S4 Zoom, resmen duyuruldu. 4.3 inç ekranı, 10X optik zoom özelliği ve Xenon ışığı bulunan cihaz, akıllı telefon sektöründeki en iyi fotoğraf ve video deneyimini sunan ürünlerden biri olabilir.

570543143196400279

Cihazın 4.3 inçlik ekranı 540x960 çözünürlük sunuyor. 1.5GHz'lık Exynos 4212 çift çekirdekli işlemcisi, 1.5GB'lık RAM ile hareket ediyor. Dahili 8GB hafızası, microSD kart sayesinde artırılabiliyor.

En önemli özelliği olan 16MP değerdeki ana kamerası, 10x optik zoom ve hem fotoğraf, hem de resim çekiminde kaliteyi artıran birçok etkenle en iyi deneyimleri sunmayı amaçlıyor.

Galaxy S4 Zoom, Android 4.2 işletim sistemiyle çalışıyor. 2330 mAh değerde de bataryası var. Cihaz, görünüm olarak sanki arkasına dijital kamera yapıştırılmış bir telefon gibi görünüyor. Bakalım performansı nasıl olacak.

Samsung Galaxy Mega, Türkiye'de satışa sunuluyor

Yeni Galaxy Mega, en yeni akıllı telefon özelliklerini büyük ekran deneyimi ile birleştiriyor.


Samsung, yeni mobil cihazı Galaxy Mega'yı duyurdu. Galaxy ailesinin şimdilik en yeni üyesi olan cihaz, büyük ekranı ve kullanışlı yapısıyla dikkat çekiyor. 6.3 inç değerindeki ekranı, özellikle internet gezintileriniz ve izleyeceğiniz videolar için size kolaylıklar sağlıyor. Aynı zamanda cihaz, tek elle kullanılabiliyor ve ince olması sebebiyle cebinizde de rahatlıkla taşınabiliyor.

560934729604400279

Android 4.2 işletim sistemiyle gelen cihaz; arkada 8MP, önde de 1.9MP değerde kameralara sahip. Çift çekirdekli işlemcisi ve dahili hafızaya ek olarak 64GB'a kadar yükseltilebilir hafıza desteğiyle (microSD) teknolojiseverlerin dikkatini çekeceğe benziyor.

Ayrıca cihaz, Samsung'un yeni servisleri Samsung WatchON, Group Play, Samsung Link, ChatOn, Hikaye Albümü ve S Travel gibi seçenekleri de sunuyor.

Firmadan gelen açıklama, Galaxy Mega'nın bu ayın ikinci yarısında Türkiye'de satışa sunulacağı yönünde.

Evinin buzdolabında uzaylı saklayan Çinli

Çinli bir adamın "Gölde uzaylı buldum" diyerek internete yüklediği video binlerce tık aldı. Polis iddiayı yalanladı: Sahte olduğu belli...


Çin'in Binzhou kentinde soyadını açıklamayan Li isimli bir adam, evinin buzdolabında uzaylı sakladığını iddia etti. Fotoğrafları bir anda dünya medyasının ilgisini çekti. Uzaylı olduğunu iddia ettiği buzdolabı içindeki sıra dışı görünümlü nesne ile poz veren Li, mart ayında evinin yakınlarındaki bir nehir üzerinde onlarca tanımlanamayan uçan cisim (UFO) gördüğünü söyledi. UFO'lardan bir tanesinin aniden yere çakıldığını öne süren Li, uzaylının cesedeni de oradan aldığını iddia etti.

Yüksek kalitede kauçuk

"Uzaylı" olduğuna inandığı nesneyi o tarihten beri buzdolabında sakladığını söyleyen Li internette binlerce takipçi topladı. Ancak Çin polisi yaptığı açıklamada bu nesnenin sahte olduğunu duyurdu. Polis yetkilileri Li'nin buzdolabında sakladığı şeyin uzaylı olmadığını, yüksek kaliteli kauçuktan yapılma bir nesne olduğunu belirtti. Polis şimdi Li'nin peşinde.

Kaynak: Sabah

Cep telefonu faturalarına yeni düzenleme

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), cep telefonu faturalarının basit, sade bir şekilde düzenlenmesi ve okunabilir olması, yer alan ücretlerin herhangi bir tereddüde yol açmayacak açıklıkta düzenlenmesi için harekete geçti.


BTK, elektronik haberleşme sektöründe faaliyette bulunan sabit ve mobil telefon işletmecileri tarafından düzenlenen faturalar ile ayrıntılı faturalara ilişkin çalışma başlattı. 30 gün boyunca kamuoyunun görüşüne sunulan çalışma, faturaların daha anlaşılabilir olmasını amaçlıyor.

Çalışma ile sabit ve mobil telefon hizmeti sunan işletmeciler tarafından düzenlenen faturaların hazırlanmasında dikkate alınacak ilkeler, faturalar ile ayrıntılı faturalarda bulunması zorunlu unsurlar ve faturaların düzenlenmesinde takip edilecek formata ilişkin uyulması gereken hususlar belirlenecek.

BTK'dan yapılan açıklamada, "Faturaların basit, sade bir şekilde düzenlenmesi ve okunabilir olması, faturada yer alan tarifelerin ve ücretlerin herhangi bir tereddüde yol açmayacak açıklıkta düzenlenmesi hedefleniyor. Faturada bulunan ücretlerin aboneler tarafından doğrulanabilmesi için faturada tam ve yeterli bilgi bulunması, tarife ve paket detayları ile ücretlerin açıklanması ilkeleri benimsenmiş olmakla beraber, söz konusu çalışma ile faturalarda asgari olarak, satın alınan paketlere ek hizmetlere ilişkin ücretlerin, paketlerin ek hizmetlerin kullanılabileceği tarih aralıklarının, indirim ve iade var ise bunların gerekçelerinin yer alması gerekiyor. Taahhüt bulunması halinde başlangıç ve bitiş tarihlerinin, taahhüt bitiminden sonra uygulanacak tarifenin adı ve ücretinin, taahhüt verildiği durumlarda aboneliğin feshi halinde uygulanacak cezai ücret veya cayma bedelleri ile bunların hesaplanmasına ilişkin açık ve net bilgi hususların faturada yer alması gerekiyor." denildi.

Çalışmanın tamamlanmasıyla faturada aramanın yapıldığı tarih ve saat, her bir arama için arama süresi ve arama ücreti, toplam arama sayısı ve toplam konuşma süresi, uluslararası dolaşımda gelen çağrılara, SMS'lere ücretlendirme olması durumunda her bir gelen çağrının yapıldığı tarih ve saat, arama/aranma süresi ve ücreti yer alacak. Uluslararası dolaşımda ve yurt dışına doğru yapılan çağrılarda aranan numaranın yanında aranan ülkeye ilişkin ülke adı gibi açıklayıcı bilgi ile uluslararası dolaşımda aramanın başlatıldığı ülke bilgisi de faturada yer alacak. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Mobil telefon aboneliklerinde ücretlendirmenin farklı olması durumunda şebeke içi, şebeke dışı, uluslararası gibi ve sabit telefon aboneliklerinde ücretlendirmenin farklı olması durumunda şebeke içi, şebeke dışı, şehir içi, şehirlerarası, uluslararası gibi yararlanılan her bir hizmetin ayrı ayrı alt kalemlerinin dağılımını gösterir grafik bulunacak. Elektronik haberleşme sektöründe fatura usul ve esasları düzenlemesinin tüketicilerin hak ve menfaatlerinin korunması açısından kapsamlı ve etkin bir koruma sağlayacağı ve tüketici bilincini artıracağı düşünülmektedir."

Kaynak: Cihan

Şifre paylaşanlar risk altında

İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Özeren, üçüncü şahıslarla şifre paylaşımının doğurabileceği olumsuz sonuçlar konusunda kullanıcıları uyardı.


İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Serhat Özeren, siber güvenliğin, internet ve bilgisayar kullanıcılarının alacağı bireysel önlemlerle başladığını belirterek, üçüncü şahıslarla şifre paylaşımının doğurabileceği olumsuz sonuçlar konusunda kullanıcıları uyardı.

Özeren, "Şifre paylaşımları veya şifresiz internet erişimi siber güvenliğin en büyük riskidir" dedi. Özeren, İnternet Geliştirme Kurulu tarafından oluşturulan ve 83 kurum ve kuruluşun bir araya geldiği Siber Güvenlik İnisiyatifi toplantısı sonrasında AA muhabirine yaptığı açıklamada, bilgisayar ve akıllı telefonlarının "köleleştirilmiş veya ele geçirilmiş cihazlar" haline gelebileceğini söyledi.

İnternet şifrelerinin paylaşılmasının siber güvenlik açısından büyük bir risk oluşturduğunu belirten Özeren, şunları kaydetti: "Kablosuz ve benzeri internet ağlarının paylaşılmasında hukuki bir durum söz konusu olduğunda hat sahibinin IP adresi kayıtlara geçiyor. İnternet şifreleri paylaşıldığında, hakaret, yalan haber, provokasyon, virüs ve zararlı yazılım paylaşımında bu hatlar kullanılabiliyor. Bir kablosuz ağın paylaşımı, o kablosuz ağa bağlı her bilgisayarın güvenliğini ve kişisel verileri de ciddi ölçüde tehlikeye atıyor. Bu sebeple internet hatlarının kontrolsüz bir şekilde bilinmeyen üçüncü şahıslara kullandırılması, hat sahipleri açısından ciddi tehlike ve risk oluşturuyor."

Kaynak: AA

Asphalt 8: Airborne için geri sayım başladı. İşte ilk teaser


Gameloft'un popüler araba yarışı oyunu Asphalt, bu yaz da asfaltları ısıtacak gibi görünüyor. İlk teaser videosu yayınlanan Asphalt 8: Airborne önümüzdeki günlerde oyunseverler ile buluşacak.


 

Asphalt 8'de yeni pistler de eklendi. Bu kez Venedik, Fransız Guyanası, İzlanda ve Nevada Çölü'nde de yarış heyecanı yaşanacak.

Aralarında Lamborghini, Veneno, Veyron, Ferrari FXX Evolution, Chevrolet Corvette C7, Bugatti'nin de bulunduğu 80%'i yenilenmiş 47 lüks araba koleksiyonu ile bu yaz Android ve iOS platformunda oyuncularla bulaşacak olan oyunun fiyatı ise 1,79 TL olarak belirlendi.

Dünyanın en yaşlı insanı öldü

Dünyanın en yaşlı insanı unvanıyla Dünya Guinness Rekorlar Kitabı'na giren 116 yaşındaki Jiroemon Kimura yaşamını yitirdi.


Japonya'nın Kyotango kentinde yaşayan ve 19 Nisan 1897'de dünyaya gelen Kimura'nın ölüm nedeninin yaşlılık olduğu bildirildi.

Guinness'e göre 2012'de Kimura, ayrıca 115 yaşındayken o döneme kadar en uzun yaşayan ilk erkek olarak da rekorlar kitabına adını yazdırmıştı.

Kimura'nın ölümün ardından dünyanın en yaşlı insanı unvanının yine bir Japon olan Misao Okawa'ya geçtiği kaydedildi. Okawa, dünyanın en yaşlı kadını ünvanını da elinde bulunduruyor.

Kaynak: Sabah

Google'ın, Waze'i satın aldığı resmi olarak doğrulandı

Google, Facebook ve Yahoo gibi büyük rakiplerin önüne geçti ve uzun süredir peşinde olduğu Waze'i kendi çatısı altına aldı


Google'ın bir süredir peşinde olduğu kullanıcı kaynaklı trafik uygulaması Waze gelen açıklamaya göre artık şirketin bünyesine geçti. Waze, kullanıcısının veri bankasına gerçek zamanlı olarak trafiğin durumu, kaza bilgileri ve hız tuzaklarının yerlerini belirten bilgileri girmesine izin veren ve bu sayede yine gerçek zamanlı bir trafik bilgi ağı oluşturan başarılı bir uygulama.

82372966037400279

Resmi bir doğrulama olmamakla beraber, Google'ın bu uygulamaya sahip olmak için ödediği miktar ise söylentiye göre 1.1 Milyar ile 1.3 Milyar Dolar arasında.

Waze'in geliştiricileri şimdilik İsrail'deki merkezlerinde görevlerine devam edecek. Bu esnada Google, uygulamanın Google Maps ile entegrasyonu üzerinde çalışacak. 50 milyon kullanıcıya sahip olan uygulama, Google'ın arama motorunun gücünü de arkasına alarak sektörün belki de tek ismi haline gelecek.

Başarılı trafik uygulamasına Google'ın yanı sıra talip olarak firmalar ise Apple, Facebook ve Yahoo gibi büyük isimlerdi.

Mars'taki gizemli çizgilerin sebebi belli oldu

Bilim insanlarının nice yıldır merak ettikleri Mars'ın gizemli çizgi denizlerinin nedeni en sonunda ortaya çıkartıldı



Tam 11 yıl boyunca bilim insanlarının aklını kurcalayan Mars gezegeni üzerindeki derin ve uzun, dalgalı çizgilerin ne olduğu sorusu en sonunda cevaplandı. Mars üzerinde veri toplayan Curiosity'nin de desteği ile elde edilen karbon monoksit örnekleri üzerine çalışan NASA yetkilileri, Kaliforniya ve Utah'da bulunan kum denizlerinde aradıkları yanıtı buldu.

Yapılan deneyler sonucu bu çizgilerin kuru buzların kum denizleri üzerindeki hareketleri sonucu var olduğu ortaya çıktı. Konu hakkında görüş bildiren NASA bilim insanı Serina Diniega, Mars'ta bulunan bu derin çizgi havuzlarının gelecekte astronotlar için bir bakıma ekstrem sporlar yapabilecekleri bir tür kayak alanı olabileceğini söyleyerek küçük bir espiriden de kaçınmadı.

PlayStation 4 ön siparişleri Xbox One'ı geçti

Bir süredir ön sipariş konusunda liderlik koltuğunda yer alan Xbox One, yerini rakibi PlayStation 4'e bırakmak zorunda kaldı



Geçtiğimiz haftaların değişmeyen Xbox One ön sipariş liderliği dün itibariyle yerini rakibine bıraktı. Amazon UK (İngiltere)'nin ön sipariş verileri üzerinden yapılan açıklamaya göre bir aydır süren Xbox One ön siparişleri, Şubat ayında duyurulan PlayStation 4'ün oldukça ilerisindeydi. Bir önceki gece gerçekleşen Sony'nin ikinci PS4 lansmanı ise tüm bu dengeyi altüst etti.

Xbox One yüzde 2.8'lik bir fark ile PlayStation 4'ün önündeyken, Sony'nin yeni konsolunun fiziken gözükmesi, rakibinin aksine ikinci el oyunlara izin verip, sürekli internet bağlantısı şartı koşmaması gibi sebeplerle tahtından düşürüldü. Uzmanlara göre bu durumun en büyük sebebi ise, Microsoft'un cihazı 499 Dolar'dan satışa çıkacak iken, Sony'nin PS4'ünün 399 Dolar'a piyasaya sürülecek olmasından ibaret.

The Hobbit: The Desolation of Smaug'un ilk fragmanı yayınlandı


Üçleme olarak sinemaseverlerle buluşacak olan The Hobbit serisinin ikinci filmi olan The Desolation of Smaug'un merakla beklenen fragmanı bugün yayınlandı. Yüzüklerin Efendisi üçlemesinden tanıdığımız Legolas karakterinin ve Tauriel karakterini canlandıracak olan Evangeline Lilly de fragmanda görünüyor. Şimdi sözü daha fazla uzatmadan sizi, Orta Dünya hayranlarını biraz daha heyecanlandıracak bu görüntülerle baş başa bırakıyoruz.

Apple MacBook Air (2012) vs MacBook Air (2013): Farkları ne?

Apple'ın geçtiğimiz yıl tanıttığı MacBook Air ile geçtiğimiz gün tanıttığı yeni MacBook Air arasında ne gibi farklılıklar var?



Hatırlayacağınız üzere Apple'ın WWDC 2013 geliştirici konferansı dün başladı ve Apple birçok yazılımını, cihazını tanıttı. Eğer Apple'ın WWDC 2013'te şimdiye kadar neler yaptığını merak ediyorsanız sizi buraya alalım. Öte yandan eğer dün etkinliği takip ettiyseniz Apple yeni MacBook Air cihazını da tüketicilerin beğenisine sundu. Peki, yüksek pil ömrü ile dikkat çeken 2013 model MacBook Air'in geçtiğimiz yıl tanıtılan MacBook Air'den farkı ne?

852858228586400279

Tasarım açısından 2010 yılında çıkan MacBook Air ile hemen hemen aynı kasaya ve tasarıma sahip olan bu iki modelin işlemci, depolama ve grafik işlemci gibi alanlarda birbirinden ayrıldığı görünüyor.

1. Yeni nesil Intel işlemcinin farkı

Intel'in yeni nesil yani dördüncü nesil işlemcilerini kullanan 2013 model MacBook Air'ler, bu işlemciler sayesinde belirtilene göre yüksek bir batarya ömrü sunabiliyor. 13 inçlik versiyonunda 12 saate kadar pil ömrü sunabilen 2013 model MacBook Air, hız bakımından da bu işlemci sayesinde oldukça öne çıkıyor. Öte yandan 2012 model MacBook Air ise 5 saate kadar pil ömrü sunabiliyor. Tabii gözle görülür derece artan performansı da atlamak olmaz.

2. Daha fazla depolama alanı

Yeni nesil MacBook Air'in dün tanıtım esnasında belirtilene göre en az 128 GB'lık depolama seçeneği yer alıyor. Geçen seneki MacBook Air'de ise en düşük 64 GB'lık versiyonu yer alıyordu. 2013 model MacBook Air'de iki ekran versiyonu için de 128 GB, 256 GB ve 512 GB'lık depolama seçenekleri yer alıyor. Fiyatları ise ekran ve depolama yükseliğine göre 999 ile 1.299 dolar arasında değişiyor. Türkiye fiyatları ise henüz belli değil.

3. Daha hızlı grafikler

Entegre bir grafik çözümü kullanan yeni nesil MacBook Air, yeni Intel işlemcisi ve yeni Intel HD Graphics 5000 grafik işlemcisiyle geliyor ve Apple'ın belirttiğine göre yüzde 40'a kadar daha iyi bir grafik performans sunabiliyor.

4. Daha hızlı veri

2012 model MacBook Air'de IEEE 802.11n Wi-Fi desteği yer alıyordu ancak yeni modelde bunun bir adım ötesi olarak kabul edilen 802.11ac Wi-Fi desteği kullanılıyor. Yeni MacBook Air'in en yeni Wi-Fi protokolü kullanıyor olması da daha hızlı bir veri aktarımına yardımcı oluyor.

5. Çift mikrofon

Apple'ın üzerinde durduğu bir diğer önemli konu da çift mikrofon. Yeni nesil MacBook Air'de kullanılan çift mikrofon sayesinde arka plandaki gürültü en az seviyede oluyor ve video görüşmelerinde ortamdaki gürültüden en az seviyede etkileniliyor.

Bunların dışında iki cihaz arasında geri kalan her şeyin aynı olduğunu söyleyebiliriz. 2013 model MacBook Air'lerin piyasaya sunulmasıyla 2012 model MacBook Air'lerin fiyatı düşecektir. Eğer bu farklar sizin için o kadar da önemli değilse 2012 model MacBook Air'i tercih etmenizde fayda var.

HTC'nin yeni WP8'li telefonu HTC Tiara göründü

HTC, Windows Phone 8S ve Windows Phone 8X adlı WP8 işletim sistemine sahip telefonlarından sonraki WP8 sessizliğini bu telefonla bozuyor.


Amiral gemisi HTC One ile 5 milyon satış barajını aşarak iyi satışlar elde eden HTC, bir yandan da Nokia'nın patent ihlali gerekçesiyle HTC One'ı yasaklatma talebi ile karşı karşıya. Bunun dışında bir de amiral gemisinin mini modeli için çalışan HTC'nin son günlerde farklı sularda da çalışmalarda bulunduğu ortaya çıktı.

Geçtiğimiz yıl Windows Phone 8S ve Windows Phone 8X isimli iki Windows Phone 8'li akıllı telefon çıkardıktan sonra bu alanda sessizliğe bürünen Tayvanlı akıllı telefon üreticisi, bu alanda yeni bir bomba patlatmaya hazırlanıyor. HTC, Windows Phone 8 alanındaki sessizliğini HTC Tiara ile bozacağa benziyor. Orta seviye bir telefon olan HTC Tiara ile ilgili internete sızan bu görüntü, cihaz ile ilgili her şeyi gün yüzüne çıkardı.

4.3 inç büyüklüğünde 800x480 piksel çözünürlüğünde Super LCD2 ekrana sahip olan cihaz, gücünü çift çekirdekli 1.2 GHz Snapdragon işlemcisinden alıyor. 1GB RAM, 8GB dahili depolama, 8MP arka kamera, 1.6MP ön kamera ve Beats Audio ise cihazın bilinen diğer özellikleri.

Gameloft, E3'te hangi oyunları tanıtacak?

Mobil oyun geliştiricisi Gameloft'un dünyanın en büyük oyun fuarlarında hangi oyunları tanıtacağı belli oldu. İşte Gameloft'un E3 listesi;



Dünyanın en büyük mobil oyun geliştiricilerinden olan Gameloft, geliştirdiği birçok oyunla mobil platformlarda zirveye oynamayı başardı. Ülkemizde de bu geliştirdiği oyunlar için arada indirime gitmeyi unutmayan Gameloft'un merakla beklenen E3 fuarında hangi oyunları bizlere tanıtacağı belli oldu.

Ortaya çıkan Gameloft'un E3 listesinde oldukça iyi oyunlar gözüküyor ancak içlerinden ikisi göze çarpıyor. Bunlardan birisi son günlerde adını çok fazla duymaya başladığımız Modern Combat 5 ve diğeri ise artık Gameloft'un bir klasik haline gelen Asphalt serisinin yeni oyunu Asphalt 8: Airborne. Bu oyunların dışında Gamleoft'un E3'te tanıtacağı oyunların listesi şu şekilde; Brothers In Arms 3, Çılgın Hırsız(Despicable Me: Minion Rush), Total Conquest, Gangstar Vegas ve UNO & Friends.

Bakalım, listede oldukça kaliteli oyunlar yer alıyor. Bunların dışında bu fuarda başka geliştiriciler de yeni oyunlarını tanıtacaktır. Yani önümüzdeki günlerde akıllı telefonlarımız oyuna doyacak. Fuardan yeni oyun haberleri gelmeye devam ettikçe sizlere bu haberleri aktarmaya devam edeceğiz.