Eski Call of Duty yapımcılarının yeni oyunu belli oldu: TitanFall

Bakalım Call of Duty'den sonra yeni bir kült seri oluşturulabilecek mi...


Vince Zampella ve Jason West, Infinity Ward'tan olaylı bir şekilde ayrıldıktan sonra Respawn Entertainment'ı kurmuş ve FPS'lerin çizgisini yeniden belirleyecek bir oyun üzerinde çalışmaya başladıklarını duyurmuştu. Bu duyurunun ardından yıllar geçti ve nihayet bu oyuna dair ilk bilgiler geldi.

633129976646

Respawn Entertainment'ın ilk oyununun ismi TitanFall. PC, Xbox 360 ve Xbox One için geliştirilen yapım, Call of Duty tarzında, multiplaye tabanlı bir FPS oyunu. Evet, senaryo modu yok (en azından şu an bir şey söylenmedi) bu oyunun ve dikkatinizi çektiyse PS3 ve PS4'e gelmiyor, en azından şimdilik.

Oyuna dair ilk detayların E3 fuarında gelmesi bekleniyor. Ayrıca yapım, GameInformer dergisine de kapak olmuş. Birçok oyunsever, Respawn Entertainment'ın Call of Duty'den daha iyi bir FPS oyunu yapacağını umuyor, ancak senaryo modu olmadan Call of Duty duygusu verilebilir mi veya daha iyisi yaşatılabilir mi, bunu da oyunu oynadığımızda göreceğiz.

Oyunun 2014 ilkbahar aylarında çıkması planlanıyor.

Satürn'e benzeyen bir gezegen keşfedildi

Güneş Sistemi dışında yeni bir gezegen bulundu.


Satürn gezegenininkine benzer kütle ve büyüklüğe sahip yeni gezegene "KELT-6b" adı verildi. KELT-6b, bağlı bulunduğu yıldızın önünde, KELT adlı çok küçük boyuttaki özel bir teleskop ve yeryüzünde bulunan diğer gözlem araçlarını kullanan bilim adamlarınca keşfedildi.

Araştırmacılar, Dünya'dan 700 ışık yılı uzaklıktaki, bağlı bulunduğu yıldızın önünden geçişinin, yeryüzünden, sadece 5 saat gibi az sayılabilecek bir süre için gözlenebilir olması nedeniyle gezegeni, sabır ve biraz da şansın yardımıyla bulduklarını belirtti. Yeni gezegen, Satürn ile benzer kütle ve boyutlara sahip. Ancak Satürn gibi etrafında halka bulunmayan gezegen, bağlı olduğu yıldıza çok yakın olması nedeniyle, yıldız etrafındaki dönüşünü, sadece 7.8 gün içinde tamamlıyor.

Kaynak: Sabah

Acarer: İnternet boru değil ki vanasından açıp kapatalım

BTK Başkanı Tayfun Acarer, Gezi Parkı olaylarıyla ilgili sosyal medyanın kısıtlanacağına yönelik ortaya atılan iddiaları değerlendirdi.


Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Tayfun Acarer, "Bilişim ve Telekomun Türkiye Ekonomisine Katkısı" Konferansı'nda Gezi Parkı olaylarına değinerek, sosyal medyanın kısıtlanacağına yönelik asılsız birçok iddianın ortaya atıldığını dile getirdi.

Acarer, "Maalesef birçok kişiyi yalanlarla kandırıyorlar, galeyana getiriyorlar, en kötüsü bu… Genç nesilleri genç çocukları sokağa döküyorlar. Çok tehlikeli, o yalanlarla bu çocuklar sokağa çıktıkları zaman etrafa zarar vermeleri kaçınılmaz. Nedir bu yalanlar? 'İnterneti kısacaklar, Facebook'u, Twitter'ı kapatacaklar' gibi… Herkes biliyor ki internet bir boru değil ki vanasından açıp kapatalım. Böyle bir yapı yok ki. Nereden çıkıyor bunlar? Yakın süreçte kendini internette duayen zanneden bazı kişiler öyle haberler yayınlıyorlar ki bir süre sonra kendi söyledikleri yalanlara kendileri de inanıyorlar" diye konuştu.

Acarer, olayların yaşandığı sırada GSM operatörlerinin ticari amaçlarla belli noktalara mobil istasyonlar getirdiğini, buna rağmen mobil istasyonun içindeki görevliyle yakılmaya çalışıldığını dile getirdi. Acarer, "Ondan sonra da deniliyor ki 'haberleşme zayıfladı', 'gecikmeler var'… Tabii öyle olacak. Haberleşmenin kesintisiz sürmesi için yollanan mobil istasyonu yakmaya çalışırsan iletişim tabii ki zayıflar" serzenişinde bulundu.

Kaynak: AA

FIFA 14'ün yeni videosu yayınlandı


Yeni sezon öncesinde hazırlıklar sürüyor.


EA Kanada tarafından PC ve konsollara geliştirilen futbol oyunu FIFA 14 için yeni bir video yayınlandı. Mevcut PS3 ve X360 gibi konsolların yanında PS4 ve Xbox One için de hazırlanan oyun, Ignite motorunu kullanıyor ve 27 Eylül'de Avrupa'da raflarda olacak.

Bu arada belirtelim EA Kanada, yeni Ignite motorunu oyunun PC sürümünde kullanmayacak, sadece oyunun konsol sürümlerinde olacak.

Dün yaptığımız bir haberimizde de FIFA 14'ün rakibİ PES 2014'ün PS4 ve Xbox One'a gelmeyeceğinden bahsetmiştik.

İyi seyirler.

Samsung Galaxy S4 Gözünüzü Takip Ediyor


Samsung Galaxy S4'ün sahip olduğu onlarca yetenek arasında gözünüzün hareketlerini takip etmek de yer alıyor ve böylece cihaz ona bakmadığınız her an uyku moduna geçerek boşu boşuna batarya tüketimi yapmamış oluyor. Bu özelliğin oldukça hızlı bir şekilde devreye girebilmesi ise onu daha da kullanışlı hale getiriyor. Böylece ekrana bakmadığınız anlarda ekranda oynatılan videolar gibi medya öğeleri de durduruluyor ve kaçırmanız engellenmiş oluyor.

Reklamın iyisi kötüsü olmaz derler, işte size iyi bir reklam...

Satışlarda yüzde 120 artış var

Hizlial.com’un verilerine göre, plaj ürünleri alışverişleri bahar aylarında hızlı bir yükseliş gösterdi. Özellikle bikini alışverişi bahar aylarında tavan yaptı.


Yaklaşan yaz günleri, internetten plaj ürünleri alışverişini de artırdı. Hizlial.com'un verilerine göre, özellikle bikini alışverişlerinde bahar aylarında hızlı bir artış yaşandı. Hizlial.com'dan yapılan bikini alışverişleri bu yıl bahar aylarında, geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 120 arttı.

Plaj ürünleri alışverişinde kadınlar daha çok plaj kıyafeti, plaj aksesuarları, güneş koruyucu ve bronzlaştırıcı ürünler tercih ederken; erkekler çoğunlukla deniz şortu, terlik ve sandalet satın aldı. Hizlial.com'dan satın alınan ürünlere bakıldığında, bu yıl plajlara hakim olacak başlıca renklerin beyaz, turuncu, gece mavisi, turkuaz ve neon olduğu görülüyor.

Samsung, Amerika'da 4'ün 3'ünü aldı

Galaxy S4'ün gelmesiyle birlikte yükseliş başladı.



Samsung'un yeni amiral gemisi Galaxy S4'ün satışları iyi gidiyor. Bir süre önce şirketten yapılan açıklama, ürünün kısa sürede 10 milyon satış rakamını geride bıraktığı yönündeydi. Analistler ise, yıl sonuna kadar Galaxy S4'ün 80 milyon satma şansının olduğunun altını çiziyor. Şimdi gelen haber ise, Amerika'da Samsung'un Apple'a karşı yükselişe geçtiğini gösteriyor.

558989884646400279

Canaccord Genuity analisti Michael Walkley'in belirttiğine göre, iPhone 5'in satışa sunulmasından bu yana ilk kez Samsung, iPhone 5'i geride bırakabildi. Tabii ki burada S4, S3 ve Note 2'nin satış kombinasyonunu unutmamak gerekiyor.

Ayrıca Galaxy S4, Amerika'daki dört büyük operatörün üçünde en çok satan akıllı telefon konumunda; Verizon, Sprint ve T-Mobile. AT&T'de ise Apple'ın liderliği sürüyor.

Apple şirketi gelenekçilikten vazgeçmediği sürece bu tür çalımlar çok gelebilir, biraz çizgisinin dışına çıkması lazım.

Bakalım bundan sonra neler olacak.

BlackBerry'den yeni giriş seviyesi modeli: Z5

BlackBerry tarafında sızıntılar gelmeye devam ediyor.


BlackBerry'nin yeni telefonları Z10 ve Q10'un kullanıcılarla buluşmasının ardından, yeni modeller için de söylenti ve sızıntılar gelmeye devam ediyor. Bir süre önce, giriş seviyesi modeli R10'a dair söylenti bilgileri sizlerle paylaşmıştık. Detaylar için buraya bakabilirsiniz.

Bir de Q10'un kırpılmış modeli olarak Q5 duyurulmuştu hatta.

543718732646

Şimdi ise, yeni bir giriş seviyesi modelden söz ediliyor; BlackBerry Z5. Bu ürün, aylar evvel satışa sunulan ve BlackBerry'nin 2013 yılındaki ilk amiral gemisi olan Z10'un hem özellik, hem de fiyat bakımından kırpılmış versiyonu olacak. Sızdırılan resmi, aşağıdan görebilirsiniz. Bakalım resmiyet kazanacak mı bu telefon...

 

Instagram'ın Windows Phone 8'e geliş tarihi açıklandı

Çin'den Windows Phone 8 kullanıcıları için haber var.



Popüler fotoğraf filtreleme ve paylaşım platformu Instagram'ın uzun süredir Windows Phone 8 için de geleceği ve çalışmaların devam ettiği söylenir durur. Şimdiye kadar bir tarih verilmemişti, ama gün itibarıyla elimizde bir tarih var.

Nokia ve Instagram'dan bir bilgi gelmiş değil, ancak Çinli kaynak WPDang'in belirttiğine göre Instagram, 26 Haziran tarihinden itibaren Windows Phone platformunda olacak. Hatta uygulamanın, ilk olarak 41MP'lik Nokia EOS telefonla geleceği, ardından diğer Nokia cihazlar için de indirilebilir olacağı söyleniyor.

533069392646

 

 

 

 

 

 

Evet, belki "Nokia" ibaresi biraz dikkatinizi çekmiştir, zira uygulamanın Nokia ürünlerine özel olacağı da belirtiliyor. Bu durumda HTC ve Samsung gibi üreticilerin telefonları Instagram'dan mahrum kalacak demektir. Bakalım resmi açıklama ne zaman gelecek.

Yalnız dikkat edilmesi gereke bir husus var; ınstagram ın telefında kaplağı hafıza... Herkes kurcalayıp bakarsa ne kadar yer kullandığına gözlerinize inanamayacaksınz.

 

Fujitsu’dan yeni ince ultrabook: UH90/L

Fujitsu ultrabook konusunda oldukça iddialı gözüküyor.


Birçok kullanıcının ultrabook konusunda önce tasarımına ve inceliğine baktığını, donanımsal özelliklerinin ikinci planda kaldığını söylesek yanılmayız herhalde. Japon teknoloji üreticisi Fujitsu, yeni ultrabook'u Fujitsu UH90/L'i duyurdu.

W-DK28239_tcm21-156735

Hoş bir görünüme sahip olan cihaz, 14″ inç büyüklüğünde ve 3200×1800 piksel çözünürlük sunan ekrana sahip. Diğer özellikleri ise: Intel'in 4. Nesil Haswell Core i5-4200U işlemci, 4 GB Ram ve 500 GB hibrid sabit disk.

Bakalım ne kadar daha inceltilecek, ince olacağına malzemenin iyisi kullanılıp, hafifi olsa daha iyi olur....

Ayrıca Fujitsu, 0.61 inç kalınlığında olan bu cihazın dünyanın en ince ultrabook'u olduğunu belirtiyor.

Fujitsu UH90 / L, 28 Haziran 2013 tarihinde Japonya'da satışa sunulacak.

Akıllı telefon satışlarında büyük artışlar bekleniyor

Normal telefon kullananların sayısı giderek azalıyor


Telefonlarla ya da akıllı telefonlarla ne kadar içli dışlısınız? Gündemi takip ediyor ve güncel cihazları kullanmayı seviyor musunuz? Son döneme bakalım; BlackBerry Z10, Sony Xperia Z, Samsung Galaxy S4 gibi önemli amiral gemileri satışa sunuldu. Bunlardan herhangi birine sahip misiniz? Ya da tüm soruları bir kenara bırakalım, belki de teknolojiyle o kadar da alakalı değilsinizdir, sizin tercihiniz sonuçta.

Peki, giderek büyüyen bir pazar olan akıllı telefon pazarında nasıl bir büyümenin yaşandığından haberiniz var mı? Bakın, bu konu hakkında sizlere bir şeyler söyleyebiliriz şimdi.

g2

Araştırma firması IDC'nin raporuna göre, 2013 yılı, akıllı telefon pazarının büyümesini devam ettireceği önemli bir yıl olarak gösteriliyor. Yetkililer; telefon model ve fiyat çeşitliliğinin artması, yeni bölgelerde akıllı telefon pazarlarının kurulması ve ilginin artmasını göstererek, önümüzdeki günlerde normal telefonlarla akıllı telefonlar arasındaki farkın daha da açılacağını, normal cep telefonlarının cazibelerini giderek yitireceğini düşünüyor.

Gelelim şimdi de rakamsal tahminlere. Araştırma şirketi, bu yıl dünya çapında 958.8 milyon akıllı telefonun dağıtılacağını tahmin ediyor. Geçtiğimiz yıl bu rakamın 722.5 milyon olduğunu göz önüne alırsak, bu yıl %32.7'lik bir artış olabilir.

Malum herkesin cebinde 2 telefon var, operatörlerin gerek uygun kampanyaları gerekse kredi kartı taksit imkanları satış rakamlarını arttırmakta. Ayrıca reklamlar da işin cabası...

Sizin tercihleriniz ve tahminleriniz ne yönde? Akıllı telefon mu, yoksa normal cep telefonu mu kullanıyorsunuz?

Teknoloji marketlerinde 'indirim' tuzağı

Süpermarketlerdeki etiket hilelerinin ardından, teknoloji marketlerde de ürün kandırmacası başladı. 'Fiyatı düşük' denilen ürün yerine farklı marka satılıyor.


Gıda marketlerinin etiket ve gramaj hileciliğine, şimdi de teknoloji marketlerinin 'şok indirim' oyunu eklendi. Tüketiciyi sahte kampanyalarla mağazaya çeken firmalar, 'stokta yok' deyip, yüksek kâr marjlı ürünler satıyor.

360418123710400279

Önce reklam var

Alınan bilgilere göre; tedarikçinin verdiği liste fiyatı üzerinden oynanan oyun şu şekilde işliyor: Teknoloji market, tedarikçiden 600 liraya aldığı bir ürünün etiketine, mağazada 1000 lira yazıyor. 1000 liranın üzerini çizip, indirimli satış fiyatını 800 lira olarak gösteriyor. Halbuki 1000 lira tedarikçinin liste fiyatı. Toplu alım yapıp özel iskonto alan zincir mağaza, o ürünü daha ucuza alıyor. Ancak tüketiciye 1000 liradan alınıp indirim yapılmış gibi yansıtılıyor. Bir diğer oyunun da stokla ilgili olduğu belirtildi. İddiaya göre; mağazalar yüksek indirim yaptıkları 'şok fiyatlı' ürünlerden aslında çok küçük miktarlarla satışa çıkıyor.

'Ürün kalmadı'

Tüketici mağazaya gittiğinde o üründen kalmadığı söylenerek, ancak aynı fiyata aynı özellikte olduğu belirtilen başka bir ürün satılmaya çalışılıyor. Tüketici de 'aynı fiyat' diyerek, aslında kalitesi daha düşük olan ürünleri alıyor. Bir teknoloji mağaza yöneticisi, "Birçok zincir her mağazaya indirimli üründen sadece 5'er tane gönderiyor. Halbuki en az 50 tane göndermeli. Buna 'muadil mal' çözümü deniyor" ifadesini kullandı.

Özge YAVUZ / Takvim

Liderler Gaziantep'te buluştu

Turkcell ve Fortune Dergisi işbirliğiyle gerçekleştirilen “Liderler Anadolu’da buluşuyor” etkinliğinin ilk durağı Gaziantep oldu.


Turkcell, teknolojik dönüşüm vizyonu doğrultusunda Anadolu'da düzenlediği etkinlikler zincirine bir yenisini daha ekledi. Turkcell ve Fortune Dergisi işbirliğiyle, Anadolu'daki şirketleri Türkiye'nin en başarılı iş adamları ile buluşturan "Liderler Anadolu'da Buluşuyor" toplantılarının ilk adresi Gaziantep oldu. Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, Fortune Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Ali Ağaoğlu'nu bir araya getiren panelin dinleyicileri Gaziantepli iş adamları ve yerel yöneticilerdi.

"Değişen Türkiye ve gelişen teknoloji ortamında iş dünyasını neler bekliyor" başlığını değerlendiren başarılı iş adamları, gelişen teknolojilerin şirketlerin iş yapış şekillerinde yarattığı dönüşüme, yeni sektör yaratmaya, ortaklık kültürüne ve finans politikalarına dikkat çekti. Panelin açılış konuşmasının yapan işadamı Abdülkadir Konukoğlu, iş dünyasının alanında en büyük isimlerini şehirlerinde ağırlamaktan büyük gurur duyduklarını söyledi. Konukoğlu;" Şehrimizde iş dünyasının başarılı olmasının sırrı iş adamlarının ortak akılla hareket etmesidir. Daha fazla iş ortaklığın işlerimizi büyütmekte katkısı çok. Turkcell'e liderleri Gaziantep'te buluşturduğu ve bu platformu yarattığı için çok teşekkür ediyoruz"dedi.

Ciliv; "Anadolu ekonomisinin daha da ileriye gitmesi teknolojik dönüşümle mümkün"

Anadolu ekonomisinin gelişimine katkı sağlayacak her türlü girişimi teknolojileriyle desteklemeye hazır olduklarının altını çizen Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv; "Kurduğumuz altyapı ve sahip olduğumuz teknolojiyle, Türkiye'nin, Anadolu'nun büyüyen ekonomisine katkıda bulunmak için durmaksızın çalışıyoruz. Geleceğin iş dünyası bugün yaşanan büyük bir teknolojik dönüşümle şekilleniyor. Bu dönüşüm Anadolu'daki şirketlere için de müthiş fırsatlar barındırıyor. Bugün yapılan araştırmalar, 2025'e kadar dünyada en büyük değişimi yaratacak ilk 5 teknolojiden 3'ünün, Mobil internet, M2M ve Bulut olacağını söylüyor. Bu teknolojilerle sizleri buluşturmak, yarattığımız faydayla işlerinizde kolaylık ve verimlilik yaratmak en önemli işimiz olacak" dedi. İş dünyası liderlerinin kendi memleketlerine yatırım yapmalarının çok önemli olduğunu vurgulayan Ciliv; Gaziantep'in bu konuda çok başarılı olduğunu söyledi.

Hamdi Akın'dan başarılı ortaklık tüyoları; "Çocuklarınıza sermayenizi bırakın"

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın; "Gaziantep'te şirketleri sermaye piyasasıyla tanıştırmak lazım. İş adamları şirketlerini satmaktan çekinmemeli. Önemli olan şirketin sahibi değil, şirket çalışanlarıdır. Bu yüzden ailelerinize şirketinizi değil, sermayenizi bırakmanız çok daha akıllıca. İş adamlarının yapması gereken satışlardan elde edilen sermayeyle yeni iş alanları açmak ve istihdam oluşturmaktır" dedi.

Özince: "Teknoloji ve bilgi rekabeti yapmalıyız"

İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince "Gaziantep ayağını yorganına göre uzatan bir il. Çünkü finansmanı doğru kullanıyor. Fakat ülke genelinde finansal risk yönetiminde çok başarılı olamadığımızı söyleyebiliriz. Alt yapı ve enerji finansmanına uygun sermaye piyasası araçları geliştirmeliyiz. Özellikle KOBİ'ler kaldıraç kullanmada yeterli değil. Bu sebeple teknoloji ve bilgide rekabeti sağlamalıyız"dedi.

Turkcell'in Gaziantep yatırımları

• Türkiye genelinde 31.000 km fiber ağı kurulan Turkcell Superonline'ın Gaziantep'te ise 632 kilometrelik fiber internet ağı bulunuyor. 80 bin eve 1000Mbps internet hizmeti sunan Superonline önümüzdeki dönemde belediyeye ait 30 hizmet noktasını fiber ile birbirine bağlayacak.

• Turkcell Global Bilgi Gaziantep Çağrı Merkezi'nde toplam 111 kişi çalışıyor. Kadın çalışan oranının %54 olduğu merkezin, engelli çalışan oranı ise %30

• Turkcell Gaziantep'te bulunan 66 Turkcell İletişim Merkezi'nde toplam 558 çalışanı ile hizmet veriyor.

• 2010 senesinde Gaziantep'te 5000 m2 alan üzerine kurulan Turkcell Gezegenevi ve Bilim Merkezi ile Turkcell, çocukların ve gençlerin, bilim ve teknoloji alanlarını deneyerek öğrenebilecekleri önemli bir alan oluşturdu.

HTC'de İstifalar Devam Ediyor

HTC'nin son zamanlarda akıllı telefon pazarındaki durumunun biraz karmaşık olduğundan bahsedilebilir. Zira son dönemlerde hep zarar açıklayan yahut gelirlerinde düşüş yaşayan şirketin bir de yöneticilerinin istifa etmesi ile boğuşması gerekiyor. Özellikle HTC One gibi satışlarda başarılı olmuş bir cihazı piyasaya süren şirketin içerisindeki istifaların hala devam etmesi oldukça ilgi çekici konular arasında.

Dün gerçekleşen son istifa şirketin Genel Müdürü Matthew Costello tarafından gerçekleştirildi ve satışlar ile hisse fiyatlarındaki düşüşten dolayı gerçekleştiğinden bahsediliyor. Her ne kadar direkt olarak pozisyonundan istifa etmiş olsa da Costello şirketin Avrupa'daki ayağında yönetici danışmanı olarak göreve devam edecek.

Geçtiğimiz aylarda istifa eden diğer yöneticiler arasında HTC Asya CEO'su Lennard Hoornik, Üretim Müdürü Kouji Kodera, Başkan Yardımcısı Jason Gordon, Üretim Stratejisi Yöneticisi Eric Lin gibi önemli pozisyonlarda yer alan pek çok kişi yer alıyordu ve bu son istifa da şirkette işlerin pek de iyi gitmediğinin kanıtları arasına katıldı.

Kesenin ağzını açmakta fayda var, ee rakipler güçlü...

Bilişim Muhabirleri Derneği basın açıklaması

BMD (Bilişim Muhabirleri Derneği), Gezi Parkı olayları hakkında bir basın açıklaması yayınladı.


BMD olarak kamuoyunda oluşması muhtemel olumsuz bir yanlış anlaşılmayı düzeltmeyi görevimiz sayıyoruz.

Kamuoyunun Dikkatine!

Ülkemizde 30 Mayıs'tan itibaren yaşanan olaylar, herkes gibi biz Bilişim Muhabirleri Derneği mensuplarını da derinden üzmüştür. İnsanların ifade özgürlüklerini kullanmak üzere başlattıkları bu hareket sonrasında bazı noktalarda istenmeyen olaylar vuku bulmuştur. Bu vesileyle zarar görmüş herkese geçmiş olsun dileklerimizi iletmek isteriz.

BMD olarak kamuoyunda oluşması muhtemel olumsuz bir yanlış anlaşılmayı düzeltmeyi görevimiz sayıyoruz:

Türkiye'de 20 yılı aşkın bir süredir hızla gelişen ve hayatımıza birçok alanda katkıda bulunan internet ve onun çok önemli bir parçası olan sosyal medya araçları için olumsuz açıklamalar yapılmıştır. Birçok kesimin internet ortamında yayılan bir takım olumsuz yönlendirmeler için hayatımızın bu önemli parçasını suçlayıcı bazı açıklamalarına üzülerek şahit oluyoruz.

Sosyal medya, aynı evimizdeki sıradan teknolojik aletler gibi sadece bir araçtır. Nasıl kullanılacağı, hayatımıza nasıl katkıda bulunacağı tamamen kullananların niyetine göre değişmektedir. Sosyal medya bu bakış açısıyla edilgen bir yapı içermektedir.

Ana akım medyanın olayları haber olarak işleme konusunda yeterince etkin olamaması, olaylarda özellikle sosyal medya araçlarının ön plana çıkmasına neden olmuştur. Twitter gibi araçlar sayesinde ani başlayan olaylar sırasında kaybolan çocuklar bulunmuş, yaralananlara acil tıbbi müdahale imkanları sağlanmış, vatandaşın en tabii hakkı olan bilgi edinmesi mümkün hale getirilmiş ve en önemlisi kanaat önderleri halk tarafından itidalli davranmaya davet edilmiştir.

Bu süreçte kim oldukları halen belirlenememiş bazı karanlık niyetli kişiler tarafından bir takım asılsız ve yalan haberler de bu araçlarla yayılmış, ancak yine sosyal medyanın aydınlık insanları tarafından bu haberlerin önüne set çekilmiştir. Bilindiği kadarıyla, sosyal medyadan yayılan kötü haberler yüzünden maddi veya fiziki zarara neden olacak herhangi bir olay yaşanmamıştır.

Sosyal medya, ana akım medyayı besleyen, internet kullanıcılarının kendi gibi düşünenleri bulabildiği diğer yandan kendini zenginleştirebildiği bir ortam sağlamaktadır. İnternet ve sosyal medyanın varlığı, demokrasinin en işlevli unsurlarından biri olarak ön plana çıkmaktadır.

Daha önce bu tarzda söylemlerin bu önemli araçların kullanımını kısıtlama ya da toplumun belli bir kesimini bunu kullanmaktan soğutma gibi negatif hareketlere yol açması ihtimalini hep birlikte yaşadık. BMD olarak konuyla ilgili negatif söylemlerde bulunanları, daha bilinçli bir tavır içinde değerlendirme yapmaya davet ediyoruz. Türkiye'de bu alanın gelişmesinde katkıda bulunmuş en değerli beyinler olan bilişim muhabirleri, konuyu aydınlatmak üzere ilgililerden bu konuda gelecek her tür soruyu da uzman kişiler ve global kaynakları kullanarak örnekleriyle yanıtlamaya hazırdır.

Kamuoyunun dikkatine sunarız

Saygılarımızla.

Bilişim Muhabirleri Derneği

WiSee, WiFi ile vücudunuzun her bir komutunu algılayacak

Akıllı hareket yakalayıcı sistemlere bir yenisi daha eklenirken, akıllı tasarımı ve farklı bakış açısıyla karşımıza orijinal bir proje geliyor


Washington Üniversitesi'nin uzun süredir üzerinde çalıştığı bir proje WiFi sayesinde bu bağlantıya sahip her türlü cihazın uzaktan, fiziksel hareketler ile kontrolünü gerçek kılıyor. WiSee adlı proje, WiFi'ın gücü sayesinde duvarların ardında bile işe yarıyor, televizyonu ya da ısıtma sistemini kontrol etmeye olanak sağlıyor.

Kinect gibi ekstra sensörlere ihtiyaç duymayan teknoloji sizin önceden kaydetmiş olduğunuz hareketleri ve buna bağlı dalgaları bir router üzerinden dağıtarak, ilgili cihaza yönlendiriyor. Sıradan bir diz üstü bilgisayarın bile bir router olarak kullanılabileceği sistem şimdiden ofis ve ev ortamında denenmiş.

Yüzde 94'e varan başarıya sahip olan aynı zamanda her kullanıcı için farklı dalgalar kaydederek, kullanım esnasında komutlardan ötürü oluşması muhtemel karışıklıkların da önüne geçiyor.

Galaxy Tab 3 10.1, Atom Kullanıyor


Samsung'un yeni tableti Galaxy Tab 3 10.1 için çıkan iddialar doğru çıktı. Tablet, 1.6 GHz hızında çalışan Intel Atom işlemciyle geliyor. İşlemci ve tabletin detayları haberimizde.



Samsung'un, Galaxy Tab 3 ailesindeki pek çok cihaz resmen tanıtıldı. Çok fazla güncelleme geçirmeyen yeni seri cihazlar, esas olarak Galaxy Tab 2 ailesinin Jelly Bean kullanan ve biraz revizyondan geçirilen sürümleri pozisyonunda.

En büyük fark, Galaxy Tab 3 10.1 modelinde görülüyor. Daha önceleri denildiği gibi Galaxy Tab 3 10.1'de, Intel tabanlı bir işlemci kullanılıyor.

X86 desteği sayesinde Windows 8 gibi işletim sistemini de çalıştırabilen Atom işlemciden gücünü alacak olan Galaxy Tab 3 10.1, Android işletim sistemiyle geliyor. Intel ve Google'ın çalışmaları sonrasında Android desteğini kazanan Atom ve X86 tabanlı işlemciler, gücünü bu pazarda daha sık göstermeye başladı.

Atom Z2560 işlemcisini kullanacak olan Galaxy Tab 3 10.1, 1.6 GHz hızında çalışıyor.

galaxy_tab3_promo13702536651370516445

Fiziksel olarak çift çekirdekli yapıda olan işlemci, sanal olarak 4 çekirdek olarak çalışıyor. Grafik birimi olarak da PowerVR SGX 544 MP2'ye yer veriliyor. Güçlü yapıda olan bu grafik işlemci, 400 MHz hızında çalıştırılıyor.

Karşımıza yine 1280 x 800 piksellik ekranla çıkacak olan Galaxy Tab 3 10.1, 8 inç ve 7 inçlik diğer modelleriyle beraber önümüzdeki ay raflardaki yerini alacak.

Apple'dan Pozitif Ayrımcılık


Apple, "Kızlar için Uygulama Kampı" olarak tanımlanan yeni bir projeyi hayata geçirmeyi planlıyor. Peki, bu kampta nelere olacak? Ayrıntılar haberimizde.



'App Camp for Girls' yani 'Kızlar için Uygulama Kampı' olarak tanımlanan yeni bir proje, Apple tarafından hayata geçirilecek. Yazılım geliştiricileri arasındaki cinsiyet dengesizliğinin giderilmesini amaçlayan bu proje, bayanlara uygulama yazma, kodlama ve iOS cihazlar için bu uygulamaları yayınlama alanlarında destek sağlayacak.

Şu an Indiegogo firması aracılığı ile kendisine sponsor arayan proje, bu yaz 50.000 dolarlık bütçeye ulaşmayı hedefliyor.

Proje fikrinin Apple WWDC'de aklına geldiğini söyleyen ve projenin kurucusu olan Jane MacDonald, 1000'den fazla geliştiricinin katıldığı konferansta sadece birkaç bayan geliştiricinin bulunduğunu ve bayan geliştiricilerin sayısının artmasını istediğini belirtti.

screen-shot-2013-06-05-at-1223191370500627

Projenin hayata geçirildiğinde nasıl bir yol izleyeceği ise çoktan ayarlanmış durumda. 42 gün sürecek olan projede ilk hafta bir toplantı yapılacak ve bu toplantıda herhangi bir uygulama yaratmak için beyin fırtınası yapılacak. Ayrıca ortaya çıkacak olan uygulamanın, pazarlanmasıyla ilgili konular da konuşulacak.

Bayanlar, yapmayı düşündükleri uygulamayı gerçekleştirmek için baştan sona eğitim alacaklar. Projedeki takım liderleri hali hazırdaki uygulamaların nasıl yapıldığını bayan geliştiricilere anlatacak ve uygulamaların xCode'da nasıl yaratıldıklarını öğretecek.

Bayan geliştiriciler Xcode'u kullanma şansına sahip olacaklar ve uygulamalarının içeriğini nasıl düzenleyeceklerinin eğitimini alacaklar.

Xbox One, PS4'ten Daha Pahalı Olabilir


Microsoft'un yeni oyun konsolu Xbox One, iddialara göre PlayStation 4'ten daha pahalı fiyata sahip olacak. Hem daha geç hem de daha pahalı olacağı söylenen X1, başarılı olabilecek mı?



Konsol savaşlarında Microsoft ile Sony'nin mücadelesini bilmeyen yoktur. Bu ikilinin mücadelesi Xbox One ile PlayStation 4 ile tekrardan alevlenecek.

Geçtiğimiz haftalarda Xbox One'ı tanıtan Microsoft, tanıttığı modeli 2013'ün sonlarında satışa sunacak. Xbox One ile ilgili tüm bilgileri buradaki makalemizde bulabilirsiniz.

Yeni konsolların fiyatları henüz açıklanmadı fakat bu konuda yeni bilgiler gelmeye devam ediyor. Xbox One399 Dolardan satışa sunacağı söylenen Microsoft, 349 Dolarlık rakibi PlayStation 4'ten daha pahalı bir ürün olacak.

Xbox One

Nokia EOS Görselleri Sızdırıldı!


Nokia'nın 41 Megapiksel kameraya sahip Windows Phone'u Nokia EOS her geçen gün gerçeğe biraz daha yaklaşıyor. Temmuz'da tanıtılması beklenilen modelin görselleri haberimizde.



Windows Phone pazarının en başarılı oyuncularından Nokia'nın hazırladığı modeller, sunduğu kamera performansları ile herkesin beğenisini kazanıyor. Bu beğeninin farkında olan Nokia da hazırladığı modellerde kullanıcıların bu beğenisini dikkate alıyor ve eksik yanlarını kapatırken, iyi yönlerini de daha iyi hale getirmeyi ihmal etmiyor.

pureview13688811641369305328

41 Megapiksel kameraya sahip Nokia 808 PureView ile akıllı telefon fotoğraf teknolojisine farklı bir boyut kazandıran Nokia, uzun süredir üzerinde çalıştığı Nokia EOS ile bu başarısını Windows Phone platformuna taşımayı hedefliyor.

Uzun süredir dedikoduları dolaşan ve Temmuz ayında tanıtılması beklenilen Nokia EOS şimdi de gerçek görselleri ile karşımıza çıkıyor.

gsmarena_1011370480079

GSMArena sitesi okuyucularından birinin siteye ulaştırdığı görsellerde Nokia EOS'un dış tasarımını her yönüyle görebiliyoruz.

GSMArena sitesinin elindeki görselleri yayınlamasının ardından WPCentral sitesinin de bir takım görseller yayınlamasının ardından cihazın dış görünümü kesinleşti diyebiliriz ancak cihazın kamerasının çözünürlüğü ya da diğer teknik özellikleri konusunda hala net bir bilgi yok.

Her ne kadar kamera modülüne bakıldığı zaman daha önce iddia edilen 41 Megapiksel iddialarının gerçek olma ihtimali yüksek görünse de, ne yazık ki hala telefonun teknik donanımı hakkında kesinleşen bir şey yok.

Halo: Spartan Assault, Windows ve Windows Phone'a Geliyor


Microsoft yaptığı duyuruda, sevilen oyun ailesi Halo'nun yeni sürümü Spartan Assault'u Windows 8 ve Windows Phone 8 için hazırladığını açıkladı.



Microsoft'un geliştirmeye devam ettiği Windows Phone 8 ve Windows 8 platformu için iyi bir haber, kendi oyun tarafından geldi. Firmanın sevilen oyun ailesinden Halo'nun yeni sürümü Spartan Assault, Windows 8 ve Windows Phone 8 için çıkacak.

Xbox'tan sonra akıllı telefonlara gelecek olan oyun, tamamen yeni bir dokunmatik deneyim sunması için tasarlanıyor. Yeni kontrol algoritmasıyla diğer oyunlardan tamamen farklı bir yere sahip olacak oyun, Halo 3 ve Halo 4 arasında yaşanan olayları konu alacak.

Halo Spartan Assault için net bir tarih verilmemiş olsa bile, Temmuz ayı içerisinde Wndows Phone 8 ve Windows 8 için satışa sunulması bekleniyor. 6.99 Dolarlık fiyatla girecek olan oyun, bakalım ileride başka platformlara çıkacak mı?

Mac OS X'teki Güncelleme İlaç Gibi


Apple, Mac OS X için yayınladığı güncelleme ile kullanıcıları zor durumda bırakan bazı hataları giderdi. Mac kullanıcılarını ilgilendiren güncellemenin detaylarını paylaşıyoruz.


06/06/2013 08:20


Apple tarafından yayınlanan OS X 10.8.4 güncellemesi, kullanıcıları zor durumda bırakan bazı hataları gidermiş durumda. Türkiye'deki kullanıcılar için de indirilmeye hazır olan bu yükleme sayesinde sunulan çözümler arasında şunlar bulunuyor;

  • Kurumsal Wi-Fi ağlarına bağlanma sorunu giderildi.

  • Takvim'deki Microsoft Exchange uyum sorunu giderildi.

  • ABD'de olmayan telefon numaralarına FaceTime aramalarını engelleyen sorun giderildi.

  • Safari, 6.0.5 sürümüne güncellendi.

  • iTunes, 11.0.4 sürümüne güncellendi.


iTunes'da önemli güncellemeler

Yukarıdaki güncellemeler arasında yer alan iTunes'a biraz daha yakından bakmakta fayda var.

Amazon, Hindistan'a Kitap Satacak!


Dünyanın en büyük alışveriş sitelerinden Amazon.com, Hindistan'da kitap satışına başlıyor. Firma, dünya genelinde geldiği son durumu bir grafikle paylaştı. İşte detaylar.



amazon1370493659Amazon.in adresinden yayın yapmaya başlayan site, Hindistan'daki kullanıcıların kitap satın almasını ve satmasını sağlayacak. Amazon'un bu ülkedeki rakipleri arasında Flipkart, HomeShop18 ve SnapDeal gibi siteler bulunuyor.

Firmanın Hindistan planları arasında sadece kitap bulunmuyor. Önceki yatırımlarından Junglee.com, fiyat karşılaştırma sitesi olarak hizmet veriyor.

Amazon'un ülkemizde benzer hizmetleri ne zaman vereceği ise henüz net değil. Firma, başta kitap satışı olmak üzere elektronik eşya satışında da kaliteli hizmetleriyle beğeni topluyor.

Amazon'un geldiği son nokta

Amazon'un son paylaştığı infografik yan resim...

 

iTunes'un Çıldırtan Hatalarına Son


Apple, iTunes'a yaptığı güncelleme ile kullanıcıların şikayetçi olduğu tekrar giriş yapma sorunundan kurtarırken, küçük ama kritik özellikler de ekledi.



Apple yayınladığı güncelleme ile iTunes uygulamasını uzun süredir şikayet edilen küçük ama oldukça rahatsız edici bir sorundan kurtardı.

iTunes uygulamasının saç baş yolduran hatalarından en sonuncusu, mağazadan satın alma işlemi gerçekleştirilirken defalarca giriş yapmanızı istemesi. 11.0.4 sürümüne güncellenen uygulamada artık iTunes kullanıcıları bu sorundan kalıcı olarak kurtuluyor.

Senkronizasyn sorunu artık tarih oldu

Yapılan bu düzeltmenin yanı sıra, kablosuz ve kablolu iOS cihaz senkronizasyonları geçişlerinde de geliştirmeye giden Apple'ın güncellemeye eklediği bir diğer özellik ise artık iTunes'un birden fazla CD'li albümleri tanıyor oluşu.

Şimdiye kadar 2 ve daha fazla CD'den oluşan albümlerde, her CD'yi ayrı bir albüm olarak algılayan iTunes, artık tüm CDleri tek bir albüm olarak tanıyor.

screen-shot-2013-06-05-at-104214-am1370480785

Ayrıca iTunes 11.0 güncellemesi ile birlikte kaldırılan "Parçlar" görünümünde albüm resimlerini gösterebilme özelliğini de kaybeden iTunes, 11.0.4 sürümü ile birlikte bu özelliğe yeniden kavuşuyor.

Mini Çalar, daha da şık

Uygulama penceresi küçültüldüğünde kullanışlı ve az yer kaplayan Mini Çalar haline dönüşüyordu. Bu güncelleme ile beraber, Mini Çalar'da albüm resmini de görebileceğiz.

Eğer hala iTunes güncelleme uyarısı vermediyse, uygulamayı 11.0.4 sürümüne uygulamayı açtıktan sonra "Yardım" menüsü altından "Güncellemeleri Denetle" diyerek güncelleyebilirsiniz. Eğer bilgisayarınızda iTunes yüklü değilse uygulamaya buradan ulaşabilirsiniz.

Telefon Görüşmeleri Takip Ediliyor


ABD'nin en üst düzey gizli servisi NSA'in ülke çapında telefon görüşmelerini takip ettiği ortaya çıktı. Halen süren takip Temmuz ayının sonuna kadar devam edecek.



Telefon görüşmelerinin dinlenmesi kişisel hakların ihlali konusunda yapılan tartışmaların üst sırasında bulunuyor. Bu tartışmalar devam ederken farklı bir takip haberi de ABD'den geldi.

ABD'nin üst düzey gizli servisi NSA'in (National Security Agency) ülke çapında milyonlarca kişinin telefon görüşmelerini takip ettiği ortaya çıktı. The Guardian gazetesinin haberine göre olay Nisan ayında bir mahkemenin aldığı kararla hayata geçirildi.

nsa_haber1370495843

Karara göre NSA, ABD'nin en büyük mobil iletişim operatörü Verizon müşterilerinin telefon görüşmelerini takip etmeye başladı. 3 ay için alınan karara göre NSA, 19Nisan - 19 Temmuz 2013 tarihleri arasında telefon kayıtlarını almaya devam edecek.

Üstelik telefon kayıtları sadece ABD içi görüşmeleri kapsamıyor. Aynı zamanda ABD'den diğer ülkelere yapılan görüşmeler de bu kapsamda alınabilecek.

Mahkeme kararına göre telefon görüşmelerinin süresi, konuşan kişiler ve konuşma zamanı gibi bilgiler alınabilecek. Konuşma içeriklerinin takip dışında tutulacağı da mahkeme kararı arasında yer alıyor.

Siz de izlenmiş olabilirsiniz

Kayıtların sadece ABD içinde alınmamamı, ABD dışına yapılacak görüşmeleri de kapsaması potansiyel olarak ABD ile konuşan herkesin bu kapsama girmesine neden oluyor.

Kısaca biri bizi herzaman dinliyor...

Suudi Arabistan, Viber'ı Yasakladı!


Mobil cihazlar üzerinden ücretsiz sesli görüşme ve mesajlaşma hizmeti sunan Viber, Suudi Arabistan'da yasaklandı. Ülkenin hedefinde, bir başka dünya devi daha var.



Reuters'ın haberine göre Suudi Arabistan İletişim ve Bilgi Teknolojileri Komisyonu, ülkede hizmet veren telekom operatörlerinin gelirlerine balta vurduğu için internet üzerinden ücretsiz görüşme ve mesajlaşma hizmeti sunan Viber'ın yasaklandığını belirtti.

Yasaklanma hakkında öne sürülen bir diğer ilginç neden, uygulama üzerinden gönderilen trafikte, içerik takibinin zor olması.

Sırada hangisi var?

Ülkede merak edilen bir diğer konu da, telekom operatörlerinin mesajlaşma ve sesli görüşme gelirlerini ciddi etkileyen popüler mesajlaşma yazılımlarından WhatsApp ve Skype'ın geleceği.

Engelleme ABD'de de var!

Akıllı telefonların ve mobil uygulamaların yaygınlaşmasıyla beraber, operatörlerin gelir modelleri de hızlı bei şekilde değişim gösterebiliyor. Bu değişimden zararlı çıkmak istemeyen şirketler, bazı ilginç önlemlere başvurabiliyor.

ABD'de birçok operatör, cep telefonundaki mobil interneti diğer cihazlara paylaştırmak için en az fatura tutarı kadar bedeller talep ediyor. Ödemeyenler, bu imkandan faydalanamıyorlar. Ülkemizde ise bu konularda bir engel bulunmuyor.

Windows 8.1'e İlk Bakış


Bu güne kadar Microsoft Windows 8'e gelecek en büyük güncelleme olan Windows 8.1'in kullanım videosu yayınladı. Ayrıntıları ve videoyu haberimizde bulabilirsiniz.



Microsoft'un çalışmalarını sürdürdüğü Windows 8.1 birçok kullanıcı tarafından büyük bir  merakla bekleniyor. Daha önceki Windows sürümlerine gelen güncellemlerin aksine birçok yenilik içerecek olması ve "Başlat" menüsünü geri getireceği iddiaları ile büyük bir merakla beklenen Windows 8.1 için Microsoft ilk tanıtım videosunu yayınladı.

Microsoft'tan Jensen Harris'in  Surface üzerinde tanıtıtığı Windows 8.1, kullanıcılara birçok yenilik sunacak. Windows 8.1'in öne çıkan yeniliklerini dilerseniz kısaca özetleyelim.

Zenginleştirilmiş kişiselleştirme özellikleri

Windows 8.1 ile birlikte artık Metro arayüzünde bulunan duvar kağıtlarınızı hareketli resimlerle zenginleştirebilirsiniz. Bunun yanında Metro arayüzünün her bölümünün tema renklerini de dilediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

Yenilenmiş SkyDrive

Windows'un 8.1'de dosyalarınızı SkyDrive doğrudan kaydedilebilirsiniz. Yenilenmiş SkyDrive sayesinde çevrimdışı olsanız bile bazı dosyalarınıza erişim imkanı sağlayabileceksiniz.

Gelişmiş ayarlar menüsü

Windows 8.1'de "Denetim Masası"na gitmek zorunda kalmadan, artık cihazınızın tüm ayarlarına giriş ekranındaki arayüzünde "Ayarlar" bölümünden ulaşabileceksiniz.

Bu yılın sonlarına doğru gelmesi beklenen Windows 8.1 güncellemesi, Windows platformunu bir adım ileriye taşıyacak gibi görünüyor.

Unutmayın her günceleme yazılım bir öncekinden daha iyi olur.

Samsung'tan Apple'a Büyük Darbe


Samsung ve Apple arasındaki patent davalarına bir yenisi daha eklendi. Samsung'a ait olan bir patenti ihlal eden Apple, cihazlarının yasaklanma durumuyla karşı karşıya kaldı.




Samsung, Apple'a karşı oldukça önemli bir zafer kazandı. Amerika'da bulunan Uluslararası Ticaret Komisyonu Apple'ın, Samsung'a ait olan kablosuz üzerinden bilgi paylaşım teknoloji patentini ihlal ettiği yönünde bir karara vardı.

Patent ihlali, Apple'ın bazı cihazlarının ABD'de satışının yasaklanmasına neden olabilir. Mahkeme kesin bir hüküm verirse bu yasaktan; iPhone 4 ve iPad 2, iPhone 3GS ve iPad 3 etkilenecek.

Yasağın kendilerini oldukça hayal kırıklığına uğrattığını dile getiren Apple, şuan Amerika'da mevcut olan bazı Apple ürünlerinin bundan etkilenmediğini belirtti. Yasaktan etkilenmeyecek olan Apple cihazları ise; iPhone 5, iPhone 4S ve iPad 4 olduğu açıklandı.

apple-samsung11370472026Samsung, mahkemenin vermiş olduğu bu kararın oldukça yerinde bir karar olduğunu savunuyor. Piyasaya sürdüğü her modelde satışlarını kat kat arttıran Apple, son çeyrekte iPhone 4 satışlarından 3,4 milyon dolar, iPhone 5 satışlarından ise 14,9 milyon dolar gelir elde etti.