Otomobilde Sürücü Tarih Oluyor


Özellikle otomobiller için geliştirdiği teknolojilerle tanınan Bosch, yeni nesil otonom sürüş sistemlerini duyurdu. Yeni sistemlerin detayını firmadan Steven Young'a sorduk.



Bugün İstanbul'da düzenlenen bir basın toplantısı ile Bosch'un 2012 performansı değerlendirildi. Toplantıya katılan Bosch Türkiye Temsilcisi Steven Young, firmanın geliştirdiği otonom sürüş sistemleri ve tam otomatik park teknolojisi ile ilgili bilgi de verdi.

Young konuşmasında şunları söyledi: 150 ülkede temsil edilen Bosch Grubu’nun 2012 rakamlarına göre; 306 binden fazla çalışanıyla 52,5 milyar avro ciro elde ediyor. Küresel gücün en önemli ülkelerinden biri de Türkiye. Bosch dünyasında 15’inci sıradayız. Avrupa’da büyüme bütçesi yapan iki ülkeden biriyiz.

2012’de 2,1 milyar avro olan cirosunu 2 milyar 400 milyon avro’ya, 1 milyar 250 milyon avro olan ihracatını ise 1 milyar 510 milyon avro’ya yükseltmeyi hedefleyen Bosch Türkiye, istihdamını ise yılsonunda 11 bin 858’e ulaştırmayı planlıyor. Böylelikle; bugüne kadar Türkiye’de gerçekleştirdiği 2 milyar avro yatırımıyla Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmasında önemli görevler üstlenirken, 5 kıtada 40’tan fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyor.

Otomobiller de akıllanıyor

Toplantıda Bosch tarafından geliştirilen ve dünyada ilk olan tam otomatik park sistemi ve önümüzdeki yıllarda kullanıma sunulacak olan otonom sürüş sistemi ile ilgili bilgi de verildi. Park sistemi önümüzde 1-1.5 yıl içinde kullanıma sunulacak. Otonom sürüş sistemi ise 2015 yılından itibaren ticari kullanıma sunulacak.

Apple'dan Araç Bulma Patenti


Patent denilince akıllara gelen ilk firma olan Apple, bu sefer de otomobiller için yer bulma patentinin peşine düştü. Peki, bu yer bulma sistemi nasıl çalışacak? Ayrıntılar haberimizde.



Apple'ın yeni hedefi otomobiller. Daha önce de otomobiller için iCihazlarının entegrasyonuyla ilgili girişimlerde bulunan firma, şimdi de araçlar için yer bulma sistemini geliştirmeye başlamış olabilir.

car-find1367144817

Patently Apple'ın yayımladığı görseller Apple'ın bu konuda girişimlere başladığını gösteriyor.

Apple'ın sunduğu araç bulma sistemi ile otoparka park ettiğiniz aracınızı GPS sayesinde veya araçta bulunan kamera sensörleri yardımı ile konumunu iCihazınıdan bulabileceksiniz. Ayrıca diğer söylentilere göre aracınızın kapılarını iCihazlarınız üzerinden kilitleyip açabileceksiniz.

BMW ve Mini Cooper’a iOS Desteği


Akıllı telefon uygulamalarını telefonlara entegre etmekte geç kalan BMW artık iOS uygulamalarına destek veriyor. Ayrıntıları haberimizde bulabilirsiniz.



Akıllı telefon kullanımının artmasından sonra bazı otomobil üreticileri araçlarına multimedya uygulamaları entegre etmişti. BMW bu konuda atılım yapmak için biraz yavaş davrandı. Şimdilik Audible, Glympse, Rhapsody ve TuneIn gibi iOS uygulamalarına destek vermeye karar alan BMW firması ileriki günlerde uygulama çeşitlerini arttırmayı planlıyor.

we1364417022

iOS cihazınızı USB ile aracınıza bağladığınız zaman bu multimedya uygulamaları kullanabiliyorsunuz. Uygulamaların arayüzlerinin birkaç hafta içinde multimedya ekranı ile uyumlu hale geleceği belirtildi. Entegrasyonlar, BMW APPS'e sahip olan araçlarda kullanılabilecek.

Hyundai, Mobil Erişim Sistemini Tanıttı


Hyundai, araç içi mobil iletişim sistemini tanıttı. LG Electronics ile yapılan işbirliği sonucunda bu sistem ilk olarak üç kapılı İ30 modelinde kullanılıyor.



Cenevre Otomobil Fuarı’nda modernotomobillerinin yanı sıra teknolojik projeleriyle de dikkat çeken Hyundai, son olarak üst düzey araç içi mobil erişim sistemini tanıttı.

LG Electronics ile yapılan işbirliğiyle Hyundai, bu sistemi ilk olarak üç kapılı i30 modelinde kullanıyor. Akıllı cep telefonlarıyla multimedya üniteyi eşleştiren bu üstün erişim sistemiyle beraber aracın kapıları bile anahtar kullanmadan akıllı telefon vasıtasıyla uzaktan açılıp kapatılabiliyor.

Otomatik olarak kaydedilen akıllı telefon, sistem tarafından sürekli olarak tanınıyor ve aynı zamanda radyo istasyonları, navigasyon ayarları ve diğer özelliklere hızlı bir şekilde erişim sağlanmış oluyor.

21362500142

Akıllı telefonu kullanarak aracın ayarlarına doğrudan ulaşılırken, kokpitin tam ortasındaki alana yerleştirilen telefon bu sayede kablosuz olarak şarj edilebiliyor.

Bu projede sürücü, yüksek çözünürlüklü 7 inçlik dokunmatik ekranı ve MirrorLink’i kullanarak dünyada ilk kez kablosuz olarak akıllı telefonun içeriğine de ulaşmış oluyor.

Sürücü ya da yolcu, mobil telefonların navigasyon özelliğini de kullanabiliyor ve ayrıca e-posta kutusuna, kişisel videolara ve internet kullanılarak tüm multimedya kaynaklarına anında erişebiliyor.

Hyundai’nin bu teknolojisi sayesinde araç sahipleri araçlarını kilitleyip kilitlemediklerine bakabiliyor, hatta farların açık olup olmadığını kontrol edebiliyor. Araç sahipleri isterse arka görüş kamerasının görüntüsünü telefondaki uygulamaya aktarabiliyor. Bu da dünyada ilk kez yine Hyundai tarafından kullanılan bir özellik olarak öne çıkıyor.

Bu sistem sadece multimedya donanımı olarak değil, ayrıca kullanıcıların yolculukları boyunca ne kadar yakıt tükettiklerini, hangi rotaları izlediğini ve yakıt-yağ seviyelerini de kaydederek  bir rehber görevi üstlenmiş oluyor.

Önceki yolculuğun yakıt tüketimi ve yolculuk sürelerini cep telefonundan takip edebilen kullanıcılar bir sonraki yolculuk için farklı bir yol izlemesine de olanak sağlamış oluyor.

Bu uygulamanın bir başka ayrıcalığı da kullanıcılara sunduğu lastik basınçları ve kabin sıcaklığını uzaktan izleme özelliği. Google Maps kullanarak bu özellikleri sunan sistem sayesinde maksimum konfor elde ediliyor.

Hyundai’nin bu yeni mobil erişim sisteminin yakın zamanda diğer tüm modellere de entegre edilmesi planlanıyor.

Otomobiller de Akıllanıyor


Gelişen teknoloji otomobillere de el attı. Artık daha akıllı olan otomobiller yakın gelecekte içinde sürücü olmadan park edecekler. Detayları sizin için araştırdık.



Alışveriş merkezinin otopark girişinde aracından inen Emine, cebinden telefonunu çıkardı ve otomobili ile iletişimi sağlayan uygulamayı açtı. Uygulama içinden 'Park Et' komutuna bastığında hareketlenen araç otoparkın girişinde karanlıkta kayboldu. Komutu aldıktan sonra ilerleyen araç, otoparkta bulduğu ilk boşluğa kendi kendine park etti. Birkaç dakika sonra cebine gelen mesaja bakan Emine, aracının park edildiğinden haberdar oldu.

otomobil_audi1362288685Bu hikaye size çok futuristik geliyor belki ama Audi'nin üzerinde çalıştığı bir teknoloji yukarıdaki senaryonun yüzde 90'ını gerçekleştirebiliyor (yukarıdaki videoda bu teknojinin demosunu izleyebilirsiniz). Gelişen teknoloji, küçülen ve güçlenen işlemciler artık hayatın her anında daha da aktif olarak kullanılıyorlar. Otomobillerin akıllanması zaten son yıllarda yaşadığımız bir süreçti. Günümüz sıradan bir otomobil bile birçok teknolojiyi beraber kullanıyor. Hatta bazı otomobiller adeta yürüyen bir teknoloji laboratuvarı.

Günümüzde otomobiller lastik basıncını algılamaktan, zemin eğimini ölçmeye, virajlarda girilen hızı kontrolden, aracın önünde duran bir cismi algılamaya kadar birçok teknolojik işleve sahip. Ancak tüm bu özelliklere sahip cihazlara tam anlamıyla 'akıllı' demek mümkün değil. En azından yakın zamana kadar mümkün değildi.

Otomobiller de akıllanıyor

Yakın gelecekte üretilecek araçların en önemli özelliği ise anlattığımız bu fonksiyonları kapsamasının yanı sıra bunları bir bütün olarak sunabilme kabiliyetine sahip olması olacak. Ayrıca otomobiller de artık internete bağlanacak ve akıllı telefon ya da benzeri cihazlarda iletişim kurabilecek hale gelecekler. Şimdilik birkaç markada karşımıza çıkan 'connected car' yani çevrimiçi araç konseptinin giderek yayılacağını söylemek yanlış olmaz.

Çevrimiçi otomobiller

Otomobillerin internete bağlanması son yıllarda görülmeye başlanan bir özellik oldu. Akıllı araçlarda standart olarak bu özelliğin bulunacağını ön görmek mümkün. Bu sayede otomobiller akıllı telefonlarla iletişim kurabilecek. Bu iletişim sonucu telefon görüşmesi, uygulama paylaşımı ve bazı uygulamaların ortak kullanımı gibi özellikler yaygınlaşacak. Örneğin Hyundai'nin 8-11 Ocak tarihleri arasında CES 2013 fuarında tanıttığı ve BlueLink adını verdiği hizmet ile akıllı telefon otomobil içinde kullanılabiliyor. Aracın ekranı ile entegre hale gelen akıllı telefonun bazı özellikleri bu dokunmatik ekrandan da kontrol edilebiliyor.

otomobil_baglanti1362288567

Uzak olmayan bir gelecekte internet bağlantısı artık otomobiller için standart bir özellik haline gelecek. Bu sayede gerçek zamanlı trafik bilgilerinden haberlere kadar birçok içeriğe otomobillerimizin ekranlarından da ulaşabileceğiz. Böylece standart bilgiler veren ya da geri vites kamerasında gösterim yapmaya yarayan bu ekranlar çok farklı işler için de kullanılmaya başlanacak.

Sürücüsüz araçlar

Aslında akıllı araç denince akla ilk gelen şey kendi kendine hareket etme kabiliyetine sahip olan otomobiller oluyor. Yazının başında anlattığım örneği vermemin en önemli sebebi de buydu. 80'li yılların popüler dizisi Kara Şimşek'te başrol oyuncusunun saati ile iletişim kurduğu, 'gel' deyince gelen, 'git' deyince giden Kitt tarzı araçlar artık çok uzak bir hayal değil. Günümüzde birçok üretici bu tip araçlar üzerinde çalışıyor.otomobil_kitt1362288887

Hatta üreticiler dışında firmalar da bu alanda yatırım yapmaktan çekinmiyor. Bunlardan biri ve en ünlüsü ise Google. Ünlü arama motoru aynı zamanda sürücüsüz araçlara yatırım yapan bir şirket. Bu alandaki çalışmalarını son aşamaya getiren şirket ABD'nin California eyaletinde sürücüsüz araç kullanımı ile ilgili izinleri bile almayı başardı.

Yakın gelecekte kendi kendine park eden, park yeri bulan, park yerinden çıkıp sürücüsünün yanına gelen araçlar görürsek şaşırmamak gerekecek. Ayrıca trafikte kendi kendine giden, gerektiği zaman fren yapan (ki bunu yapabilen otomobiller hali hazırda bulunuyor) araçlar da sıradan hale gelecek.

otomobil_google1362288516

Etkileşim artacak

Akıllı otomobillerin en büyük özelliği ile bol miktarda ekrana sahip olmaları. Artık sadece bilgi için kullanılan ekranlar değil 'Dashboard' adı verilen aracın hızını, devrini, yakıt ve benzeri bilgileri gösterildiği bilgi ekranları da dokunmatik ya da elektronik olacak. Bu ekranları kişiselleştirme, istenen şekil ya da renkte gösterebilme opsiyonları da bulunacak. Ayrıca temel bilgileri cama yansıtma teknolojileri de gelişerek farklı çözümler şeklinde karşımıza çıkacak.

otomobil_ekran1362288546

Akıllı telefonumuzdaki bir müzik dosyasını otomobilimize yükleyebileceğiz. Ya da bunun tam tersini de yapabileceğiz. Bu sayede evde cihazlarımızda yaşadığımız etkileşimi otomobilde de devam ettireceğiz.

Güvenlik sorunu

Elbette internete bağlı her cihazda olduğu gibi otomobillerinde de karşısında ciddi bir sorun var: Güvenlik. Otomobillerin internete bağlanıyor olması beraberinde online saldırılar konusunu da akla getiriyor. Aslında bu sorun son yıllarda farklı güvenlik yazılımı firmaları tarafından da dile getiriliyordu. Hatta konuyla ilgili açıklama yapan Kaspersky Lab Güvenlik Uzmanı Stefan Tanas, geçen yıl katıldığı bir konferansta gelecekte otomobillerin de bu tip saldırılara maruz kalacağı konusunda uyarılarda bulunmayı ihmal etmedi.

Otomobil üreticileri bu anlamda güvenlik önlemleri de almak zorunda kalacaklar. Belki bilgisayarlarda olduğu gibi bir güvenlik duvarı ya da benzeri bir çözüm bu konuda fayda sağlayacaktır.

Sonuç olarak akıllanan otomobiller, hayatın içine daha fazla giren araçlar haline geliyorlar. Yakın gelecekte bizimle konuşan, dertlerimizi dinleyen, kendi kendine hareket edebilen, çevrimiçi ağlara bağlanan ve diğer elektronik cihazlarımızla entegre olarak kullanabileceğimiz otomobilleri görmeye başlayacağız.

otomobil_hack1362289631

Hyundai Santa Fe En Güvenli Araç Seçildi


Hyundai, son olarak 2012 yılında yenilediği Santa Fe modeliyle Euro NCAP’ten en yüksek not olan beş yıldızı alarak sınıfının en güvenli SUV’u seçildi.




Tüm test kategorilerindeki birinciliği Alman ve İngiliz rakiplerinden alarak 2012’nin en iyisi seçilen Hyundai Santa Fe, böylece Büyük Off-Road 4x4 segmentinde, bağımsız araç değerlendirme organizasyonu Euro NCAP’in favorisi oldu.

haber11359127813

2012 yılında yapılan çarpışma testine toplam 36 farklı araç katılırken EuroNCAP, kendi segmentinin en iyi sekiz otomobilini de belirlemiş oldu. Yeni nesil Santa Fe, yan bariyer çarpışma testindeki Yetişkin Yolcu güvenliğinde yüzde 96 koruma oranıyla en yüksek puanı elde etti. Çocuk Yolcu kategorisindeyse D-SUV segmentinin en iyi derecelerinden birisi olan yüzde 89’u elde etmeyi başardı.

Santa Fe, Elektronik Stabilite Kontrolü (ESP) ve benzeri gibi teknolojik aktif güvenlik özelliklerin değerlendirildiği Asist Güvenlik kategorisinde de yüzde 86’lık bir skora imzasını atmış oldu. Yayaların olası çarpışma anında minimum zararla kazayı atlatması için geliştirilen ve ilk kez yeni Santa Fe modelinde kullanılan Aktif Kaput, herhangi bir çarpma anına otomatik olarak yukarı doğru kalkarak yayanın omuz ve baş bölgesinden ciddi bir şekilde yaralanmasını ortadan kaldırmış oluyor.

Bu sistemle birlikte Santa Fe, Yaya Güvenliği kategorisinde yüzde 71’lik skor elde ederek segmentindeki rakiplerinden daha yüksek bir dereceye sahip oldu.

Yeni nesil Santa Fe ile birlikte Hyundai’nin tüm ürün gamı (i20, ix20, i30, ix35, i40 ve Veloster dahil olmak üzere) Euro NCAP tarafından beş yıldız aldı. Yüksek güvenlik standartlarına sahip olan yeni Santa Fe, Türkiye’de yaz aylarında satışa sunulacak.

Atos’tan ilk Elektrikli Araç Filosu


Atos, Bolleré Group ile birlikte güneş panelleri ile çalışan ilk elektrikli araç filosunu tanıttı. Bu çevreci araçlar, Atos’un seyahat masraflarını ve karbon ayak izini azaltacak.


51358598373


Atos, çevreye duyarlı ve ekolojik teknolojileri konusundaki en büyük atılımlarından birini gerçekleştirdi. Fransız şirketi Bolloré Group ile işbirliği yapan firma, güneş panelleriyle çalışan elektrikli araç filosunu çalışanlarının kullanımına sundu.

İlk etapta Atos’un Paris’teki genel merkezinde faaliyete geçen filo, Atos çalışanları için seyahatleri daha kolay ve konforlu hale getirecek 10 adet Atos markalı araçtan oluşuyor.

Çalışanların iş seyahatlerini daha sürdürülebilir bir şekilde gerçekleştirmelerini sağlayacak MyCar konsepti, aynı zamanda seyahat planlama, taksi kullanımı ve kat edilen kilometre ve park ücretlerinin masraf talepleri için harcanan zamanları da en aza indirgiyor. Çalışanlar elektrikli araçları Intranet üzerinden kiralayıp, istasyonlarından teslim alıp yola çıkabilecekler.

Bu eşsiz proje, Atos’un 2015 yılına kadar karbon ayak izini %50 oranında azaltmayı hedeflediği “Sıfır karbon” girişimini de destekliyor. Paris’te yer alan Atos genel merkezine yerleştirilen güneş pilli paneller ile çalışan araçlar, Atos’un çevreci vizyonunun da en önemli adımlarından biri.

Atos’un iş ile özel hayat arasındaki dengeyi en doğru şekilde sağlamayı hedefleyen Wellbeing@Work stratejisinin de bir parçası olan MyCar, Atos ve Bolloré arasındaki uluslararası ortaklığın ilk adımı.

Projenin Atos’un dünya çapındaki diğer ofisleri de kapsayacak şekilde genişletilmesi hedefleniyor. Gelecek dönemde, MyCar konseptinin Atos’un AOS Studley işbirliğiyle hazırladığı ve müşterilerine sunduğu Smart Campus projesine de entegre edilmesi planlanıyor.

Nokia'nın phablet'i Lumia 1030 göründü mü?

Nokia, son dönemde çıkardığı Windows Phone 8 işletim sistemli telefonlarıyla adından söz ettiriyor. Bir de söylenti boyutunda olan, firmanın phablet yapacağı haberleri bulunuyor. İşte bu haberlere yeni bir tanesi daha eklendi.

797465233834400279

Nokia Fransa'dan Dahny El Perro isimli biri, henüz ismi duyurulmamış bir Lumia modeline dair fotoğraf paylaşmış. Bu fotoğrafın, 6 inç ekrana sahip Lumia 1030 phablet olduğu söyleniyor.

Bakalım Nokia'dan bir cevap gelecek mi?

Sony KDL-55W905A

Sony KDL-55W905A'nın özellikleri ve tasarımı




Sony KDL-55W905A'nın özellikleri

İlk olarak Sony'nin Triluminos yeniliği üzerinde yoğunlaşmak istiyoruz. Triluminos, kırmızı ve yeşil 'kuantum noktası' renk filtresini direkt olarak görselin kenarlarında sıralanan LED ışıklarının etrafına yerleştirerek normal TV'lerden daha geniş bir renk gamı sunuyor. Bu sayede örneğin LED'lerden gelen mavi ışık, hem görseldeki mavi rengi oluşturuyor, hem de kırmızı ve yeşil kuantum noktalarına enerji vererek RGB etkisinin tamamlanmasına katkıda bulunuyor.
2013051302121024072
Triluminos teknolojisi donanıma entegre edildiğinden onu kapatamıyorsunuz. Ancak zaten Triluminos'u beğendiğimizden bu hiç de sorun değil.

Sony'nin X-Reality Pro teknolojisi ise geniş bir video türü veritabanını kullanarak size daha isabetli bir video işleme sunmaya çalışıyor. Yani TV'niz görüntünün kaynağını analiz ediyor, onu veritabanındaki video "şartlarıyla" karşılaştırıyor ve Sony'nin resim kalitesi uzmanları tarafından onaylanan resim ayarı kurallarını uyguluyor.

 

Tasarım özellikleri

1cm'den sadece biraz daha geniş süper ince çerçevesi, cihazın sıradan TV'lerin arasından ilk bakışta sıyrılmasını sağlıyor. Sony 55W905A'nın tasarımında dikkat çeken diğer bir ayrıntı ise, TV'nin alt tarafındaki küçük dikdörtgen kutu. TV'nin Intelligence Centre'ını yani beyin gücünü barındıran bu bölüm, aynı zamanda kullandığınız bağlantıya göre (Bluetooth, ağ, HDMI...) farklı bir renk yayarak pratik bir işlev sunuyor.

55W905A, bir 2013 amiral gemisi televizyondan bekleyeceğiniz girişlere ve bağlantı seçeneklerine sahip. Dört HDMI yuvası, üç USB, bir D-Sub PC portu, LAN ve dahili Wi-Fi Sony 55W905A'ya dahil bağlantılar arasında.

2013051302095268472


Resim ve Smart TV özellikleri


Resim özellikleri

Sony 55W905A'da diğer Sony TV'lere göre alıştığınızdan daha fazla resim seçeneklerine sahipsiniz. Beyaz dengesi araçlarından RGB renk öğeleri için gain ve bias ayarlamalarına ve gamma ön-ayarlarına Sony 55W905A'da farklı ince ayarlara sahipsiniz.

Sony 55W905A, birkaç görsel işleme seçeneğine de sahip. Bunlar arasında karlanma azaltma, renk yaygınlaştırma, kenar ve keskinlik artırma ve hareket geliştiriciler var. Bu seçeneklerin çoğu sade video meraklısının dikkatini çekmeyecek ancak yine de ne olduklarını denemenizi tavsiye ediyoruz.

Amiral gemisi TV'lerde vazgeçilmeyecek özelliklerden iki tanesi de 3D oynatma ve smart TV özellikleri. Aktif 3D özelliğine sahip Sony 55W905A'nın kutusundan 4 çift gözlük birden çıkıyor.

Smart TV özellikleri

55W905A'nın Smart TV özellikleri arasında USB'den, DLNA PC'lerinden veya Sony'nin son eğlence platformu Sony Entertainment Network'ten birçok fotoğraf, müzik ve video biçimini oynatabilmek var.

Bunların yanında tabi ki YouTube, Twitter, Facebook, Picasa ve Skype desteği mevcut. Skype desteği için Sony CMU-BR200 kamerasına ihtiyacınız olacak. Bunların yanında birçok küçük video hizmeti, bazı temel oyunlar ve bilgi vermeye yönelik uygulamalar da destekleniyor. Bu "ikincil" uygulamalar, Samsung'un şu anki smart TV platformunun çok gerisinde. Ancak Samsung'un ikincil uygulamalarının çoğunun da faydası tartışılır.

201305130208353872

55W905A, ikinci bir uzaktan kumanda ve yardımcı iOS/Android uygulamalarıyla şu anki trendi bozmuyor. İkinci kumanda, az sayıdaki düğmesinin yanında NFC özelliğiyle öne çıkıyor. Bu sayede kumandayı NFC özellikli bir ceple yakınlaştırarak içeriğin anında TV'ye yansımasını sağlayabiliyorsunuz.

TV Sideview uygulaması, ikinci bir ekranda dijital medyaları vb. dolaşmanızı son derece kolaylaştırıyor. Bununla birlikte TV SideView'un olmayışı, önemli eksikler arasında. Samsung, Sony ve Philips gibi rakiplerin sahip olduğu bu işlev, TV'den diğer cihazlara akış yapmanıza, böylece TV'yi başka odadan seyretmenize izin veriyor.

55W905A'nın en dikkat çeken özelliklerinden bir tanesi ise, giriş gecikmesinin son derece düşük, sadece 10ms'lerde olması. Yani Sony'nin yeni amiral gemisinin video sinyallerini girişlere ulaştırması, sadece 10ms sürüyor (PC monitörleri hariç, bu şimdiye dek TV'lerde gördüğümüz en düşük değer).

Resim kalitesi ve 3D resim kalitesi




Resim kalitesi

Sony 55W905A'nın resim kalitesi, LCD'lerde yeni bir seviye belirlemeyi başarıyor. En önemli geliştirme, renk alanında. İzlediğimiz tüm kaynaklarda TV'nin geniş ve zengin renk aralığı bizi etkilemeyi başardı.

Live Colour işlevini açık bıraktığınızda Triluminos ortaya dengesiz, çizgi filme benzer bazı etkiler ortaya çıkabiliyor. Ancak varsayılan ayarda her tür içerikte izleme deneyiminizi zenginleştirmeyi başarıyor.

Yerel karartma, ekrandaki parlak öğelerin çok fazla kararmadan derin siyahlar sunabiliyor. Yerel karartmada yaşanan ışık engeli sorunu Sony 55W905A'da tamamen ortadan kalkmamış olsa da çok nadir durumlarda ortaya çıkıyor. Yani Sony 55W905A, size çok yüksek bir kontrast performansı sunmayı başarıyor.

X-Reality Pro sayesinde TV, çok farklı görüntü kaynaklarını başarılı bir şekilde ekrana yansıtabiliyor. Düşük kaliteli web videoları bile TV'nin 55 inç'lik ekranında izlenmeyecek kadar kötü görünmüyor.

Sony 55W905A, SD çözünürlüklü kaynakları Reality Creation motoru sayesinde HD'ye yükseltebiliyor. Aynı motor, HD kaynakların daha keskin görünmesini de sağlayabiliyor.

Hareketli görüntülerde mükemmel bir performans sunan Sony 55W905A herhangi bir video işleme seçeneği etkin değilken, LCD teknolojisinde ortaya çıkan hareketli görüntülerdeki çözünürlük kaybı sorunundan kendini arındırmayı büyük oranda başarıyor.

2013051302055174872

3D resim kalitesi

Sony 55W905A'nın 3D oynatma performansı, genellikle çok iyi. Cihaz, inanılmaz bir renk doygunluğunun yanı sıra iyi parlaklık ve kontrast seviyeleri sunabiliyor. Tek eksik ise Samsung'un en son amiral gemisi 3D TV'lerinin (F8000 serileri) crosstalk konusunda (3D gözlük takılıyken hayalet görüntülerin oluşması) biraz daha iyi olması. Ancak bu, Sony 55W905A'da 3D filmlerden büyük bir keyif almayacağınız anlamına gelmiyor.

Sony 55W905A'daki 3D crosstalk ve Live Colour sorunları dışında tek sorun, bakış açısı. Ekrandan bir miktar uzaklaşmanız halinde baktığınız kenarın karşı kenarından gri bir bulutun içeriye girdiğini göreceksiniz. Bu ciddi sayılabilecek bir sorun, zira bir Sony 55W905A alırken odanızın düzenini değiştirmeniz gerekebilir. Açı sorununu bir şekilde aştığınızda, Sony'nin amiral gemisinin inanılmaz resim kalitesinin tadını çıkarabilirsiniz.

Kullanım ve ses


Kullanım

Sony'nin bezdirici "Xrossbar media bar" çubuğu, nihayet ana menülerden kaldırılmış bulunuyor. Onun yerine Sony, çok daha iyi görünen "liste" stili bir menü dahil etmiş. Bu menüdeki yeni Geçmiş seçeneği, son seyrettiğiniz girişleri ve programları gösteriyor.

Smart TV arayüzünde ise Sony'nin geri adım attığını düşünüyoruz. Uzaktan kumandadaki SEN düğmesine bastığınızda tüm gördüğünüz, Sony'nin çevrimiçi hizmetindeki uygulamaların uzun bir listesi.

Video ve Müzik bu listenin en tepesinde yer alsa da sıralama, kafanızı biraz karıştırabilir. Listedeki öğeleri uygulama türlerine göre gruplamanız veya sıralamayı değiştirmeniz mümkün olmuyor. Dolayısıyla çoğu kez kendinizi listeyi aşağı kaydırırken ve uygulama ararken buluyorsunuz.

2013051302042517472

İşin ilginç yanı, SEN menülerine Home tuşu yoluyla menüler arasında dolaşarak ulaşmanız halinde, favori "kanallarınızı" seçebiliyor ve listenin üzerinde görünmesini sağlayabiliyorsunuz.

Sony'nin en son smart arayüzü, ses ve hareket komutlarını desteklemiyor. Bu bazılarımız için belki de iyi bir şey. Cihazda Panasonic ve Samsung'un uç nokta TV'lerinde bulunan touchpad destekli bir uzaktan kumanda da bulunmuyor. Ancak TV'nin ikinci kumandası, gereksiz düğmelerden arındırılmış olmasının yanında NFC özelliğiyle geliyor.

Bu, kumandanızı NFC destekli bir cihaza dokundurarak ondaki içeriği TV'nizde anında görebileceğiniz veya oynayabileceğiniz anlamına geliyor.

Bahsetmeden geçemeyeceğimiz SideView uygulaması, TV rehberinden çoklu ortam içeriği bulmaya farklı işlevler sunuyor. Bunu gayet hoş bir grafiksel sunumla gerçekleştirirken o an TV'de takip ettiğiniz program da bölünmüyor.

Ses

Sony 55W905A'nın harika görüntü kalitesini sesler yalnız bırakmıyor. Sony'nin Long Ducting adındaki yeniliği, 1.2m uzunluğundaki hoparlörlerden diğer TV'lerdekine kıyasla daha güçlü baslı, daha iyi sesler çıkmasına izin veriyor.

CHIP Online yorumu (Yorumu Bence Dikkate Almalıyız)


CHIP Online yorumu

Harika renklere, çok yüksek bir kontrast oranına sahip Sony 55W905A, tek kelimeyle müthiş bir resim kalitesi sunuyor. Cihazın yeni akıllı tasarımı, bağlantı ve iyi çoklu ortam desteği de önemli artıları arasında. Sesler de görüntü kalitesinin gerisinde kalmıyor.

Sony 55W905A'nın eksileri arasında görüş açısının oldukça kısıtlı oluşunu, 3D modda ortaya çıkan crosstalk efektini sıralayabiliriz. Bunun yanında smart TV arayüzü, sizde rakiplere kıyasla biraz geride kaldığı hissini bırakıyor.

Sony'nin geçen seneki başarılı HX853 serilerinin ardından şık olduğu kadar yerden tasarruf eden Sony 55W905A modeli, yeni Triluminos teknolojisi sayesinde geliştirilmiş bir renk performansının yanında HX853 TV'lerdeki gibi üstün bir kontrast oranı sunuyor. Sony'nin çevrimiçi platformu da sizi meşgul edecek sayıda video içeriğiyle geliyor. Kısıtlı görüş açısının ve smart ara yüzünün bizi Sony 55W905A'ya hayran kalmaktan alıkoyamadığını vurgulamalıyız.


Windows 8 sorunları ve çözümler!

Evet, Windows 8'de pek çok sorun var ama her biri için özel çözümler burada sizleri bekliyor...


Microsoft ne derse desin, Windows 8'de pek çok sorun var. Resmi Windows forumu bile sorunlarına çözüm bekleyen kullanıcılardan gelen mesajlarla dolu. Bu yazıda Windows 8 kullanıcılarının karşılaştığı sorunları belirleyecek, her biri için çözümler önereceğiz.

Resmi Windows forumundaki en popüler başlıklardan biri de "Windows 8 berbat" konulu başlık. Tam 536 yanıt alan başlık, Windows Forum tarihinin en uzun başlığı. Başlığı benzerlerinden farklı kılan bir özelliği var: Diğer başlıklar genellikle konuyu savunanlar ve karşı çıkanlar arasında bir atışmaya dönüşürken burada hakaret üstüne hakaret sıralanıyor. Açıkça ortada ki kullanıcıların bir kısmı Windows 8'den kelimenin tam anlamıyla nefret ediyor. Kimi kullanıcıların öfkesi Windows 8'i aşıp Windows 7'yi de kavrayacak kadar derin. Forumda Windows 7'den de geriye Windows XP'ye dönmeyi planladığını söyleyen hatta Mac OS X'e geçmeyi düşündüğünü açıklayanlar var.

Canon EOS 700D testte!

Canon'un orta sınıftaki temsilcisi, bu fiyat diliminde de iyi DSLR kamera olabileceğini gösteriyor..


2013050600215196483


Çok yüksek kalitede 18 megapiksel fotoğraf ve inanılmaz net videolar çekebilen, döndürülebilen dokunmatik ekrana sahip olan Canon EOS 700D, yaptığımız testlerde bizi memnun etmeyi başardı. Öte yandan, aynı şeyleri, bir önceki model olan EOS 650D için de söyleyebiliriz: Ne yazık ki EOS 700D, ufak tefek değişikliklerin ötesinde bir yenilik sunamıyor.

Aradan sadece dokuz ay geçtikten sonra Canon, EOS 650D'yi EOS700D ile değiştiriyor. Yenilikler son derece önemsiz! Resim efektlerini, fotoğrafı çekmeden önce canlı ön izlemede kontrol edebiliyorsunuz. Fotoğraf makinesinin üst tarafında bulunan, manuel ayarlar için PASM programları ile değişik tema programları arasında geçiş yapabileceğiniz mod seçimi düğmesi 360 derece dönebiliyor. Ve nihayetinde, kameranın kasasının yüzeyi biraz daha pürüzlü: Bu nedenle insan kamerayı eline aldığında, daha pahalı EOS DSLR modelleri hatırlıyor.

Bu yeniliklere bakıldığında, test sonuçları pek şaşırtıcı değil: EOS700D genel olarak EOS 650D'ye yakın, iyi bir performans sergiliyor.

Fotoğraf kalitesi




EOS700D'nin 18 megapiksel algılayıcısı, resim yüksekliği başına maksimum 1.580 çizgi çifti gibi yüksek bir çözünürlük sağlıyor. ISO 3.200'de kenar keskinliği ilk kez görünür şekilde düşüyor. Aynısı ayrıntı netliği için de geçerli. EOS 700D'yi maksimum ISO 25.600'e ayarlayabiliyorsunuz.

Gürültü görünür olarak ilk kez ISO 1.600'de ortaya çıkıyor, 3.200'de ise fark edilir oluyor. Dinamik aralık ISO 1.600'e dek yaklaşık 9 f-stop: İyi bir değer. EOS 700D renkleri, standart ayarlarda rahatça yansız şekilde üretmeyi başarıyor.

Dokunmatik ekran


Donanım olarak 700D, EOS 650D'de gördüğümüz aynı gelişmiş teknolojiyi sunuyor. Burada özellikle vurgulanması gereken, sağlam görünen ve döndürülebilen 3 inç monitör. Ekranı iki yönde döndürebiliyorsunuz ve çoklu dokunmatik desteği sayesinde, akıllı telefonlardan alışkın olduğunuz iki parmak hareketiyle bile kullanabiliyorsunuz. Canon, menüleri de dokunmatik ekrana göre düzenlemiş. Hızlı menüde tek bir parmakla dokunarak değişiklikler yapabiliyorsunuz. İsterseniz hem dokunmatik ekranı hem de tuşları beraber kullanabilirsiniz.

2013050600243950383

Kamerada yeni olan, fotoğraf çekerken canlı ön izlemede resim efektlerini daha deklanşöre basmadan kontrol edebilme imkânı. Öte yandan, canlı ön izleme modu hala karşıtlık-otomatik odaklama sistemlerinin ağır performansından etkileniyor. Laboratuvar testinde obje netliği için 1,4 saniyeye ihtiyaç olduğunu ördük. Öte yandan DSLM rakipler bunu 0,3 saniyeden daha kısa zamanda beceriyor. Enstantane çekim peşinde olanlarsa 9 adet çapraz algılayıcı olan faz odaklama sistemini tercih edebilirler. Hem iyi hem de kötü ışık koşullarında keskinlik 0,4 saniyeden daha kısa sürede oturuyor. Tam çözünürlükte saniyede 4,8 görüntülü seri çekim yapabiliyorsunuz.

Rahat fotoğraf çekimi, net videolar




Fotoğraf çekimi için 700D bildik, zengin işlevler sunuyor: Manüel, yarı manüel seçenekleri yanında birçok otomatik işlev bulunmakta. Poz dengelemesi +/- 5 tane f-stop sunuyor. Kötü aydınlatma koşullarında 700D seri olarak dört fotoğraf çekip bunları düşük gürültülü bir görüntüye çeviriyor. Ayrıca, HDR çekim ve farklı efektler de bulunuyor. Dâhili flaş laboratuvar testlerinde yüksek aydınlatma performansı sergiledi. İsterseniz kamera ek olarak harici flaşları da çalıştırabiliyor.

2013050600321689983

700D, 24-25 fps hızında Full HD video çekimi yapabiliyor. Stereo ses kaydı, dâhili mikrofon veya 3,5 mm TRS bağlantıyla makineye bağlanan harici mikrofondan yapılabiliyor. Ses seviyesini ihtiyaca göre 64 farklı basamakta ayarlayabiliyorsunuz. 700D kayıt ayarlarının manüel kontrolüne de izin veriyor. Video sırasında otomatik odaklama sürekli çalışıp insan yüzlerini takip edebiliyor. Fakat bu özelliğin düşük hızı bazen can sıkabiliyor.

Alternatif


Aslında piyasada hala EOS 650D varken, daha pahalı olan EOS 700D'ye geçmek için hiçbir neden yok. Testleri yaptığımız sırada 550 Euro'ya, yani EOS 700D'den 100 Euro daha ucuza EOS 650D bulmak mümkündü.

Sony Alpha 57 de EOS 700D'den daha ucuz ve daha iyi bir kamera: Çok iyi bir donanım ve görüntü kalitesi sunuyor. Otomatik odaklama her durumda hızlı tepki veriyor. Alpha 57'nin tek eksiği dokunmatik ekranının olmaması. Alpha 57'yi 600 Euro'nun altında bir fiyata satın alabilirsiniz.

Teknik özellikler


1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2



Hangi YouTube'un çaldığını bulun ve susturun!

YouTube'dan sıkça video izleyenlerin canını sıkan bu durum, küçük bir eklentiyle kökten çözüldü!


YouTube'dan sıkça video izliyorsanız, web tarayıcınızda aynı anda birçok YouTube sekmesi açıyorsunuzdur. Böyle bir durumda bazen sesin hangi sekmeden, hangi videodan geldiğini bulmanız zaman alabilir. Ancak bu sorunu bir Chrome eklentisiyle çözebilirsiniz.

Bir Chrome eklentisi olan YouTube Pause, web tarayıcınıza eklediği "duraklat" düğmesi sayesinde açık tüm videoları bir tıklamayla duraklatabiliyor.

Eğer Firefox kullanıyorsanız, sizin için de bir çözüm var. YouTube Smart Pause adındaki Firefox eklentisi, farklı bir sekmeye geçtiğiniz zaman o an izlediğiniz YouTube videosunu duraklatıyor.

2013053113150355872

HTC bir Windows tabletini iptal etti, biri yolda

HTC'nin geçtiğimiz yıllarda tabletlerle alakalı pek de başarılı işlerinin olduğu söylenemez herhalde. Geleceğe yönelik yaptığı çalışmalarda da bazı kırpmalar söz konusu. Bloomberg haberine göre HTC, geliştirdiği iki tabletten bir tanesini iptal etti, diğerinin üzerinde çalışmaya devam ediyor.

HTC, Windows RT işletim sistemine sahip 7 inç ve 12 inçlik tabletler hazırlıyordu. Ancak hem tabletlere şu an var olan ilginin azlığı, hem de gelişim maliyetlerinin çokluğu sebebiyle 12 inçlik modelin iptal edildiği söyleniyor. 7 inçlik modelin geliştirilmesinde ise, henüz bir sorun yok.

Bakalım bu söylenenlere HTC'den cevap gelecek mi...

ses

Yeni Macbook'lar Nasıl Olacak?


10 Haziran'da başlayacak Apple Geliştiriciler Konferansı'na sayılı günler kala yeni tahminler gelmeye devam ediyor. Yenilenecek Macbook serisi ile ilgili son iddialar haberimizde.



İsabetli Apple tahminleri ile ünlü KGI Securities şirketi analisti Ming-Chi Kuo, Apple'ın 10 Haziran'da başlayacak Evrensel Geliştiriciler Konferansı'nın (WWDC) açılış etkinliğinde tanıtılacak yeni Macbook serisi hakkında bazı tahminlerde bulundu.

Daha önceki iddiaların bazılarını tekrarlayan tahminler yeni birkaç ipucu daha içeriyor.

Haswell tabanlı işlemciler

Kuo'nun tahminleri, daha önce birçok iddiada dile getirildiği gibi yeni Macbook Pro ve Macbook Air serisinde Intel'in 4. nesil Haswell işlemcilerinin yer alacağı yönünde. Yeni nesil işlemcilerin kullanımı performans artışının yanısıra, zaten pili tasarruflu kullanan Macbook'larda uzun süreli pil ömrü artışı sunacak. Bunun yanısıra, yeni nesil grafik çiplerine geçiş ile belli ölçüde grafik performansı artışı sağlanacak.

Ivy Birde Macbook Pro

Analist Chi Kuo'nun dikkat çekici tahmini, retina ekran olmayan Macbook Pro'nun 3. nesil Intel işlemciler ile yola devam edeceği şeklinde. Geçtiğimiz hafta ABD'de öğrencilere özel fiyatı 999 Dolar'a düşürülen retina ekransız Macbook Pro hali hazırda 1199 Dolar fiyat etketiyle satılıyor. Güncelleme sonrasıı Ivy Bridge işlemcilerle devam edilirse, Macbook Pro Apple'ın giriş seviyesi uygun fiyatlı çözümü olabilir.

macbook_air_macbook_pro1370184699

Daha İnce Retina Macbook Pro

Optik sürücü barındırmaya tasarımı ile incelen retina ekranlı Macbook Pro'nun daha da inceleceği analist Ming-Chi Kuo'nun tahminleri arasında. İncelen ve hafifleyen yeni kasanın taşınabilirliği artıracağı belirtiliyor.

Full HD Kamera

Facetime ve diğer görüntülü görüşmeler için Facetime HD olarak güncellenen ön kameranın, yeni nesil Macbook Pro'da Full HD olarak yenilenmesi bekleniyor. Retina ekranın yüksek çözünürlüğünde kaliteli bir görüntüye ulaşmak için 720p çözünürlüğündeki mevcut kamera yetersiz kalabiliyor.

Macbook Air'a Çift Mikrofon

Voip hizmetlerinde daha kaliteli ses sağlamak amaçlı retina ekranlı Macbook Pro'da yer alan çift mikrofon sisteminin bu güncellemede Macbook Air'a gelmesi bekleniyor.

Windows 8'in Pazar Payı Azar Azar Yükseliyor


Microsoft’un yeni işletim sistemi Windows 8’in pazar payı artışı sürüyor. Mayıs ayı sonuçlarına göre yavaş bir büyüme hızı gösteren Windows 8’in yanısıra Windows 7 de payını artırdı.




Cnet’in haberine göre, Windows 8 işletim sistemi pazarındaki payını artırmayı sürdürüyor. Beklenenin altında olan bu artış, az da olsa devam ediyor.

Net Applications araştırma şirketinin aylık sonuçları, bir önceki aya göre yüzde 0.43 puan yükselen Windows 8, pazar payının yüzde 4.27’ye ulaştığını gösteriyor.

Yüzde 5 sınırını hala geçemeyen Windows 8,  Nisan ayını yüzde 3.84’lük bir oranla kapatmıştı.

windows-8-market-share-small1370186694

Rakamlar Windows 8’de yavaş bir artış eğiliminin gösterse de asıl ilginç olan Windows 7’nin Mayıs ayında pazar payını artırması oldu.

Nisan ayında yüzde 44.72’lik bir paya sahip Windows 7, bu ay yüzde 44.85’e yükselmiş durumda. Bu sembolik artış bile kullanıcıların Windows 7’yi tercih etmeyi sürdürdüğünü göstermesi bakımından önemli görünüyor.

Microsoft’un 8 Nisan 2014 tarihinde desteği tamamen sonlandırmaya hazırlandığı Windows XP’in Pazar payında ise azalma eğilimi sürüyor. Geçtiğimiz ay yüzde 38.31 olan Windows XP’nin payı yüzde 37.74’e gerilemiş durumda.

Elektriğin gerçek kaşifi Tesla'ya Silikon Vadisi'nden selam var

Elektriğin kullanımı, elektromanyetizma, deprem makinesi gibi çok sayıda icadı olan Nicolai Tesla uzun yıllardan sonra hak ettiği övgüleri alıyor.


Nicolai Tesla, elektriğin kaşifi olarak bilinen Edison ile aynı dönemde yaşamış, elektriğin kullanımını gerçek kılmış, deprem makinesi, elektromanyetizme gibi dünya tarihinde yeni bir çağ açan nice adımı atmış bir isim. Edison tarafından icatları çalındığı bilinen Tesla, sosyal medyanın gücüyle de artık yakından tanınmaya, hak ettiği ünü geri almaya başladı. Bunun farkında olan Silikon Vadisi sakinlerinden Northern Imagination adlı şirket kendisine teşekkürlerini sunmak için yeni bir kampanya başlattı.

Kickstarter projesi sayesinde toplanacak bağışlarla Silikon Vadisi'nde dev bir Nicolai Tesla heykeli dikmeyi planlayan şirket 123.000 dolarlık hedefin, 83 bin dolarlık kısmını toplamış durumda. Kampanyanın bitmesine kısa bir süre kalmışken, Tesla'nın sevenleri şimdiden sosyal medya üzerinden kampanyayı duyurmaya başlamış.

700295017834

Google Glass'a yüz tanıma uygulaması şimdilik yok

Google yaptığı açıklamayla birlikte Google Glass'a gerekli güvenlik sağlanmadan bir süre boyunca surat tanıma uygulaması gelmeyeceği ortaya çıktı.


Google geçtiğimiz Cuma resmi blog'unda yayımladığı bir açıklama ile Google Glass adına mühim bir detayı ortaya çıkardı. Google'ın dediğine göre, Google Glass kullanılabilir hale geldiğinde bir süre boyunca "surat tanıma" uygulamalarına kapalı olacak. Bunun en büyük sebebinin kişisel güvenlik olduğunu belirten şirket, durumun sadece "şimdilik" geçerli olduğunu da dile getiriyor.

Google Glass'ın gündeme düştüğünden beri akıllara gelen sorulardan "yüz ile kimlik tanımlama" bu şekilde yanıtını almış oldu. Bu teknolojinin olumsuz etkilerinin de olabileceğini söyleyen çevrelere yanıt veren marka, güvenlik sağlanmadıkça bunun söz konusu olmadığının, altını çiziyor. Ürünlerine şimdiye dek güçlü bir güvenlik desteği olmadığı sürece surat tanımlama uygulaması eklemediklerini söyleyen Google, önemli olanın şahsi güvenlik olduğunu bir kez daha belirtiyor.

"Çok ince" Android geliyor!

Huawei incelik yarışında "ben de varım" diyor

Dünyaca tanınan cep devinin rakiplerine toz yutturacak "dünyanın en ince cebi" bu tarihte gelecek!

Cazip fiyatlı ürünleriyle adını duyuran Huawei dünyanın en ince akıllı telefonunu üretti. Çinli üretici akıllı telefon piyasasındaki varlığını Ascend serisinin yeni modeli P6 ile daha da güçlendireceğe benziyor. Facebook sayfasında 18 Haziran'da tanıtılacak telefonla ilgili ilk resmi paylaşan şirket, 6.2 mm inceliğindeki P6'nın piyasadaki en ince telefon olacağında iddialı.

Ascend P6 ile ilgili sızan diğer detaylar inceliğinin yanı sıra donanımı ile de Huawei'nin orta sınıf rakiplerine rahatlıkla kafa tutacak bir cihaz geliştirdiğini gösteriyor. 4.7 inç ekran HD ekran, 1.5GHz dört çekirdekli işlemci, 2 GB bellek, 5 MP kamera taşıması beklenen Ascend P6, Android Jelly Bean tarafından işletilecek.

Google bu kez güncelledi!

Google Takvim uygulaması artık daha renkli.

Google'ın henüz başını kesmediği hizmetlerinden bir tanesi, önemli bir güncelleme aldı!

Android için sunulan Google Takvim uygulamasının yeni sürümünde yeni güncellemelere giden Google, yeni sürümle birlikte güzel özellikleri de beraberinde getiriyor. Bunlar arasında Google Takvim'e renk de geliyor.

Google tarafından yapılan açıklamaya göre Android 4.1 ve üstü için sunulan Google Takvim uygulaması artık daha renkli olacak. Kullanıcı arayüzü yeniden tasarlanan Google Takvim, artık randevu ve etkinlikleri renklendirme özelliği gösteriyor. Böylece daha hoş ve daha dikkat çekici bir tasarıma kavuşan Google Takvim uygulaması, indirilmeye hazır durumda.

Eylemcilerin İnterneti Kesildi mi?

Gezi Parkı Eylemi'ne katılanlar tarafından sosyal medyada paylaşılan TTNET'in sosyal ağlara girişi engellediğine dair resmi cevaba ulaştık. İşte, o açıklama!


Son birkaç gündür internet kullanıcılarının bir numaralı gündemi olan ve sosyal medyada en çok bahsedilen konular arasında başı çeken Gezi Parkı Eylemi'nde, katılımcıların internete ulaşamaması ve internet servis sağlayıcılarının sosyal ağlara erişiminin kısıtlandığı söylemleri, firmaları da harekete geçirdi.

Türkiye'de en fazla aboneye sahip olan internet servis sağlayıcısı TTNET'in resmi açıklamasında "TTNET'in sosyal ağlara erişimi engellendiği iddiası, gerçeği yansıtmamaktadır" denildi.

BTK da benzer açıklama yaptı

TTNET'ten hemen önce açıklama yapan BTK, Twitter ve Facebook başta olmak üzere sosyal medyaya herhangi bir müdahalenin olmadığını duyurdu.

Teknik açıdan sorunu analiz eden kurum yöneticileri, söz konusu sitelere tahmin edilenden daha fazla talep olduğu için bölgesel sorunlar yaşanabileceğini, belirttiler.

Uzmanlar, futbol maçlarında veya konserlerde yaşanan iletişim sorununun bir benzerinin Gezi Parkı Eylemi'nde de meydana geldiğini açıkladı.

Beklenenden çok yüksek internet talebine yanıt veremeyen altyapının güçlendirilmesi veya ilerleyen saatlerde taleplerin azalması durumunda, erişim hızı sorunu da ortadan kalkmış olacak.

Android Uygulaması: Haberiniz Olsun

Gündemden geri kalmak istemiyorsanız, bunun yanısıra teknoloji, magazin, spor ve bir çok kategorideki haberleri bir kaynaktan okumak istiyorsanız Haberiniz Olsun uygulaması tam size göre.


Türkçe bir uygulama olan Haberiniz Olsun, gelişmiş kullanım

özellikleri ile kullanıcıya iyi bir haber deneyimi yaşatmanın yanısıra diğer özellikleri ile dikkat çekiyor.

Haberler ve Dergiler kategorisindeki Haberiniz Olsun, 2.3 Megabyte boyutunda. Android 2.2 ve üstünde çalışan uygulamanın, Google Play Store ortalamasının 7 oy ile 4.4 olduğunu görüyoruz.

Haberiniz Olsun uygulaması, gelişmiş bir menü ile geliyor. Ekranın sol tarafında bulunan bu menüyü açtığınızda Hoşgeldiniz ekranı, market, hava durumu, gazeteler, spor, takımlar, teknoloji, magazin, müzik, TV, Twitter, Favoriler, Araçlar ve iletişim menüleri yer alıyor.

11370156855

 

Gördüğünüz gibi oldukça zengin bir kullanım alanı olan bu uygulamada, market kısmında uygulama tarafından ön

plana çıkarılan uygulamalar yer alıyor. Bu uygulamaları sağa sola kaydırmalar ile değiştirebiliyorsunuz. Ancak biz bu uygulamaları Google Play Store dışında bir yere yönlendirdiği için yüklemedik.

Meteoroloji bölümünde hava durumunu görebiliyorsunuz. Gazeteler ve Spor bölümünde, Türkiye'nin en çok okunan gazete ve internet sitelerinin haberlerine ulaşabiliyorsunuz. Takımlar kısmında ise spor kulüplerinin resmi internet sitelerindeki haberleri okuyabiliyorsunuz.

Müzik ve TV'de de ilgili sektörün yayın kanallarından haberlere ulaşabiliyorsunuz. Teknoloji bölümünde ShiftDelete.Net de yer alıyor. Bu menülerin sağında yer alan rakamlar ise okunmamış haberleri işaret ediyor. İsterseniz bu uygulamaları sitede görüntüleyebiliyorsunuz.

Twitter'da ise Trend Topic denen konular sıralanıyor. Favorilerde ise favoriye aldığınız ve okumadığınız haberler yer alıyor.

Haberiniz Olsun uygulaması görsel olarak başarılı olduğu gibi bir kaç özelliştirme de sunuyor. Bunlar haberlerin görünümü değiştirme ve temayı değiştirme. Özellikle karanlık ortamlarda haber okuyorsanız siyah temayı seçerek ekran ışığını aza indirgemenizi tavsiye ederiz.

Uygulamayı test amaçlı ilk açtığımızda bir miktar veriyi otomatik olarak indirdi. Eğer mobil şebekeden bağlanıyorsanız ve internet kotanız sınırlı ise ayarlardan haberler ve resimlerin sadece Wi - fi üzerinden indirilmesini seçebilirsiniz. Sonuç olarak Haberiniz Olsun uygulaması bir çok türden haber kaynağı ve sunduğu diğer özellikler başarılı bir uygulama olarak dikkat çekiyor.

Remember Me'dan Enfes Video!

Dontnod Entertainment'in geliştirdiği, gizlilik temalı aksiyon oyunu Remember Me için yeni bir Live Action video yayınlandı. Bu sinematik videoyu mutlaka izleyin.


Dontnod Entertainment tarafından geliştirilen Remember Me için resmi bir Live Action videosu yayınlandı. Oyunun resmi Youtube hesabından


paylaşılan 2 dakika 11 saniye uzunluğundaki video göz doldurdu!


Oldukça


etkileyici görünen videoda karakterimiz Nilin'in oyunun başladığı yer olan Bastille'de başından geçen olaylar konu alınıyor. Sözü daha fazla uzatmayalım ve sizi video ile baş başa bırakalım.


Gizlilik ve aksiyon türündeki oyun, PC, PS3 ve Xbox 360'a 7 Haziran'da gelecek.

Samsung Galaxy Ace 3'ten Yeni Bilgiler!

Samsung tarafından yeni cihaz bilgileri gelmeye devam ediyor. Her gün yaptığımız haberlere bir yenisi daha eklendi. İşte Galaxy Tab 3 10.1 ve Ace 3 ile ilgili yeni bilgiler.


Samsung'un merakla beklenen yeni orta segment telefonu olacak Galaxy Ace 3 ile ilgili yeni bilgiler gelmeye devam ediyor. Artık orta segment telefonlarında ve tabletlerinde çok ciddi performans sıçraması yaratacak donanım değişikliklerinden yana tavır almayan Samsung, Galaxy Ace 3 ile bu stratejisini değiştirmiyor.

768 MB RAM'e sahip Galaxy Ace 2, üçüncü nesilde 1 GB seviyesine çıakrtılıyor. 1 GHz hızında çalışan çift çekirdekli işlemcinin kullanılacağı Ace 3, Galaxy Grand ve S2 Plus modellerindeki Broadcomm tabanlı işlemciden gücünü alabilir.

4 GB dahili hafıza ve microSD desteği, 800 x 480 piksel çözünürlüğünde 4 inç TFT LCD ekran, 5 Megapiksel arka, 0.3 Megapiksel ön kamera gibi özelliklerle donatılan Ace 3, gücünü 1500 mAh'lik bataryadan alacak.

Android 4.1.2 ya da 4.2.2 Jelly Bean sürümüyle gelecek olan cihazın arayüzü hakkında henüz bir bilgi yok. Galaxy S3 ile beraber hayatımıza giren TouchWiz Nature arayüzünün kullanılma ihtimali olan telefon, yeni nesil TouchWiz Nature UX 2.0 arayüzünü de kullanabilir.

Galaxy Ace 3'ün önümüzdeki haftalarda Rusya'da satışa sunulması bekleniyor. Cihazın Rusya fiyatı 9900 Ruble yani 316 Dolar olacak. Türkiye'de de uygun fiyatlı bir model olarak dikkat çekecek.

samsung_haber1358471431

Samsung'un Aynasızını İnceledik: NX300

Aynasız kategorisinin en yeni temsilcilerinden biri olan Samsung NX300 inceleme konuğumuz oldu. Firmanın iddialı ürünün tüm detayları video incelememizde.


Hem ince, hem küçük hem de objektifi değiştirilebilir fotoğraf makineleri kategorisi olan Aynasız modeller son yılların gözde cihazları. Bu alandaki modelleriniNX ailesi altında satışa sunan Samsung, NX300 modeli ile sınırları zorlamış

CMOS sensör

NX300, 20.3 Megapiksel çözünürlük sunuyor. Sensörün boyutu dijital SLR modellerde kullanılanlarla aynı. Büyük boyutlu sensör ise daha kaliteli fotoğraf ve video anlamına geliyor. Maksimum ISO değeri olarak 25.600 kullanabilen NX300’de dokunmatik, AMOLED 3.31 inç bir ekran bulunuyor.

Fotoğraf makinesi ile beraber kit olarak verilen objektif 18-55 mm. Dijital SLR modellerde de tercih edilen bu aralık günlük kullanım için yeterli oluyor. NX300’ün gövdesinde titreşim engelleme özelliği bulunmadığından bu teknoloji objektif yardımı ile destekleniyor. Kit objektifte de bu fonksiyon bulunuyor.

Hazır çekim ve manuel modlar

Ürün zengin çekim modları ile donatılmış. Hazır çekim modları ile teknik detaylarla uğraşmak istemeyenlere birçok seçenek sunuluyor. Ayrıca P, S, A ve M modları ile bilgili kullanıcılar da hedeflenmiş. Modlar başarı ile görevlerini yerine getiriyor.

NFC ve Wi-Fi

NX300’ün belki de en farklı özellikleri bağlantı tarafında yer alıyor. Klasik olarak kablosuz ağlara bağlanabilen fotoğraf makinesi, çekilen fotoğrafları e-posta ile göndermekten, sosyal ağlarda paylaşmaya kadar bir dizi işlemi destekliyor. Ayrıca telefon ya da tablete yüklenecek bir uygulama ile cihaz ile uzaktan fotoğraf çekme ve çekilen fotoğrafları görebilme imkanı sağlanıyor.

samsung_n300_haber1370177705

 

 

 

 

 

 

NFC adı verilen Near Field Communication teknolojisi ise uyumlu cihazların tek bir dokunuşla dosya paylaştırmasına izin veriyor. Eğer bu teknolojiyi destekleyen bir telefon ya da benzeri cihazınız varsa fotoğraflarını anında paylaşabiliyorsunuz.

microUSB şarj

Üründe bilgisayar bağlantısı ve şarj için kullanılan microUSB bağlantısı yer alıyor. Bu sayede fotoğraf makinesini akıllı telefonlarda standart haline gelen bu yuva üzerinden şarj edebiliyorsunuz. Yeri gelmişken belirtelim: Cihazın CIPA standartlarına göre pil ömrü 320 kare.

Fotoğraf ve video kalitesi ortalamanın üstünde olan Samsung NX300, başarılı bir aynasız modeli olmuş. Türün meraklılarına önerebileceğimiz bir model.

Teknik özellikler

  • Çözünürlük: 20.3 Megapiksel

  • Sensör: 23.5x15.7 mm CMOS

  • Ekran: AMOLED 800x480 3.31 inç 768.000 piksel

  • ISO: Maksimum 25600

  • Seri çekim: Saniyede 8.6 kare

  • Flaş: Harici (kutudan çıkıyor)

  • Hazır çekim modları: 13 farklı mod

  • Çekim modları: P, S, A ve M

  • Bağlantı: Kablosuz ağ desteği, NFC

  • Video: Full HD

  • Bellek: SDHC ve SDXC uyumlu SD bellek yuvası

  • Pil: 1130 mAh Li-İyon

  • Pil ömrü: CIPA standartlarına göre 320 Kare

  • KDV dahil 2300 TL (18-55 mm objektifle beraber)

“Contra: Evolution” iOS için Yayınlandı

Ünlü oyun yapımcısı Konami, klasik platform oyunlarından Contra'nın yenilenmiş bir sürümünü iPhone ve iPad için yayınladı. Contra Evolution adlı yeni oyun klasik arcade sürümünü andırıyor.


Atari salonlarının efsaneleşen oyunu Contra, ünlü oyun yapım şirketi Konami tarafından 1987 yılında


piyasaya sürülmüş ve o dönemde büyükbeğeni toplamıştı.  Arcade oyunu olarak ünlenen ve yaygınlaşan Contra'nın ikinci oyunu Super Contra ise ilk oyundan 1 yıl sonra, 1988 yılında geldi.


mzl-zryknxwy-320x480-751370086536

Zaman içersinide arcade makinalardan konsollara uyarlanmaya başlan oyunun onlarca sürümü çıktı. NES, Super Nes, Sega Megadrive, Gameboy, Playstation, Wii derken 26 seneyi geride bırakan Contra şimdi de iOS platformuna uğruyor.


"Contra:Evolution" adı altında sunulan oyun bazı yeni karakterler ve özelliklerle geliyor. Buna rağmen, Contra nostaljisini iOS kullanıcılara yaşatmayı vaadeden oyun, özünden pek koparılmamış. Önceki oyunların bir birleşimi olarak tasarlanan Contra:Evolution yüksek çözünürlüklü grafikler ve yeni silah sistemi ile güncellenmiş.


Nostalji yaşamak istiyorsanız Contra:Evolution oyununu App Store'dan 0.99 Dolar karşılığında indirebilirsiniz.

iPhone 5S böyle mi olacak?

Apple'ın rakipleri Samsung ve HTC'den Galaxy S4 ve HTC One gibi gerçek anlamda çok iddialı cihazlar geldi. Hal böyle olunca Apple'ın yeni cihazı iPhone 5S'e olan beklenti de bir hayli yükseldi. iPhone 5S hakkında çıkan haberlerden esinlenen tasarımcı Federico Ciccarese de iPhone 5S'in konsept tasarımlarını hazırladı.


01_d

Alışık olduğumuz 'Home' tuşundan farklı olarak parmak izi okuyuculu farklı bir 'Home' tuşu kullanan Ciccarese, tasarımlarda cihazın siyah ve beyaz renk seçeneklerine yer vermiş.


02_d

 

 

 

 

 

 

iPhone 5S'i biraz kavisli bir şekilde tasarlayan Ciccarese, yeni iPhone'ların içbükey ya da dışbükey olarak kavisli bir şekilde neden tasarlanmasın sorusunu akıllara getirdi.


03_d

 

 

 

 

 

 

iOS 7'li olarak gelmesi beklenen iPhone 5S'teki iOS 7'ye de dikkat çeken Ciccarese, iOS 7'yi oldukça renkli bir şekilde tasarlamış.


04_d

 

 

 

 

 

 

Oldukça hoş görünen bu konsept tasarım şimdilik gerçeği yansıtmıyor olabilir. Bunu Apple'ın önümüzdeki aylarda yapacağı tanıtım etkinliğinden sonra göreceğiz.


05_d

 

 

 

 

 

 

 

İnternetimiz gerçekten engellendi mi?

Geçtiğimiz gün ülkemizdeki internette gözle görülür bir yavaşlama söz konusuydu. Herkes bunun bilinçli olarak yapıldığını düşünüyordu. Peki gerçekten öyle mi oldu?


Bildiğiniz üzere son birkaç gündür ülkemizdeki bir numaralı gündem maddesi Gezi Parkı Eylemi. Şu sıralar biraz azalan tansiyon geçtiğimiz iki günde en üst seviyeye ulaşmıştı. Bu eylem sırasında internet ortamında gördüklerini fotoğraflayan eylemciler bu görüntüleri sosyal medyada paylaşıyor ve gerçekten bu fotoğraflar çok hızlı bir şekilde yayılıyordu.

Bunların üzerine geçtiğimiz gün internetteki problem ve çoğu eylemcinin sosyal ağlara bağlanamadığını ve bir engelleme söz konusu olduğunu iddia etmesinin ardından yetkili firmalardan konu ile ilgili açıklama geldi. Ülkemizde en fazla aboneye sahip olan internet sağlayıcısı TTNET yapmış olduğu açıklamada, böyle bir engellemenin gerçeği yansıtmadığını dile getirerek bu iddiaları kesin bir dille yalanladı.

Öte yandan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, Twitter ve Facebook'a erişimin engellendiği yönündeki iddialara yönelik soruları yanıtladı.

Acarer yapmış olduğu açıklamada, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının Twitter veya Facebook'a yönelik herhangi bir müdahalesinin bulunmadığını, bu sitelerdeki yavaşlamanın aşırı yoğunluktan kaynaklanmış olabileceğini söyledi.

Nokia, patent ihlali gerekçesiyle HTC One'ı yasaklatabilir

Satışa çıkarıldığı ilk zamanlarda ciddi bir bileşen eksikliği yaşayan HTC'nin amiral gemisi HTC One için işler şu sıralar iyi gidiyordu. Geçtiğimiz haftalarda 5 milyon satış barajını da aşan cihaza kötü haber Nokia'dan geldi. Nokia, HTC One'ın kendisine ait 3 adet patenti çiğnediği gerekçesiyle yasaklanmasını talep etti. Şimdi HTC One, ABD'de yasaklanma problemi ile karşı karşıya.

Hatırlarsınız bundan bir süre önce Nokia, kendisine ait HAAC mikrofonunu izinsiz kullanan HTC'ye açtığı dava sonucunda HTC One satışlarına tedbir kararı aldırdığı haberleri ortaya çıkmıştı. Şimdi ise Nokia, Uluslararası Ticaret Komisyonu'na yaptığı başvuruda, HTC'nin kendisine ait 3 patenti çiğnediğini ve bunları HTC First ve HTC One gibi 10 akıllı telefonlarda kullandığını iddia etti.

Eğer Nokia'nın bu başvurusu kabul edilirse, HTC One'ın satışları önemli bir sekteye uğrayacaktır. Bakalım tam HTC adına işler yoluna girdi derken bu olay HTC'nin canını biraz sıkacaktır.

Samsung Galaxy S4 için korkunç satış beklentisi

amsung'un Galaxy ailesinin ne denli büyük ilgi gördüğünü bilmeyen yok. Bir ara yaptığımız haberimizde, Galaxy serisinin şimdiye kadar toplamda 100 milyon satışı geride bıraktığından söz etmiştik. Sonrasında, yeni satışa sunulan Galaxy S4'ün de ilk 5 günlük dilimde 4 milyon satarak Android tarihine geçtiğinden bahsetmiştik. Ve şimdi de bu yıl geneline yönelik bir tahmin geldi...

Samsung'un yeni amiral gemisi modeli olan Galaxy S4, sizce bu yılın sonuna kadar kaç milyon satabilir?

Yine yakın zamanda yaptığımız bir haberde, cihazın çoktan 10 milyon satış rakamını geride bıraktığını aktarmıştık sizlere. RBC Capital Markets'in belirttiğine göre Galaxy S4, içinde bulunduğumuz çeyreğin bitimine kadar toplamda 20 milyon satış rakamını görecek, yıl bitiminde ise toplamda 80 milyonluk satış rakamına ulaşabilir. Bu, Samsung tarihinde bir rekor demek olacak aynı zamanda..