Google, İstihbaratın Arka Bahçesi mi?

Amerikan hükümetinin Google kullanıcılarının bilgilerine diledikleri zaman erişebildikleri iddiaları üzerine firmanın tepesinden bu konuya dair açıklama geldi. İşte Google'ın cevabı.


Basında çıkan iddialara göre ABD hükümetine bağlı istihbarat örgütleri, PRISM adı verilen operasyon ile kişiler hakkında daha fazla istihbarat toplayabilmek için internet devlerine istedikleri zaman müdahale ederek bilgiye kolay ve hızlıca erişme hakkına sahipler.

Google CEO'su ne cevap verdi?

prism1370704478

Bu iddianın hedefinde olan Google'ın tepe yöneticisi Larry Page, blog'unda bir açıklama yayınladı.

"Sevgili Google kullanıcıları,

İlk olarak, ABD hükümetine veya herhangi başka bir hükümete sunucularımıza doğrudan erişim verecek herhangi bir programa katılmadık. ABD hükümetinin veri merkezlerimizdeki bilgilere doğrudan veya herhangi bir arka kapıdan erişimi kesinlikle söz konusu değildir. PRISM adlı programı ise ilk kez 6 Haziran'da duyduk.

İkinci olarak, Google hükümetlerle bilgi paylaşımını çok kısıtlı kapsamda ve yalnızca geçerli yasal çerçevelerde göz önünde bulundurmaktadır. Hukuk ekibimiz bize ulaşan her bir talebi tek tek incelemekte, kapsamı geniş tutulmuş veya doğru süreçleri takip etmeyen talepler sıklıkla geri çevrilmektedir. Google'ın kullanıcılarımızın verilerine sonuna kadar erişim sağladığını öne süren haberler tek kelimeyle asılsızdır. Bu hafta basında haberler çıkıncaya kadar Verizon'a ulaşan kadar geniş kapsamlı (milyonlarca kullanıcının görüşme kayıtlarını teslim etmelerini isteyen) türde bir talep olduğunu asla duymadık ve bunu öğrenmek bizi çok şaşırttı. Google'ın kullanıcılarının internetteki aktivitelerine ilişkin bu ölçekte bilgiyi paylaştığı hakkındaki tüm iddialar kesinlikle asılsızdır."

Xbox One Oyunları Takas Edilebilecek

Geçtiğimiz ay tanıtılan Xbox One'ın ikinci el oyunlara destek verip vermeyeceği merak konusuydu. Microsoft bu konuda oyun severleri rahatlatacak açıklamayı geç de olsa yaptı.


Xbox etkinliğinde kimsenin tahmin etmediği bir isimle gün yüzüne çıkan Xbox One hakkında oyuncuların birçok endişesi vardı. Bunlardan biride konsolun ikinci el oyunlara destek verip vermeyeceğiydi.

Ortaya atılan ilk iddia Xbox One'ın ikinci el oyunları desteklemeyeceği yönündeydi. Daha sonra Xbox One'ın ikinci el oyunlara destek vereceği ama oyuncuların Xbox'a ücret ödeme karşılığında bu oyunları satın alabileceği gündeme gelmişti.

Geçtiğimiz gün Microsoft cephesi tarafından yapılan açıklama oyuncuları bir nebze de olsa rahatlattı.

Xbox One ikinci el oyunları destekliyor!

Microsoft tarafından yapılan açıklamaya göre Xbox One ikinci el oyunlara destek verecek. Yalnız Microsoft'un iki şartı var. Bu şartlardan birincisi; Xbox LIVE üyeliğinizde en az 30 gündür arkadaşınız olan biriyle oyunu takas edebileceksiniz. Bu kural biraz sert gibi görünüyor. Çünkü Xbox One ile konsol dünyasına adım atacak oyuncuların, oyun takas etmek için en az 30 gün beklemesi gerekecek.

468px-xbox_one_console_controller_too1370691931Şartlardan ikincisi ise; bir oyunu, Xbox LIVE'daki arkadaşınızla bir kere oyun takas edebileceksiniz. Yani oyunu başka bir arkadaşınızla takas etmeniz söz konusu olmayacak. Bu şartlar altında Xbox One'ın ikinci el oyunları tam anlamıyla desteklediğini söylemek biraz tuhaf olacaktır.

Oyuncular, Xbox One'ın en büyük rakibi PlayStation 4'ün gerisinde kalacağını dile getiriyor. Microsoft'un ikinci el oyun piyasasına böylesine sert kurallar getirmesi, oyuncuların tahminlerinin doğru çıkacağını gösteriyor.

11 Haziran'da düzenlenecek olan E3 etkinliğinde Xbox One'ın ve PlayStation 4'ün oyunları ve diğer özellikleri tanıtılacak. Bakalım yeni nesil konsol savaşlarının galibi kim olacak.

Röntgencinin Rüyası Gerçek Oldu!

Yıllık hissedarlar toplantısında Google, Glass konusundaki gizlilik endişeleri hakkında açıklama yapan CEO Larry Page, Glass’ın günlük hayatta problem teşkil etmeyeceğini belirtti.


Google'ın akıllı gözlük teknolojisi Glass, büyük bir yenilik gibi dursa da beraberinde birçok problem getirdi. Bunların en büyük olanı ise ürünün günlük hayattaki gizliliği ortadan kaldıracak olmasına inanılması oldu.

Bu gizlilik endişesi hakkında Glass için sürekli bir endişelenmeye gerek yok havasında açıklamada bulunan Google, son bilgilendirmesini de yıllık hissedarlar toplantısında yaptı.

glass-haber-copy-1370684062

CEO Larry Page yaptığı açıklamada hissedarlara, ürünün günlük hayattaki kullanımı başladığı zaman bu endişelerin ve gizlilik problemlerinin ortadan kalkacağını belirtti. Page, Glass ile çekilebilecek olan video ve fotoğrafların herhangi bir akıllı telefon ile de çekilebileceğini söyleyerek ürünün bu bakımdan bir telefondan farkı olmadığının altını çizdi.

Ayrıca Page, Google Glass kullanan biri ile lavaboda karşılaşıldığı zamanda yine endişelenecek bir durum olmadığını belirtti. Bunun üzerine bir hissedardan gelen "Röntgencinin rüyası gerçek oldu." sözlerine ise Page, her yerde kameralar var ve isteyen herkes bir akıllı telefon ile bunu yapabilir diye cevap verdi. Ayrıca yüz tanıma özelliğine de dikkat çeken Page, bu özelliğe yönelik geliştirilen uygulamalarında şuan için onaylanmayacağını sözlerine ekledi.

Larry Page açıklamasında hissedarlara son olarak Google Glass'ı sevdiklerini ve bunun için gizlilik ve benzeri problemlere katlanabilecekleri gibi üstesinden de gelebileceklerini söyledi.

YouTube iOS 6’dan Sonra Gelirlerini 3’e Katladı

Apple’ın iOS 6 işletim sistemi ile birlikte kaldırmış olduğu yerleşik YouTube uygulaması, Google’ın YouTube üzerinden elde ettiği reklam gelirlerini 3 kat artırdı.


Apple cephesinden iOS 7'nin beklendiği şu günlerde, Google tarafından Apple'a, iOS 6 için teşekkür niteliğinde bir haber geldi.

youtube-haber-copy-1370681341

iOS işletim sisteminin flash desteğinin bulunmaması Apple'ı bir YouTube uygulaması geliştirmek durumunda bırakmıştı. Giderek gelişen iOS 6. sürüme geldiğinde Apple da YouTube uygulamasını kaldırarak Google'ı resmi YouTube uygulamasını geliştirmek zorunda bırakmıştı.
YouTube'un Satıştan sorumlu Başkan Yardımcısı Lucas Watson tarafından yapılan bir açıklama göre Google'ın geliştirmiş olduğu bu resmi YouTube uygulaması, son 6 ayda reklam gelirlerini 3 kat artırarak 350 Milyon dolar gelir elde edilmesini sağladı. Bu gelir ise YouTube'un iOS üzerinde yerleşik olarak bulunan uygulamasında reklam olmamasından ve geliştirilen resmi uygulamada yapılan reklam satışları sayesinde elde edildi.

YouTube'un elde ettiği 1 Milyarlık ziyaretçi sayısının dörtte biri mobil olarak siteye giriş yapmakta. Bu sayı ve Google'ın elde ettiği gelirin yüzde 10'luk kısmının YouTube tarafından geldiği düşünüldüğünde, Google'ın kendi uygulamasını geliştirmesi epey bir işe yaramış durumda.

Temple Run: Brave Windows Phone'a Geldi

Windows Phone kullanıcılarının merakla beklediği Temple Run: Brave, sonunda kullanıma sunuldu. Oyunla ilgili ayrıntıları ve indirme linkini haberimizde bulabilirsiniz.


a1370636704İlk olarak iOS platformunda karşımıza çıkan Temple Run, farklı versiyonları ile kısa sürede sonsuz koşu türünün fenomeni haline gelmişti. İndirme rakamlarının milyonları bulması üzerine Temple Run'ın yeni oyunları geliştirilmeye başlanmıştı.

Imangi Studios ve Disney tarafından geliştirilen Temple Run: Brave oyunundaki ana karakter Merida, artık Windows Phone kullanıcıları için sonsuza kadar koşacak. Eğer sıkı bir Temple Run oyuncuysanız Windows Phone için yayınlanan TR: Brave'i kaçırmamanızı öneririz.
Serinin diğer oyunları olan Temple Run 2 ve Temple Run Oz'un, Windows Phone platformuna gelip gelmeyeceği hakkında maalesef herhangi bir açıklama bulunmuyor. Umarız en kısa sürede serinin diğer oyunları da Windows Phone için geliştirilmeye başlanır.

Windows Phone 8 için yayınlanan Temple Run: Brave'i 2,00TL karşılığında buradan satın alabilirsiniz.

Dalga Temalı OS X Afişi

Apple'ın Evrensel Geliştiriciler Konferansı'nın gerçekleşeceği binada hazırlıklar sürüyor. Bugün eklenen yeni bir görsel, işletim sistemi OS X hakkında ipuçları veriyor.


xbannerbig1370640383

Apple'ın 10 Haziran Pazartesi günü başlayacak Evrensel Geliştiriciler Konferansı yaklaştıkça haberler de artıyor. Dün yayınladığımız "WWDC Hazırlıkları Tamamlanmak Üzere" başlıklı haberimizde, etkinliğin gerçekleşeceği San Francisco'da bulunan Moscone Center'daki hazırlıkları sizlerle paylaşmıştık.

Konferans binasının dış cephesine ve çevresine yerleştirilen ilk görseller yeni ürünler hakkında pek ipucu vermese de bugün gelen yeni fotoğraflarda durum biraz daha farklı. Bina içine yerleştirilen bir afiş, Apple'ın masaüstü işletim sistemi MAC OS X'in yeni sürümü hakkında ipuçları içeriyor.
Önceki yıllara göre sade tasarımı ile dikkat çeken afiş üzerinde sadece "X" hafri yer alıyor. Görselin arkaplanında ise ilginç bir şekilde dev dalgalar kullanılmış.

"X" harfinin Helvetica Neue Ultra Light ya da Helvetica yazı tipinin son derece inceltilmiş bir varyasyonu olduğu düşünülürken, Cheetah ile başlayıp son 4 sürümdür Leopard, Snow Leopard, Lion, Mountain Lion şeklinde devam eden işletim sisteminin sürüm isimlendirmesinde bir değişiklik olabileceği şeklinde yorumlar yapılıyor.

Sosyal medyanın yeni yetenek yıldızı bir ayı



Yeni nesil oyun konsolları arasında şimdiden kızışmaya başlayan savaş, galibin Sosyal medyanın paylaşım rekoru kıran neşe dolu videolarının arasına katılan bir ayı, rekor izlenme sayısı ile şaşırtıyor
Sosyal medya paylaşımlarının en çok rağbet gören konularından biri olan şirin kediler, yetenekli köpekler ve benzeri hayvanlarının yanına bir de ayı katıldı! 1 Milyon 220 bini bulan izlenme sayısı ile şaşırtan Rus ayısı videonun ilk bir dakikasının ardından komutları dinliyor, sandalyeye oturuyor, 70'lerin meşhur hula hoop'larını çeviriyor ve hatta trompet çalıyor. Sevimli kedi videoları bakalım yerini yetenekli ayı videolarına bırakacak mı, siz ne dersiniz? İyi seyirler.

PlayStation 4 için analistlerden bir fiyat tahmini daha

Sony ve Microsoft'u bir kez daha karşı karşıya getiren yeni nesil oyun konsollarında galip satış fiyatını düşük tutan olabilir.


Microsoft mu, yoksa Sony mi olacağına dair ilk işaretleri vermeye başladı bile. Microsoft Xbox One'ın şimdiye kadar oyun konsolundan öte bir multimedya eğlence cihazı olarak tanıtılıp, tepki yaratması ve şimdiye dek bilinen özellikleri ile daha çok Amerikan pazarına hitap etmesi, çoğu çevre tarafından Sony'nin kazanan olacağına yoruldu.
10 Haziran'da başlayacak olan E3 fuarında her iki konsol için de "daha detaylı" bilgilere kavuşacağımız gibi, PlayStation 4 için bir yandan yeni tahminler de gelmeye devam ediyor. Sterne Agee'nin analisti Arvind Bhatia, Sony'nin PlayStation 4'ü 400 dolar'ın dahi altında satışa sunacağını söylüyor. Bhatia'ya göre şirket zarar edecek bile olsa böyle bir adım atacak, zira dersini çoktan almış.
Bunun en büyük sebebi ise PS3'ün 2006 senesinde 600 dolar gibi yüksek bir fiyattan satışa sunulması ve aldıkları olumsuz eleştirilermiş.

Game of Thrones, son zamanların en ünlü sosyal medya yıldızı oldu

Televizyon ekranlarında rekorları paramparça eden tv dizisi Game of Thrones, diğer adı ile Taht Oyunları şimdi de sosyal medyayı yerle bir etti...


A Song of Ice and Fire adlı roman serisinden uyarlanan ve izlenme rekorlarını alt üst eden Game of Thrones (Taht Oyunları) geçtiğimiz Pazar günü yayınlanan yeni bölümü ile izleyenleri şok etmişti. Hiç beklenmedik bir finalle biten bölüm sonrası gözler, yarın yayımlanacak olan üçüncü sezon finaline çevirildi. Yayımcı kanal HBO'nun yaptığı açıklamaya göre ise, söz konusu dizi bölümü şirket tarihindeki sosyal medyayı en çok sallayan yapımları olmuş.
"The Rains of Castamere" adlı episod Mashable'ın da yayımladığı habere göre Twitter, Facebook, özel chat kanalları, bloglar, haber siteleri ve forumları gibi çok sayıda sosyal medya platformunda, çok kısa bir süre içinde tam 700 bin kez konu olmuş. Şok eden gelişme sonrası sosyal medya hem şaka hem de öfke dolu iletiler ile dolarken, Game of Thrones belirtilene göre kanalın en ünlü yapımlarından Sopranos kadar başarılı olmuş.

Google, Facebook ve Apple bilgilerimizi paylaşıyor mu?

Son günlerde ABD'de patlak veren casusluk iddiaları ve gizlilik ihlali olaylarının ardından herkes Google, Facebook ve Apple gibi teknoloji devlerinin gerçekten bilgilerimizi paylaşıp, paylaşmadığını merak ediyor.


Son birkaç gündür özellikle ABD'de cep telefonu operatörü Verizon'un milyonlarca kullanıcısına ait telefon kayıtlarını Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) ile paylaştığının ortaya çıkmasıyla beraber ülkede gizlilik ihlali ve casusluk iddiaları ortaya atılmıştı. Ancak bunun sadece buz dağının görünen yüzü olduğu ortaya çıktı.

The Washington Post'un yeni raporunda, Ulusal Güvenlik Dairesi ve FBI gibi hükümet teşkilatlarının aralarında Google, Apple, Microsoft, Facebook, ve Yahoo'nun bulunduğu 9 tane büyük teknoloji şirketi ile doğrudan bağlantı kurdukları ve bu şirketlerdeki kullanıcı bilgilerine doğrudan erişimlerinin bulunduğu belirtildi.
516793415019Ayrıca haberde bu teknoloji şirketlerinin kod adı "PRISM" olan bir programa dahil oldukları ve bu program sayesinde her türlü kullanıcı bilgisini ABD hükümeti ile paylaştığı da ileri sürüldü. Bunun yanında, bu programın eski ABD Başkanı George Bush döneminde yapılan bir yasal değişiklik sonrası geliştirildiği de belirtilenler arasında.
Tüm bu haberlerin ardından ise, teknoloji devlerinden birer birer açıklamalar gelmeye başladı ve hepsi de bu iddiaları yalanladı. Apple'ın basın sözcüsü Steve Dowling konu ile alakalı olarak, "PRISM" adındaki programın varlığından bile haberdar olmadıklarını söyledi.
Google ise, hükümet için "hiçbir zaman açık bir arka kapı bırakmadıklarını" söylerken, Microsoft, "gönüllü olarak hükümetle bilgi paylaşımında bulunmadıklarını, sadece belli talepler karşılığında bilgi sunduklarını" belirtti.
Facebook'un güvenlik şefi Joe Sullivan ise konu ile alakalı olarak, hiçbir devlet kurumuna sunucularına doğrudan erişim imkanı vermediklerini ve sadece yasalar gereği gelen talepleri inceliyor ve ona göre bilgi paylaştıklarını ifade etti. Diğer teknoloji şirketlerinin konu ile alakalı olarak benzer şeyleri belirttiklerini söyleyebiliriz.

Öte yandan milyonlarca hatta milyarlarca kullanıcıdan bahsediyoruz. Gerçekten çok büyük bir kitle ve bu kitlenin içerisinde bizler de yer alıyoruz. Şimdilik bu şirketler bu iddiaların hepsini reddettiler ancak eğer bu iddiaların doğrulukları ortaya çıkarsa, bu şirketlerin büyük yara alacağı da kesin. Bu konu ile ilgili olarak siz ne düşünüyorsunuz
?

Ekran kartı seçiminde hedefi 12'den vurun!

Ekran kartı seçiminde hedefi 12'den vurun!


Dizüstü bilgisayarlar her ne kadar geniş kullanım alanları ve yekpare gövdelerinin cazibesi ile bir dönemin yıldızı olan masaüstü bilgisayarları arka plana atmayı başarmış olsa da, aslında bunun yine masaüstü bilgisayar kullanıcılarına yaradığını söyleyebiliriz.Günümüzde iyi bir masaüstü bilgisayara yapacağınız yatırım, geçtiğimiz yıllara göre oldukça aşağı maliyette seyretmekle birlikte, bileşenlere ödediğiniz ücretin tam karşılığını almanız da bir o kadar mümkün. Kapsamlı bir dizüstü bilgisayar almak yerine ona ödeyeceğiniz parayla çok iyi bir sistem kurabiliyorsunuz. O nedenle bir masaüstü bilgisayar toplamak ve sistemini güncellemek niyetinde olan kullanıcılar bu fırsatı kaçırmamalılar diye düşündüğümüzü yazının başında belirtelim.
Masaüstü bilgisayarların yıldız bileşenlerinden biri olan ekran kartları da elbette bu gelişmelerden etkilenmiş olmakla beraber, fiyat – performans oranlarıyla da kullanıcıların cebini yakmadan beklentilerini karşılayabiliyorlar. Yeni bir sistem toplayacaksanız ve eski sisteminizdeki kartınızı güncellemek istiyorsanız ekran kartı seçimi yaparken pek çok kritere dikkat etmeniz gerekiyor. Zira ekran kartı seçimi sisteminiz için büyük önem arz ediyor. Ancak her şeyden önce ilk yapmanız gereken ihtiyacınıza karar vermek.

2013053017005051385İhtiyaçlarınızı belirleyin


Var olan sisteminizi güncelleyerek yeni bir ekran kartına mı terfi etmek istiyorsunuz, yoksa yepyeni bir sistem mi toplayacaksınız? Eğer seçiminiz cümlenin ilk kısmında gizliyse, o halde bahsetmemiz gereken ilk nokta sisteminizin gücü olacaktır. Zira sisteminizin sergilediği performansa zıt bir ekran kartı satın almanız sizi bir dar boğaza sürükleyecektir. Sisteminizi bir araya getiren parçalar eski veya yüksek performans almanıza imkan tanımıyorsa, satın alacağınız ekran kartının hızlı olması herhangi bir önem arz etmiyor. Elbette sisteminize ekran kartından sonra farklı takviyelerde bulunarak yavaş yavaş güncelleme niyetindeyseniz, ekran kartı çıkış noktası olarak iyi bir tercih olabilir.

Sisteminize entegre edebileceğiniz bir ekran kartında ilk bakmanız gereken nokta elbette ekran kartının boyutu. Eğer küçük çapta bir kasaya sahipseniz büyük boyutlu ekran kartlarını ilk aşamada hemen eleyebilirsiniz. Diğer bir nokta ise, sisteminizde yer alan güç kaynağının ne kadar enerji ürettiği. Eğer satın almayı düşündüğünüz ekran kartı yüksek enerjiye ihtiyaç duyuyorsa, ekran kartının yanında kasanıza uygun bir güç kaynağı bakmanızda da yarar var. (Güç kaynağı seçiminde dikkat etmeniz gerekenleri buradaki yazımızda bulabilirsiniz)

Güncellemeler için değinmemiz gereken bir diğer nokta ise PCI Express konusu. Eğer satın alacağınız ekran kartı PCI Express 3.0, ancak anakartınızdaki slot daha düşük değerdeyse herhangi bir sorun yaşamayacağınızın altını çizelim; ekran kartınız uyum gösterecektir. Performans kaybı konusunda ise yine endişe duyacağınız ölçüde farkla karşılaşmayacağınızı söyleyebiliriz.

Ekran kartını güncellemek yerine yepyeni bir sistem kurmak isteyen kullanıcıların karar vermesi gereken ilk nokta ise, ne tür bir sisteme sahibi olmak istedikleri. Oyun ve grafik programları gibi yüksek performans gerektirecek türde bir bilgisayar mı, yoksa tabiri caizse ayağınızı yerden kesecek, sade bir bilgisayar sahibi olmak mı istiyorsunuz? Rehberimizde her iki kullanıcı grubu da kendine uygun cevapları bulacaktır, ancak eğer bir oyun bilgisayarı toplamak niyetindeyseniz yüksek performans ihtiyacı duyacağınız kesin. Ve tabii konu grafik performansı olunca elbette o malum soruya geliyoruz.

Nvidia mı, yoksa AMD mi?


201305301700586385

Satın alacağınız ekran kartının kalbinde yatan GPU'nun üreticisi konumunda olan Nvidia ve AMD, sunduğu ürünlerle, kendilerine has teknolojileri ve pozitif yanlarıyla oyunseverlerin kalbine taht kurmuş durumda. Bu iki dev firma yıllardır büyük bir rekabet içindeler ve oyuncuları mutlu edebilme başarıları da elbette bu rekabetten doğuyor. Nvidia ve AMD ile ilgili ilk söylememiz gereken, her iki firmanın da ekran kartı değil, grafik işlemcisi konusunda çalıştığı. Satın almayı düşündüğünüz ekran kartında da göreceğiniz gibi her ne kadar kalbinde Nvidia veya AMD GPU'su bulundursa da dışında genellikle farklı bir markayla karşılaşıyorsunuz. GPU çözümünü AMD veya Nvidia ile çözen firmalar, GPU'nun etrafını saran diğer donanımları hazırlayarak ortaya bir ekran kartı çıkartıyorlar.

Ekran kartı seçiminde AMD veya Nvidia mı sorusunu yanıtlamanız elbette kullandığınız veya satın alacağınız işlemci seçimine de bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Ancak hangisini tercih ederseniz edin, her iki markanın da kendine göre artılarının olduğunu tahmin etmek zor değil. Dikkat etmeniz gerekenler GPU seçiminin yanında ekran kartının üzerindeki ayrıntılarda da gizli. Mesela tek fanlı ekran kartlarından ziyade çift fanlı ekran kartlarını tercih etmeniz ve ek soğutma plakalarıyla donatılan modellere yönelmeniz kararlı bir performansa sahip olmak için oldukça önem arz ediyor. Ama bir konu var ki kullanıcıların aklını en çok karıştıranlardan biri. Şimdi isterseniz ona değinelim.

Bellek hızı ne olacak?


Ekran kartında bulunan bellek miktarı ne kadar yüksekse o kadar yüksek performans alacağınıza ilişkin genel düşünce aslında pek de gerçeği yansıtmıyor. Özellikle alt seviyelere inildikçe ortaya çıkan bu gerçek, düşük fiyatlı ancak yüksek bellek değerine sahip ekran kartlarından kaçınmanız gerektiğini ortaya koyuyor. Bu durum elbette ki bellek değerinin hiç önemi olmadığını da göstermiyor. Bellek miktarı önemli ancak tek başına değil, bunun yanında satın alacağınız ekran kartının seviyesi de önem teşkil ediyor.

2013053017010422585Güncel olmayan veya düşük seviyede bir ekran kartı alır, ancak ekran kartının yüksek bellek seviyesine güvenerek tüm oyunlarda iyi bir performans alacağınıza ilişkin bir düşünceye kapılırsanız muhtemelen yanılırsınız. O nedenle ekran kartı satın alırken aramanız gereken sadece yüksek bellek kapasitesi değil, doğru ekran kartı seviyesinde kullanılan doğru bellek seviyesi olmalı. Peki, ekran kartının seviyesini ve güncelliğini nasıl anlayacaksınız? Bu konuya geçmeden önce ekran kartı bellek seçimiyle ilgili belirtmemiz gereken diğer bir nokta ise, GDDR5'li ekran kartlarını tercih etmenizin daha faydalı olacağı. Her ne kadar DDR3 ile arasında performans anlamında yüksek derecede fark yaratmasa da, eğer satın alacağınız kart sırf GDDR5'li diye daha fazla para ödemeyeceksiniz GDDR5'li modeli almanız daha iyi olacaktır. Ancak hangi türde bir ekran kartı alırsanız alın bellek arayüzünün en azından 256-bit olmasına dikkat etmeniz performans kaybı yaşamanızı engelleyecektir. Şimdi güncellik konusuna geçebiliriz.

Detayları kodlarında gizli


Ekran kartı satın alırken bakmanız gereken sadece bellek değerleri değil, isimlerinde gizledikleri anlamlar da olmalı. Kartların isimlerine ve rakamlarına dikkat ederek nasıl bir performans vereceklerini, isteklerinizi karşılayıp karşılamayacaklarını hızlı bir şekilde anlayabilirsiniz. Eğer ekran kartı tercihinizi AMD tarafından kullanacaksanız, Radeon serisinde sunulan modellerin numaralarına şöyle bir göz atarak ekran kartının güncelliğini anlayabilmeniz mümkün. Dört haneli sayının ilk hanesi ekran kartının neslini belirtirken, ikinci hanesi sınıfını ve üçüncü hanesiyse seviyesini gösteriyor. Eğer güncel oyunları oynamak için bir sistem topluyor ve tercihinizi AMD'den yana kullanıyorsanız size tercihinizi Radeon 7000 serisininden yapmanızı tavsiye edebiliriz.
201305301701104485
Nvidia tarafına bakacak olursak, Nvidia da rakamlardan ziyade bir de GT ve GTX gibi kodlar bulunduğunu görüyoruz. Bu kodlar arasında GTX en üst seviyeyi işaret ederken, GTS orta, GT ise giriş seviyesi ekran kartlarını temsil ediyor. Bu kodlardan sonra gelen rakamlar da yine kartın güncelliğini işaret ediyor. Bu rakamlarda özellikle ikinci hane ekran kartının göstereceği performansı ortaya koyuyor. Yine eğer oyun bilgisayarı hazırlayan okurlarımız için Nvidia tarafından bir tavsiyede bulunmamız gerekirse tercih edecekleri ekran kartının GTX seviyesinde olması gerektiğini söyleyebiliriz.

Çok yüksek performans beklemiyorsanız bile eğer harici ekran kartı alacaksanız artık en azından orta seviye modellere göz atmanızın daha doğru olacağı. Zira gelişen teknolojiyle birlikte artık yerleşik ekran kartları da performans anlamında kendini yeniledi ve hatta giriş seviyesi harici ekran kartlarına kafa tuttuklarını da rahatlıkla söyleyebiliriz. O nedenle almışken en azından orta seviye bir ekran kartına yönelmeniz daha doğru olacaktır diye düşünüyoruz.

 Tasarımına da dikkat edin


2013053017011530185Özellikle oyun için özel olarak geliştirilmiş ekran kartları özel dış tasarımlarıyla da dikkat çekiyorlar. Ancak bir ekran kartı ne kadar cezbedici tasarlanmış olursa olsun, kasanıza taktıktan sonra ancak bir sonraki açışınızda kadar karşınıza çıkmayacak. O nedenle sizin ekran kartının tasarımında şekilden ziyade detaylara önem vermeniz gerekiyor. Ekran kartlarında –ki özellikle oyun kartlarında- soğutma büyük sorun olabiliyor. O nedenle üzerinde tek fan yerine çift fan bulunduran ekran kartlarına yönelmeniz daha doğru olacaktır. Elbette bunda fan genişlikleri de önem kazanıyor. İki küçük fanlı bir ekran kartı yerine tek büyük fana sahip bir ekran kartı daha tercih edilebilir duruyor.  Fanın yanında alüminyum yüzeylerin sık kullanılmış olması, ek plakalar bulundurması ve fandan gelen hava akımını taşıyan kanalların düzeni de bir ekran kartının soğutma sistemi için dikkat edilmesi gereken özellikler.

DirectX 11 konusu ve 3D desteği


Ekran kartı alırken, özellikle güncel oyunları oynamak için bir kart alıyorsanız kesinlikle DirectX 11 desteğinin olmasını gözetin. Aksi halde verdiğiniz paraya yazık etmiş olursunuz. Nvidia tarafında DirectX 11 destekli ekran kartları GeForce GTX 500 serisi ve yukarısı olarak tanımlanmış durumda. AMD ise Radeon HD 5000 serisi ve üst gömlek ekran kartlarıyla bu teknolojiyi destekliyor. Böylece satın alma aşamasında DirectX 11 desteği göstermeyen ekran kartlarını hemen eleyebilirsiniz.

DirectX 11'in yanı sıra bir de 3D konusu bulunuyor ki, bizce bu artık işin ihtiyaç değil, lüks kısmı. Eğer 3D oyun oynamak istiyorsanız hem AMD hem de Nvidia tarafında elbette 3D destekli ekran kartı seçenekleri bulunuyor. AMD, HD3D teknolojisiyle donattığı Radeon HD 6450 ila Radeon HD 7970 serisi arasındaki kartlarıyla 3D oyun oynayabilmenizi sağlayacakken, Nvidia ise 3D Vision teknolojisiyle AMD'nin karşısında duruyor. Nvidia'nın GeForce GTX 560 ile GFX 690 arasındaki kartlarını ve AMD'nin bahsettiğimiz modellerini inceleyerek 3D konusuna da çözüm getirebilirsiniz.

2013053017012040285


Son tavsiyeler


Ekran kartı seçerken yukarıda bahsettiğimiz adımları göz önünde bulundurmanız, satın alma aşamasında size daha kolay seçim yapabilme olanağı sağlayacaktır. Yazıyı sonlandırmadan önce ekran kartından yüksek oyun performansı almak isteyen kullanıcılara bir önerimiz daha olacak. Güncel oyunları oynayabilmeniz için yüksek bellek değeri sunan ucuz ekran kartları yerine, en azından 300 TL ve üstü ekran kartlarına yönelmeniz sizin için daha doğru bir hamle olacaktır. Ayrıca, kartın özellikle DirectX 11 desteklediğinden de emin olun.

201305301701265085

Casper'ın İkinci Telefonu: VIA A3216

Bilişim sektörünün önemli yerli firmalarından Casper, Android işletim sistemli ikinci telefonunu da duyurdu. VIA ailesinin yeni modeli A3216'nın detayları ve fiyatı haberimizde


casper_via_a3216_promo1370674574



Geçtiğimiz günlerde detaylarını yine sayfalarımızda gördüğünüz VIA A6108 modelinin ardından ikinci Casper akıllı telefonu da kendini gösterdi.

VIA ailesinin giriş seviyesi modeli olarak tanımlanan A3216, 4.7 inçlik bir ekrana sahip. 1.2 GHz Qualcomm MSM8225Q işlemci kullanan telefon Android Jelly Bean 4.1 işletim sistemini kullanıyor.
casper_via_a3216_haber031370675063 casper_via_a3216_haber1370674747
3 farklı değiştirilebilir kapak

Ekran çözünürlüğü 540x960 piksel olan ürün, önde 2, arkada 8 Megapiksel kameraya sahip. 1 GB RAM, 16 GB hafıza, microSD bellek yuvası, 3 farklı değiştirilebilir kapak (kutudan çıkıyor), Wi-Fi Bluetooth, GPS, LED flaş gibi özellikleri bulunan telefonda 2000 mAh pil kullanılıyor.

Satış fiyatı KDV dahil 699 TL olarak açıklanan telefonun 1 hafta içinde satışa sunulması bekleniyor.

VIA A6108'in fiyatı da belli oldu

Daha önce yaptığımız haberde fiyatının 999 TL olmasının beklendiğini açıkladığımız A6108'in resmi fiyatı da belli oldu. Ürün önümüzdeki haftadan itibaren 899 TL fiyatla satışa sunulacak. Telefonun özellikleri ve fotoğraflarını görmek için buradaki haberimizi okuyabilirsiniz.

Yeni modeller de gelecek

Casper Android işletim sistemli akıllı telefon pazarına 2 yeni modelle giriş yapsa da Eylül ayından itibaren yeni telefon modellerini de VIA ailesine ekleyecek. Bunlar arasında 6 inçlik Phablet olarak tanımlanan cihazların olması da bekleniyor.

Bence herkes kendi işini yapmalı, pc konusunda isim yapmış bir filmanın telefon sektöründe ne kadar başarılı olabilir sizce ?

iOS, Uygulama Kullanım Sürelerinde Önde

iOS-Android rekabeti her kulvarda sürüyor. Her iki platform sık sık araştırmalara konu oluyor. En son çalışma uygulamaların hangi platformda daha uzun süre kullanıldığına bakıyor.


appstore-e13300919907241370639040



Android - iOS rekabeti bitecek gibi durmuyor. Daha önce işletim sistemi özellikleri ve satış odaklı rekabete konu olan iki platform son dönemde çok farklı araştırma çalışmalarına konu oluyor.

Geçtiğimiz günlerde yayınladığımız "iOS mi Android mi daha çok kullanılıyor?" başlıklı haberimizde, iki platformun kullanım sürelerine göre karşılaştırılırken, PCWorld'ün yayınladığı son çalışmada uygulamaların hangi platformda daha çok kullanıldığına odaklanıyor.
Flurry şirketinin araştırmasına göre, iOS kullanıcıları indirdikleri uygulamaları Android kullanıcılarına göreb daha fazla kullanıyor. iOS cihaz sahipleri uygulamalara Android kullanıcılarına oranla yüzde 20 oranında daha fazla vakit ayırıyor.

Bu sonuçlarda, her iki platformun müşterilerinin satın alma tercihlerinin etkili olduğu belirtilirken, iPhone kullanıcılarının satın alma kararlarında uygulalama kullanma isteğinin baskın olduğunu ifade ediliyor. Android platformuna gelen tüketicilerin ise öncelikli amaçları uygulamadan çok telefonla konuşmak.

Killer Is Dead, Eski zamanların suikast savşçısı

Grasshopers Manifacture tarafından geliştirilen Killer Is Dead için yeni bir video yayınlandı. Oynanış görüntülerinden oluşan bu video bol aksiyonu ve müzikleri ile nefes kesiyor.


Japon kültürünü sonuna kadar yaşayacağımız bir oyun olan Killer Is Dead için yeni bir video daha yayınlandı. Konuşmaların ve video açıklamalarının Japonca olduğu yapımın yeni videosundan fazla bir bilgiye ulaşmak mümkün olmasa da oyundaki harika dövüş sistemine ve Rock türündeki etkileyici müziklere şahit oluyoruz.
Killer Is Dead'de Mondo Zappa adlı bir kahramanı yönetiyoruz. Zappa'nın bir elinde kılıç varken diğer kolu bionik ve çeşitli silahlara dönüşebiliyor. Suikast temalı bu oyun, Grasshopers Manifacture tarafından geliştiriliyor. Yapımcının Killer 7, No More Heroes ve Lollipop Chainsaw gibi oyunlarında kullandığı anime tarzı grafikler Killer Is Dead'de de kullanılıyor.

Killer Is Dead, PlayStation 3 ve Xbox 360 için, 27 Ağustos 2013'te satışa sunulacak.

Editörün Yorumu :
Tam olarak olmasa da God of War, Devil May Cry, Darksiders ve Asura's Wrath gibi oyunlara benzerlik gösteren Killer Is Dead'i merakla bekliyorum, umarım en kısa sürede gelir.

Android Uygulaması: Dilek Ağacı

Anakule Studios'un geliştirdiği Türkçe bir uygulama olan Dilek Ağacı ile gerçekleşmesini istediğiniz dilekleri bir arada toplayabilirsiniz. Bu ilginç uygulamaya yakından bakıyoruz.


11370672554


Türkçe bir uygulama olan Dilek Ağacı ile kendinizin, ailenizin ve sevdiklerinizin dileklerini bir dilek ağacında tutabilirsiniz. Uygulama çalışmak için Adobe Air eklentisi gereketiriyor. Bu eklentiyi Google Play Store'dan rahatlıkla ve güvenle indirebilirsiniz.
Verimlilik kategorisindeki Dilek Ağacı uygulaması, 33 Megabyte boyutunda. Google Play Store sayfasında puan ortalaması ve kullanıcı yorumunun bulunmadığı uygulama, 10 - 50 arasında indirme sayısına sahip. Dilek Ağacı çalışmak için Android 2.2 ve üzerini gerekitiriyor.
Dilek ağacı uygulaması ne işe yarıyor diyecek olursanız; Bu uygulama ile kendinizin, ailenizin ve sevdiklerinizin dileklerini bir dilek ağacında tutabiliyorsunuz. Uygulamanın ana ekranın uygulamanın asıl amacı olan bir ağaç bulunuyor. Bu ağacın dallarına dokunarak gerçekleşmesini istediğiniz dilekleri ekleyebiliyorsunuz.
Üstelik bu dileklere çeşitli ikonlar da ekleyebiliyorsunuz. Para kazanmayı dilerseniz para, aşk hayatınız ile ilgili bir dilek dilerseniz kalp ikonunu seçebiliyorsunuz. Ayrıca dileklerinize tarih de atayabiliyorsunuz. Dilekleriniz gerçekleşirse "Dileğim Gerçekleşti" ikonu ile işareyetleyebiliyorsunuz ve böylelikle ne kadar gelişim gösterdiğinizi ya da şanslı olduğunuzu görebiliyorsunuz.

21370672568

Dilek Ağacı, manevi değerlere ve umutlara hitap eden bir uygulama olduğu için, huzur dolu bir atmosfer sunuyor. Uygulamanın alt kısmında bulunan seçeneklerden 'sahne'ye dokunduğunuzda arkaplanın değiştiğini göreceksiniz. Ayrıca huzur verici bir fon müziğine sahip olan uygulamada kuş seslerini de duyabiliyorsunuz. Uygulamanın görsel ve işitsel olarak en başarılı Türkçe uygulamalardan biri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Diğer seçeneklerden öneriler ile geliştiriciden dilekleriniz ile ilgili tavsiyelere ulaşabilirsiniz. Menü ile uygulamanın tekliflerine ve tüm ayarları silmeye ulaşabidiğiniz gibi animasyon ve ses ikonları ile bu efektleri açıp kapayabilirsiniz.

Kısacası Dilek Ağacı, hayalleriyle yaşamayı sevenlere ve dilek ağacı oluşturmak isteyenlere hitap ediyor.

Malum insan hayalleriyle yaşar, insanı insan yapan hayalleridir.

Color Zen ile Rahatlayın

Daha önce oynamış olduğunuz bulmaca oyunlarından oldukça farklı olan Color Zen oyununda tek yapmanız gereken kulaklığınızı takıp sandalyenize rahatça oturmak olacak.


haber-11370608574


Large Animal Games firması tarafından iOS cihazlar için geliştirilen bulmaca oyunu ile daha önce yaşamadığınız bir deneyim yaşayacaksınız.

Düz ve sade bir tasarıma sahip olan oyun grafikleri ile iOS dünyasında oldukça meşhur olan bu oyunu kulaklıklarınızı takıp kendinizi oyuna bıraktığınızda çok zevk alacaksınız.

Büyük bir çaba harcamadan oyun oynamak ve aynı zamanda müziğin akışıyla kendinizi rahatlatmak istiyorsanız bu oyun tam size göre.
Oyun 6 bölümden ve her bölümde bulunan 20 seviyeden oluşuyor. Oyuna ilk başladığınızda ne yapmanız gerektiğini belki de anlamayacaksınız. Çünkü bu oyunda toplamanız gereken puanlar ve yıldızlar bulunmuyor.

haber-21370608611

Ne olup bittiğini anlayana kadar aslında biraz sıkılabilirsiniz. Ancak her seviyede karşılaşacağınız farklı boyutlardaki çeşitli şekillerle ve renklerle oyunda ilerledikçe çok eğleneceksiniz.
Taşınabilen nesneler size bir sinyal gönderecek. Nesneleri taşımak için bu nesnelerin üstüne dokunup sürüklemeniz yeterli olacaktır. Yolunuzda ilerlemenize engel olacak olan bazı taşınamayan engellere oldukça dikkat etmelisiniz.
En önemli görevinizin aynı renkte olan iki rengi birleştirmek olduğu bu oyunda, ekranınızı birleştirdiğiniz renkle donatmanız gerekiyor. Seviye atlamak için ise bütün şekilleri ekrandan temizlemelisiniz.

Color Zen'de puan toplama ya da en yüksek puana ulaşma gibi özellikler bulunmuyor. Oyunun sizden istediği şeyler oldukça basit. Oyundaki müziği dinleyin ve en yüksek puana ulaşma, yıldız toplama gibi şeylerle uğraşmayın.