Google, Facebook ve Apple bilgilerimizi paylaşıyor mu?

Son günlerde ABD'de patlak veren casusluk iddiaları ve gizlilik ihlali olaylarının ardından herkes Google, Facebook ve Apple gibi teknoloji devlerinin gerçekten bilgilerimizi paylaşıp, paylaşmadığını merak ediyor.


Son birkaç gündür özellikle ABD'de cep telefonu operatörü Verizon'un milyonlarca kullanıcısına ait telefon kayıtlarını Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) ile paylaştığının ortaya çıkmasıyla beraber ülkede gizlilik ihlali ve casusluk iddiaları ortaya atılmıştı. Ancak bunun sadece buz dağının görünen yüzü olduğu ortaya çıktı.

The Washington Post'un yeni raporunda, Ulusal Güvenlik Dairesi ve FBI gibi hükümet teşkilatlarının aralarında Google, Apple, Microsoft, Facebook, ve Yahoo'nun bulunduğu 9 tane büyük teknoloji şirketi ile doğrudan bağlantı kurdukları ve bu şirketlerdeki kullanıcı bilgilerine doğrudan erişimlerinin bulunduğu belirtildi.
516793415019Ayrıca haberde bu teknoloji şirketlerinin kod adı "PRISM" olan bir programa dahil oldukları ve bu program sayesinde her türlü kullanıcı bilgisini ABD hükümeti ile paylaştığı da ileri sürüldü. Bunun yanında, bu programın eski ABD Başkanı George Bush döneminde yapılan bir yasal değişiklik sonrası geliştirildiği de belirtilenler arasında.
Tüm bu haberlerin ardından ise, teknoloji devlerinden birer birer açıklamalar gelmeye başladı ve hepsi de bu iddiaları yalanladı. Apple'ın basın sözcüsü Steve Dowling konu ile alakalı olarak, "PRISM" adındaki programın varlığından bile haberdar olmadıklarını söyledi.
Google ise, hükümet için "hiçbir zaman açık bir arka kapı bırakmadıklarını" söylerken, Microsoft, "gönüllü olarak hükümetle bilgi paylaşımında bulunmadıklarını, sadece belli talepler karşılığında bilgi sunduklarını" belirtti.
Facebook'un güvenlik şefi Joe Sullivan ise konu ile alakalı olarak, hiçbir devlet kurumuna sunucularına doğrudan erişim imkanı vermediklerini ve sadece yasalar gereği gelen talepleri inceliyor ve ona göre bilgi paylaştıklarını ifade etti. Diğer teknoloji şirketlerinin konu ile alakalı olarak benzer şeyleri belirttiklerini söyleyebiliriz.

Öte yandan milyonlarca hatta milyarlarca kullanıcıdan bahsediyoruz. Gerçekten çok büyük bir kitle ve bu kitlenin içerisinde bizler de yer alıyoruz. Şimdilik bu şirketler bu iddiaların hepsini reddettiler ancak eğer bu iddiaların doğrulukları ortaya çıkarsa, bu şirketlerin büyük yara alacağı da kesin. Bu konu ile ilgili olarak siz ne düşünüyorsunuz
?