Sosyal medya gücüyle çalışan otomobil Amerika'yı turladı


Facebook, Twitter derken güçlenen sosyal medya pek çok projeye destek olurken şimdi de dolaylı yoldan bir okulun çalışmasını yürüttü


 

Sosyal medya bu sefer sahip olduğu gücü bir otomobile aktardı ve Facebook gibi büyük isimlerin dolaylı katkısı ile elektrikli bir arabaya Amerika turu attırdı. 17 lise öğrencisi ve 8 eğitmenin başlattığı projede Twitter üzerinden beğeni 5 watt, Facebook'ta bir Like 1 watt ve kampanyaya katılım ise 10 watt'ı aracın deposuna aktardı. Kansas City'den, Washington D.C.'ye kadar turlayan araç toplamda beklenenin üç katı enerjiye, yani 225 bin watt, "bağış"a sahip oldu.

Bu sayede sosyal medyanın gücü şaşırtıcı bir çalışmanın benzini haline geldi.

Google, Apple ve Facebook'tan Daha Popüler

Teknoloji devleri arasındaki mücadelenin ne kadar heyecanlı geçtiğini hepimiz görüyoruz. Özellikle değerleri milyar dolarları bulan bu dev şirketlerin ne kadar başarılı olduklarını değerlerinden anlayabilsek de bunu ölçmek için başka kriterler de doğal olarak mevcut. Bunlardan bir tanesi ise şirketlerin halk arasındaki popülerliğinin sorgulanması.

640x360xgoogle-facebook-appledan-daha-populer-manset_640x360.jpg.pagespeed.ic.XF4qCSyrDZ

Washington Post ve ABC News'ın telefon yoluyla gerçekleştirdiği araştırmalara göre ABD'de tüketicilerin Facebook veya Apple'a göre Google'ı daha fazla beğendikleri ortaya çıktı. Katılanların yüzde 82'ü Google'ı beğendiklerini, yüzde 10'u beğenmediklerini ve yüzde 7'si ise bir fikirleri olmadığını belirtti. Apple için bu rakamlar yüzde 72, 16 ve 12 şeklinde ilerlerken Facebook için yüzde 60, 30 ve 10 şeklinde gerçekleşti.

Anket toplamda 1007 yetişkin üzerinde uygulanmış ve hem yüzyüze hem de cep telefonu ile görüşmeler yapılmış. Tarih aralığı olarak ise 29 Mayıs ve 2 Haziran 2013 belirtiliyor. Google'ın popülerliğinin ne kadar çok olduğunu aslında hepimiz biliyoruz ancak Facebook'un bu derecede bir beğenilmeme oranına sahip olması şirket için tehlike çanlarının çaldığının işareti olabilir.

AMD, Bobcat'ten Jaguar'a geçerken birçok geliştirme yapmış.

 Bunlar arasında artırılmış IPC (saat başına talimat), her voltaj için artırılan frekans ve daha iyi bir güç yönetimi bulunuyor.


AMD'nin Jaguar çekirdeklerini üzerinde barındıran, yeni Xbox'ta da bulunan işlemcisini inceledik!

AMD işlemciler, son birkaç senedir etkileyici olma niteliklerini kaybetmiş durumdalar. Ancak son zamanlarda bu durum iyileşiyor ve Kabini kod adlı AMD A4-5000 APU, bu iyileşmede önemli rol oynayan işlemcilerden.

APU'yu güçlü kılan yanı, içerisinde bulundurduğu Jaguar çekirdekleri. Bu çekirdekler Microsoft'un Xbox One ve Sony'nin PlayStation konsollarında da bulunuyor.

Dört çekirdekli AMD A4-5000 APU'yu "whitebook" laptop olarak bilinen bir laptop'ta denedik. Normalde satın almanız mümkün olmayan bu tür laptop'ları yeni çipi ve yonga setini denemek üzere kullanabiliyorsunuz.

AMD A4-5000, dört Jaguar çekirdeğinden ve bir AMD Radeon HD 8330 entegre grafik çekirdeğinden oluşuyor.

2013060300275263472

Bu çipin övülmesi gereken ilk özelliği, konsollarda kullanılması ve dolayısıyla hemen hemen bir mobil çip olması. Hatta AMD A4-5000'ün bir ultra-mobil çip olduğunu söyleyebiliriz.

AMD A4-5000'deki Jaguar çekirdekleri, daha önceki Bobcat çekirdeklerinin yerini alıyor ve bu sayede çip, Intel'in ultra mobil Atom işlemcilerine daha bir rakip haline geliyor. Jaguar'ın, dolayısıyla Kabini'nin en son düşük güç tüketimli Atom'lardan farkı ise akıllı cepler kadar küçük cihazlara sığmak üzere tasarlanmamış olmaları.

Kabini'nin asıl hedefi, süper ince laptop ve tabletler. Ancak bizce bu konuda sorun yok, zira akıllı cep CPU'ları için zaten birçok alternatif var. AMD'den beklentimiz, Windows 8'in x86 sürümünü çalıştıran tabletler için iyi bir alternatif sunması.

Özellikleri

APU'yu test ettiğimiz referans laptop'u, 13 inç'lik 1080p ekrana sahip. 320GB'lık bir eski, manyetik depolama birimiyle gelen laptop'un bu yanını testlerimizden mümkün olduğunca uzak tutmaya çalıştık. Zira AMD A4-5000'in bir SSD için deyim yerindeyse yanıp tutuştuğunu düşünüyoruz.

Cihazın diğer özellikleri arasında 4GB RAM, bunun içerisinden A4-5000'in entegre grafikleri için ayrılmış 512MB RAM, 3.000mAh'lik bir pil bulunuyor.

A4-5000'ün Jaguar çekirdekleri ise 1.5GHz'te çalışıyor. AMD'nin Bobcat düşük güç tüketimli CPU mimarisini devam ettiren Jaguar, Intel'in Atom CPU çekirdekleriyle hemen hemen aynı seviyede ancak akıllı cepleri hedef almıyor. A4-5000, mobil cihazlarda tabletlerle ve çok ince laptop'larla sınırlı.

amd_wallpapers-normal

Grafiklere gelirsek, A4-5000 3D gücünü AMD Radeon HD 8330'dan alıyor. 496MHz'te çalışan grafik işlemci, AMD'nin en son GCN grafik mimarisine sahip ve AMD'nin en son grafik shader'larının 128'ini üzerinde bulunduruyor.

Xbox One ve PS4 aynı CPU çekirdeklerini ve grafik mimarisini kullandığından, ilk olarak onlarla yapılacak bir karşılaştırma akla geliyor. Xbox One ve PS4, 1.6GHz'te çalışan Jaguar çekirdeklerine sahipler, yani saat hızları AMD A4-5000 ile neredeyse aynı. Konsollardaki işlemcilerin çekirdek sayısı tabi ki iki kat fazla, ancak bu çekirdeklerin bazılarının oyun dışı işlere ayrılmış olma ihtimali var. Buradan A4-5000'ün en son konsollarla benzer seviyede bir oyun performansı sunacağını çıkarabiliriz.

Grafik konusunda ise A4-5000 geride kalıyor. PS4 1.152 grafik shader'ına sahipken Xbox One'ın 768 shader'ı desteklediği düşünülüyor. A4-5000 ise sadece 128 shader'a sahip.

Brazos'a kıyasla A4-5000, iki kat fazla CPU çekirdeğine ve yaklaşık yüzde 50 daha hızlı bir grafik çekirdeğine sahip. Bunun yanında grafik mimarisi olarak eski VLIW yerine en son teknoloji olan GCN kullanılıyor.
Performans

Cinebench 11: 1.45 puan
Battery Eater 05: 235 dakika
3D Mark Ice Storm: 23,718
3D Mark Cloud Gate: 2,226
3D Mark Fire Strike: 231

AMD A4-5000 APU'nun gerçek performansı, çoğu zaman AMD'nin bize sağladığı laptop'un mekanik sabit diskine takıldı. Dolayısıyla işlemcinin Windows 8'deki gerçek performansını göremedik. Ancak uygulamalar ve hız testleri yükledikten sonra sabit diskin önemi azaldığından birçok keşifte bulunabildik.

Hız testi için iyi bir başlangıç noktası olan Cinebench 11'de APU'nun elde ettiği 1.45 puan çok da etkileyici değil. Bu puan, AMD FX CPU'nun elde ettiği puanın yarısının azına denk geliyor. Dört çekirdekli bir Intel Core i7 ise yaklaşık 6 kat daha fazla puan alabiliyor.
2013060300275263472
Ancak A4-5000'ü i7 ile karşılaştırmak adil olmaz. APU'yu Intel'in Atom'uyla karşılaştırdığımızda ise durumun AMD'den yana olduğunu gördük. Intel Atom D2700'ün çift çekirdekli modelinin ulaşabildiği 0.75 puan, AMD A4-5000'in gerisinde.

Grafiklerde ise sadece 128 AMD GCN shader'ına sahipsiniz. AMD'nin AMD Radeon 7970'de bulunan en üst seviye grafik çipinin yaklaşık iki kat hızlı 2.048 shader'a sahip olduğunu hatırlatalım. Bu ise Radeon 7970'e yaklaşık 32 kat ham performans avantajı sağlıyor.

Grafik testlerimizde A4-5000'nun genel olarak ortalama bir grafik performansı sunduğunu gördük. 3DMark'ın zorlu testlerinde görüntüler bir slayt gösterisine dönüştü, ekranın güncellenmesi bazen birkaç saniye aldı.
A4-5000 gerçek bir oyun çipi değil, ancak özellikle eski oyunlarda günlük 3D oyun ihtiyacınızı karşılayamaya yetecektir. Ama A4-5000 ile Crysis 3'ü açıp ondan "yağ gibi akan" grafikler beklemeyin, çünkü bu hayalinizi gerçekleştiremeyecek.
A4-5000'ün diğer bir avantajı ise pil ömrü. Çok yüksek sayılmayacak 3,000mAh kapasiteli bir pile sahip laptop'ta A4-5000'inin yüksek bir pil ömrü potansiyeline sahip olduğu izlenimine kapıldık.
A4-5000'ün güçlü olduğu diğer bir nokta, HD video oynatma. İşlemci fazlasıyla yüksek bitrate'teki 1080p videolar akıcı bir biçimde oynatabildi. Bununla birlikte yüksek bitrate'li video oynattığınızda çekirdeklerin kullanımı yüzde 100'e yaklaşabiliyor. Normal bir bitrate'te ise 1080p videolar, çekirdeklerin yüzde 60'tan fazlasını kullanmıyorlar.Sonuç

Beğendiğimiz yanları

Güçlü 2D HD video oynatma.
Uzun pil ömrü.

Beğenmediğimiz yanları

AMD'nin tam güçlü laptop işlemcilerinden uzak performans.
Ortalama grafik performansı.

Son kararımız

AMD A4-5000'ün kısıtlamalarına rağmen bir laptop ve tablet işlemcisi olarak yeterince iyi olduğunu düşünüyoruz. Pil ömrü oldukça iyi, video oynatmada herhangi bir sıkıntı yok ve CPU çekirdekleri de yeterince iyi görünüyor.

Ancak bu çipin yeni nesil oyun konsollarında kullanılmış olması, çok daha endişe verici. Görünen o ki oyun geliştiricileri, Jaguar çekirdeklerinden iyi bir performans alabilmek için multi-threading'e büyük önem vermek zorunda kalacaklar. PS4'teki ve Xbox One'daki işlemci gücünün bir Intel masaüstü işlemcisinin yarısı kadar olacağını tahmin edebiliyoruz.

Android Yüz Tanıma Özelliği Daha Güvenli Hale Geliyor

Android 4.0 Ice Cream Sandwich ile birlikte Android akıllı telefonlarda ekran kilidini açabilmek için yeni bir yöntem ortaya çıkmıştı. Yüzünüzü tanıyan akıllı telefonunuz sayesinde artık pin girmekle uğraşmak yerine direkt olarak ön kameranıza kendinizi göstermeniz yeterli hale geliyordu ve böylece Face Unlock adı verilen özellik aktif hale gelerek telefon kilidiniz açılıyordu.

Başlangıçta çok güvenli olacağı düşünülen bu özelliğin aslında pek de işe yarar olmadığı ise büyük bir hayal kırıklığı olmuştu. Zira gerçek yüzünüzü tutmak yerine bir vesikalık fotoğrafınızı kameranın önüne yerleştirmeniz telefonu açmak için yeterli oluyordu ve bu durum elbette veri hırsızlıklarında kullanılabilecek telefon kırma yöntemlerinden biris haline gelebiliyordu.

Daha sonra Jelly Bean sürümünde göz kırpma gerekliliğini de getiren Google böylece gerçek kişilerin ayırt edileceğini umarken kullanıcılar yine fotoğraf kullanarak bu özelliği de taklit etmeyi başardılar. Haziran 2012'de alınan ve şimdi ortaya çıkan bir patent ise Google'ın yeni çözümünü ortaya çıkarmış durumda.

Patente göre yüz tanıma özelliği yüzünüzde bulunan hareketleri ve çizikleri, imaları, kırışıklıkları takip edebilecek, böylece dinamik bir canlı olduğunuzu ya da fotoğraf olduğunuzu ayırt edebilir hale gelecek. Yeni özelliğin bir sonraki Android sürümünde ortaya çıkabileceği ve böylece daha güvenli bir telefon kullanımı ortaya koyacağı tahmin ediliyor.

Apple, iWatch için patent başvurusu yaptı

 Apple'ın Rusya'da herkesin merakla beklediği akıllı saati iWatch için patent başvurusu yaptığı ortaya çıktı.


Teknoloji devi Apple, bir süredir yeni teknoloji sayılabilecek akıllı saatler üzerinde çalışıyor. Tahminlere göre önümüzdeki sene ile birlikte piyasaya sunulması beklenen Apple'ın akıllı saatleri iWatch hakkında yeni bilgiler ise bugün geldi. Ortaya çıkan bilgilere göre Apple, herkes tarafından merakla beklenen akıllı saati iWatch için Rusya'da bir patent başvurusunda bulunmuş.
a1
Rusya gazetesi Izvestia tarafından verilen bilgilere göre Apple, akıllı saatiyle alakalı iki patent başvurusu yapmış. Bunlardan birisi işlem cihazı iken diğeri ise saat ile alakalı. Yani bu patent başvuruları tek bir anlama geliyor o da akıllı saat. Apple'dan bu konu ile alakalı resmi bir açıklama gelmese de zaten herkes Apple'ın yoğun bir şekilde akıllı saati ile çalıştığını ve çeşitli ülkelerde akıllı saati ile alakalı çeşitli patentler aldığını biliyor.

Bakalım, belirtilene göre önümüzdeki sene içerisinde akıllı saatlerin yavaş yavaş piyasaya sunulacağı düşünülüyor. Akıllı gözlükler de aynı şekilde önümüzdeki yıl ile birlikte piyasada olacak. Siz bu iki cihaz piyasaya sürüldüğünde hangisini tercih ederdiniz?

Tek elle tutunup 76 metre yükseklikte sallandı

Her geçen gün yeni bir çılgınlığa tanıklık ediyoruz. Bu seferki gerçekten yürekleri ağızlara getiren cinsten. İngiltere'de yaşan James Kingston isimli bir genç, Southampton'da inşaatı süren bir gökdelendeki metal konstrüksiyona hiçbir güvenlik önlemi olmadan tırmandı ve konstrüksiyonun ucunda birkaç dakika asılı kaldı. Kingston, 76 metre yükseklikte yapılan bu gösterisinin ardından tırmanışının ve sallanmasının toplam 20 dakika sürdüğünü açıkladı. İşte o nefes kesen görüntüler;




 

Kullandığınız şarj cihazına dikkat edin!

Bilim insanları, geliştirdikleri özel üretim iPhone şarjlarıyla, telefonları kısa sürede hack’leyebildiklerini açıkladı.


Forbes'un haberine göre; ABD’nin Georgia Teknoloji Enstitüsü araştırmacıları Billy Lau, Yeongjin Jang ve Chengyu Song, ‘Mactans’ adını verdikleri yeni cihazlarıyla iPhone’lara sızmak için yeni bir yöntem geliştirdi.

Üç araştırmacı, Temmuz ayında yapılacak ‘Bilgi İşlem Güvenlik Konferansı’nda tanıtacak. Yeni ürün “bir saldırganın yazılımını nasıl Apple ile aynı şekilde cihazın içine saklayabildiğini” gösterecek.

Telefonları şarj cihazlarıyla hack’leme teknolojisi, şimdilik sadece bilim insanlarının elinde. ‘Mactans’ cihazını üreten araştırmacılar kimseyi hack’lemeye çalışmıyor; sadece bunu başarabildiklerini gösteriyorlar.

Sony'den 6.44 inçlik phablet mi geliyor?

Bunun cevabını Almanya'dan öğreneceğiz...


Firmalardan basın toplantıları için duyurular gelmeye devam ediyor. Nokia ve Samsung'dan sonra Sony de bir basın toplantısı düzenlemeye hazırlanıyor. Firma, göndermeye başladığı davetiyelerde, 25 Haziran tarihini işaret ediyor ve "Daha fazla ne istersiniz?" sloganını kullanıyor.

Almanya'da gerçekleştirilecek olan etkinlikte, firmadan 6.44 inç ekrana sahip bir phablet duyurusu gelebilir ve bu ürün, Samsung'un gelmesi beklenen Galaxy Note 3 phablet'iyle yarışabilir.

Umarız sony kalitesinden ödün vermeden, titizlikle üretime başlar.

 

CryEngine 3, Sony Playstation 4'e destek verecek

Crysis 4'ü PS4'e de bekleyebiliriz o zaman. Yapacaklarını zaten söylemişlerdi.


Crytek firmasının yeni nesil oyun motoru CryEngine 3, an itibarıyla en gelişmiş motorlardan bir tanesi ve bu motor, bir süre önce satışa sunulan Crysis 3'te kullanılmıştı. Dinamik ışıklandırmalardan tutun da renk paletindeki zenginliğe kadar geliştiricilerine birçok seçenek sunan motor, şimdi kendini daha da geliştiriyor ve yeni nesil platformlara göz kırpıyor.

443698966363400279

Biliyorsunuz, yakın zamanda Microsoft Xbox One ve Sony Playstation 4 duyuruldu. Birçok firma, bu platformlar için çalışmalara başlamış durumda, ki Crytek de onlardan biri. Görünüşe göre yapımcılar, CryEngine 3'ün etkisiyle PS4'ü uçurmak istiyor.

Crytek yetkilileri, CryEngine 3'ün Playstation 4 için yeniden düzenlenerek bu konsola da destek vereceğini, Crytek'in gelecekte bu platform için de oyun yapacağını ve bu motorun diğer oyun geliştiricileri için de PS4'te bir çözüm kaynağı olacağını söylüyor.

Nereden nereye değil mi?


İlk Crysis çıktığında, sadece PC'de çalışabiliyordu (Daha sonra kırpılmış bir hali konsollara gelmişti). Cry Engine 2, PS3 ve X360 için uyumlu değildi. Ardından CryEngine 2 ve 3, konsollarla uyumlu hale getirilse de PC kadar etkili bir rol üstlenemiyordu konsollar. Ancak şimdi işler daha farklı olabilir. Bakalım CryEngine 3 kullanan PS4 oyunları nasıl görünecek...

TOMA ARAÇLARI

[caption id="attachment_1993" align="alignleft" width="600"]Gezi Parkı protestoları sırasında adını sıkça duyduğumuz TOMA'ların özelliklerine yakından bakalım. Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA), güvenlik güçlerinin gereksinimlerini karşılamak için son teknolojiler ile donatılmıştır. İç güvenliği sağlamada ve toplumsal olayların bastırılması ve kontrol altına alınmasında çok ektin bir araç olup, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı başta olmak üzere Azerbaycan, Libya, Zimbabve, Gürcistan, Kazakistan gibi birçok ülkede güvenlik güçleri tarafından aktif olarak kullanılmaktadır. Gezi Parkı protestoları sırasında adını sıkça duyduğumuz TOMA'ların özelliklerine yakından bakalım.
Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı
Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA), güvenlik güçlerinin gereksinimlerini karşılamak için son teknolojiler ile donatılmıştır. İç güvenliği sağlamada ve toplumsal olayların bastırılması ve kontrol altına alınmasında çok ektin bir araç olup, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı başta olmak üzere Azerbaycan, Libya, Zimbabve, Gürcistan, Kazakistan gibi birçok ülkede güvenlik güçleri tarafından aktif olarak kullanılmaktadır.[/caption]

 

Kendini Koruma Özellikleri
Şasi ve Araç Koruma Sistemi
Yan ve Arka Gaz Püskürtme Sistemleri
Zırhlı Kabin
Cam Koruma
Yangın Söndürme Sistemi
Kabin Pozitif Basınçlandırma Sistemi

Tennis müsabakası için yapılan taklit YouTube’u salladı


Sıradan bir genç olan Josh Berry, Fransa'da gerçekleşen yarı final maçları sonrası kamera karşısına geçti ve ünlü tenisçileri taklit ederek sosyal medyanın konusu oldu


Geçtiğimiz Cuma günü gerçekleşen Fransa Yarı Final Maçları'nda seyircileri güldüren birden fazla oyuncunun mimikleri, bir başka genç tarafından başarıyla taklit edildi. Josh Berry adlı bu genç adam dünyanın en büyük tenis yıldızlarını o kadar iyi taklit etti ki bir anda müsabakaların izleyicilerini kendine çekerek günün konusu oldu. YouTube'un yeni komedi yıldızını yukarıdan izleyebilirsiniz.

Google Reklamlara Görsel Ekleyecek!

Google kullanıcıların yaptığı aramalar doğrultusunda arama sonuçları sayfasında göstermiş olduğu reklamları, görsel objeler ile destekleyeceğini açıkladı.


Yeni servisler geliştirirken eski servislerine de sürekli yenilikler getiren Google, bu seferki yeniliğini arama sonuçları sayfasında göstermiş olduğu reklamlar için yaptı.

Google, bundan böyle arama sonuçları sayfasında gösterilen reklamları görsel içerikle destekleyecek.
Bu yenilik sayesinde reklamverenler, kullanıcılara ürünleri hakkında görseller sunabilecekken bu görseller ise arama sonuçları sayfasına, Google Görsel Arama sonuçları arasından eklenecek.
google-arama-haber1370592537
Eklenecek olan görsellerin kontrolü Google tarafından yapılacak ancak reklamverenler açısından herhangi bir problem teşkil eden görseller bulunduğu zaman, istekler doğrultusunda bu görseller tekrar kontrol edilip reklamlardan kaldırılabilecek.

Şuan sadece belirli bölgelerde kullanılabilen ve sadece İngilizce yapılan aramalarda geçerli olan bu yeniliğin kısa zamanda tüm bölgelere dağıtılması bekleniyor. Google'ın yapmış olduğu açıklamaya göre ise her altı aramanın birinde görsel bir obje ortaya çıkmakta. Bu sayede reklamlara yerleştirilecek olan bu görsellerin reklamlar açısından daha verimli olacağı belirtildi.

TidyTilt'i Artık Logitech Üretecek!

Logitech, iPhone için hazırladıkları TidyTilt adlı Smart Cover benzeri ürünleri ile dikkat çeken KickStarter girişimi TT Desing'ı bünyesine dahil etti.


Apple'ın iPad için hazırlamış olduğu Smart Cover, neredeyse tüm iPad kullanıcılarının beğenisini kazanan ve son derece kullanışlı bir ürün. Smart Cover'ı iPhone'a uyarlamak düşüncesiyle KickStarter'da yerini alan Zahra Tashakorinia ve Derek Tarnow, kısa sürede hedefledikleri rakamın çok üstüne ulaşıp ilk TidyTilt'i bu fikir ile hayata geçirmişlerdi.

İlk TidyTilt'in yakaladığı başarının ardından ürünün iPhone 5 için olan modeli TidyTilt+ için de harekete geçen TT Design Labs ekibi Nisan ayında bu ürünü satışa sunmuştu. Biz de sizlerle bu konuyu buradaki ve buradaki haberlerimizde paylaşmıştık.
TidyTilt'in ulaştığı satış rakamları ve firmanın her geçen gün artan başarısını farkeden Logitech firması ise, TT Design Labs'i bünyesine kattığını açıkladı.
tidytilt_haber1355999951
Bu satın almanın ardından Derek Tarnow'un tam zamanlı ve Zahra Tashakorinia'nın ise danışmanlık olarak Logitech ile birlikte çalışacağını açıklayan Eric Knitz, toplum kaynaklı yatırımların tüketici elektroniğine büyük bir yenilik getirdiğini ve TT Design Labs'in bu konuda mükemmel bir örnek olduğunu belirtirken, Derek Tarnow ise bu anlaşmanın kazananının akıllı telefon kullanıcıları olduğunu açıkladı.

Son bir not olarak, her ne kadar kesin bir bilgi olmasa da bu anlaşmanın ardından TidyTilt'in diğer akıllı telefonlara uyumlu hale gelebileceğini de belirtelim.

Sosyal Medya Okuryazarlığı - Yorumbazlığı

Son günlerde yaşanan olaylar sosyal medya okuryazarlığı konusu bir kez daha gündeme getirdi. Peki sosyal medyayı nasıl okumalıyız? Konunun ipuçları yazımızda.


Geleneksel medyada her duyduğumuza, gördüğümüze, okuduğumuza inanmamamız gerektiğini artık iyi kötü bilir olduk. Hatta gazeteler için “doğrusunu öğrenmek istiyorsanız tersten okuyun” diye espriler bile yapılır oldu. Ancak sosyal medyada henüz bu filtreleme algısını geliştiremedik.

sosyal_medya_haber021370591015Yandaki resmi kopyalamak bile istemedim, velakin hakikatleri bilin, neyi nasıl anlarız onu paylaşmak istedim.
'Twitter’da okuduğumuz her mesaj doğrudur, hele hele bir de fotoğraf varsa ekte kesinlikle doğrudur' algısı var içimizde bir yerlerde. Son günlerin popüler konularından biri olan Gezi Parkı olaylarında sosyal medya okuryazarlığı eğitiminin olmazsa olmazlar arasına girdiğini gördük.

Fenomenler de yer aldı


Sosyal medyada da dikkatli davranmamız gerek. Öncelikle Gezi Parkı olaylarında yaşananlardan kısaca bahsedelim: İlk polis müdahalesinin ardından şafağın sökmesiyle beraber 4-5 farklı fenomen Twitter'da konuyla ilgili yüzlerce mesaj atarak tüm TT’yi olayla ilgili doldurdular.Bir çok kurumun da kurumsal olarak Twitter’dan konuyla ilgili tweetler attığını gördük. Bugüne dek herhangi bir olayda benzerini görmemiştik. Bazı şirketler göstericilere gaz maskesi dahi dağıttılar. Eylemler büyürken diğer yandan onlarca farklı kişi tarafından, farklı amaçlarla üzerinde oynanmış fotoğraflar ya da farklı tarihlerden, farklı yerlerden fotoğraflar paylaşılmaya başlandı. Bu fotoğrafları paylaşanlarda öyle Twitter’daki yumurta hesaplar değil ünlüler, fenomenler, gazeteciler hatta milletvekilleri idi. Ardından “falance yeri yaktık işte bu da fotoğrafı” türünde tweetlerinde atılmasıyla birlikte polisin birkaç kişiyi gözaltına aldığı haberlerini aldık. Birden bütün o ünlülerin, fenomenlerin tweetlerini sildiklerini gördük.

sosyal_medya_haber1370589741

Kontrol nasıl sağlanacak?


Sosyal Medya Okuryazarlığı eğitimi müfredatlara girer mi bilmiyorum ancak o zamana dek sosyal medyada gördüğümüz herhangi bir fotoğrafı Google Image Search ile aratıp geçmişten bir fotoğraf olup olmadığını aratabiliriz. Haber niteliği taşıyan tweetleri ise tıpkı “sorumlu” medyanın yaptığı gibi iki farklı yerden teyit almadan paylaşmamaya özen göstermemiz gerekiyor. Bazen retweet almaktan önemli şeylerde oluyor dünyada Gezi Parkı olaylarında gördüğümüz gibi.

Peki Photoshop ile yapılmış olan fotoğrafları nasıl anlarız?


Bunun için yöntemlerden biri oldukça basit. Fotoğrafı bilgisayarımıza kaydedip not defteri (notepad.exe) ile resim dosyasını açtığımızda içinde okuyamadığımız bir sürü kod olacaktır. Bu kodlarda CTRL+F tuşu ile “Adobe” kelimesini aratınca Adobe Photoshop CS6 kelimeleri (ya da benzeri Adobe) çıkıyorsa bu görsel Photoshop'tan geçmiş demektir. Ayrıca görsele sağ tıklayarak açılan özellikler panelinde ayrıntılar kısmından da görsel hakkında bilgiler edinebiliriz. Tabii ki bu yöntemlerin hepsi aşılabilecek yöntemler. Ancak “genellikle” yalan haberleri yaymaya uğraşan kişiler bunlara fazla dikkat etmiyorlar. Bu nedenle oldukça işinize yarayacaklardır.

En önemlisi ise ilgili haberi paylaşan kişiye güvenip güvenmediğiniz. Twitter ya da Facebook’ta herhangi bir haber gördüğünüzde önce o kişinin önceki paylaşımlarına, takipçi ya da arkadaş sayısına bakın. Bu hesap gerçek bir kişi tarafından mı yönetiliyor, amacı kötü olabilir mi diye inceleyin. Farklı bir yerden doğrulama gelmediği sürece de paylaşmamaya dikkat edin.

Superman Mobil Cihazlara Uçuyor

Superman'in son filmi Man of Steel, beyazperde ile birlikte mobil platformlara da geliyor. Grafikleri ile göz dolduran oyunun ayrıntılarını haberimizde bulabilirsiniz.


14 Haziran tarihinde gösterime girecek olan Man of Steel filmi, mobil platform oyunu olarak karşımıza çıkmaya hazırlanıyor. Phosphor tarafından geliştirilen Man of Steel'de, Superman’in Komutan Zod ile yaşayacağı kıyasıya mücadeleye ortak olacaksınız.

Oyunda iki farklı mod bulunuyor. Oyunun ilk modu olan hikâye modunda; filmde bulunan sahnelere ek olarak, Kent ailesinin çiftliği Smallville'de dünyanızı kurtarmak için düşmanlarınızla mücadele edeceksiniz.

Men of Steel oyunun tanıtım filmini aşağıdan izleyebilirsiniz.
Hayatta kalma modunda ise savaşması daha zor olan Zod'un güçlerine karşı ne kadar süre ayakta kalabileceğinizin deneyimini yaşayacaksınız. Bu modda toplamış olduğunuz puanları arkadaşlarınızla paylaşabilir ve girmiş olduğunuz savaşı kazanarak elde ettiğiniz puanlarla yeni kostümler alabilirsiniz.

iOS ve Android platformları için sunulacak olan Man of Steel, 5,49TL fiyat etiketiyle 14 Haziran'da mağazalardaki yerini alacak.

Apple WWDC hazırlıklarını bitiriyor....


Apple'ın Evrensel Geliştiricler Konferansı'na birkaç gün kaldı. Moscone Center'da gerçekleşecek etkinliğin hazırlıkları sürerken bina ve çevresine yerleştirilen görseller dikkat çekiyor.



Apple'ın 10 Haziran Pazartesi günü başlayacak Evrensel Geliştiriciler Konferansı tüm Apple hayranları ve teknoloji takipçileri tarafında heyecanla bekleniyor. Konferansın ilk gününde bir tanıtım etkinliği gerçekleşeceğinin şirket tarafından doğrulanması heyecanın dozunu da artırmış durumda.

San Francisco'da bulunan Moscone Center'da gerçekleşecek etkinlikte Apple'ın masaüstü - mobil işletim sistemlerinin yeni sürümlerinin tanıtılması ve yeni Macbook modellerinin duyurulması bekleniyor.

Konferansın gerçekleşeceği bina ve çevresinde ise tüm hazırlıklar devam ediyor. Binanın dış cephesine dev Apple logoları yerleştirilirken çevreye de çeşitli reklam afişleri aşılmış durumda. Daha önceki Apple etkinliklerinde binaya asılan afişlerin tanıtılacak ürün ve hizmetler hakkında ipuçları içerdiğini bilen teknoloji meraklıları da bu habere oldukça ilgi gösterdi.

moscone1370553180

Buna rağmen, mevcut görsellerde gelecek ürünler hakkında herhangi bir ayrıntının ve ipucunun yer almadığı görülüyor. Bakalım Apple etkinlikte ne gibi sürprizlere imza atacak?

 

 

 

metreon1370553220

FIFA 14'ten Oynanış Videosu


Electronic Arts, FIFA 14 için oynanış videosu yayınlandı. Xbox etkinliğinde çok kısa gösterilen FIFA 14, oynanış videosu ile oyun severleri heyecanlandırıyor.



Geçtiğimiz ay düzenlenen Xbox etkinliğinde tanıtılan FIFA 14 için bugün resmi oynanış videosu yayınlandı. EA'ın, yeni geliştirdiği Ignite grafik motorunu ile gücüne güç katacak olan FIFA 14, oynanış videosu ile oyun severlerin beğenisini kazanacak gibi görünüyor.

EA, FIFA 14'te kullanılacak olan Ignite grafik motoru sayesinde oyundaki gerçekçiliğin 4 katına çıkacağını söylüyor. Oyuncu hareketlerinin daha gerçekçi olmasının yanında, 3 boyutlu seyircilerin FIFA 14'te bulunacağı da verilen bilgiler arasında yer alıyor.

Anlaşılan top peşinde artık daha zevkli koşacağız.

Ancak Ignite grafik motoru sadece yeni nesil konsollarda yani, PS4 ve Xbox One'da kullanılacak.

Dilerseniz lafı daha fazla uzatmadan FIFA 14'ün oynanış videosu ile sizleri baş başa bırakalım.

Videodan izlediğimiz kadarıyla FIFA 14'te oyuncu ve top hareketleri çok gerçekçi olacak. 24 Eylül tarihinde ilk olarak; PC, PS3 ve Xbox 360 platformları için çıkacak olan FIFA 14, PS4 ve Xbox One'ın çıkmasıyla yeni nesil konsollara da uyarlanacak.

Windows 8 için Bing Çeviri Uygulaması


Microsoft, Windows 8 ve Windows RT için ücretsiz çeviri uygulamasını yayınladı. Bing Translator adındaki uygulama 40 dilde çeviri desteği sunuyor.



Microsoft, Windows Phone platformu için daha önce kullanıma sunduğu çeviri uygulamasını şimdi de Windows 8 ve Windows RT sürümleri için yayınladı.

screenshot16288710000031370551246

Bing Translator adı altında kullanıma sunulan uygulama, aralarında Türkçe'nin de bulunduğu 40 dile destek veriyor. İngilizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca, Japonca, Çince, ve Portekizce uygulamanın çevirebildiği önemli diller arasında.

Windows Uygulama Mağazası üzerinden ücretsiz sunulan Bing Translator, kullanıcılara metin girişi ve metin yapıştırma desteği sunmasının yanısıra fotoğraf makinesi ile kaydedilmiş görseller üzerinde bulunan metinleri de çevirebiliyor.

Text-to-speech özelliği sayesinde metinlerin sesli olarak okunmasını sağlayan uygulama kullanıcılara doğru telaffuz ve işitme konusunda da yardım sağlıyor.

Windows 8 ve Windows RT için Bing Translator uygulamasını buradan indirebilirsiniz.

Deus Ex iOS'a Geliyor!


Square Enix'in muhteşem oyunu Deus Ex, çok yakında iOS platformu için çıkış yapmaya hazırlanıyor. Oyunun ayrıntılarını haberimizde bulabilirsiniz.



İlk olarak 2000'li yılların başında ortaya çıkan Deus Ex, FPS türünde olmasına rağmen RPG oyunlarının öğelerini başarılı bir şekilde sentezleyerek oyun severlerin gönlünde taht kurmuştu. Şimdi bu efsanevi oyun iOS platformu için yeniden optimize ediliyor.

10757dxtfannounce-online-screen-1-4001370551959

Square Enix'in yapımını üstlendiği Deus Ex: The Fall, serinin bir önceki oyunu Human Revolution'da olduğu gibi First Person Shooter kamera açısına sahip olacak. iPad ve iPhone için optimize edilen The Fall'ın başrolünde ise Ben Saxon yer alacak.

10758dxtfannounce-online-screen-2-4001370551974Deus Ex: The Fall'ın tanıtım filmini yukarıda izleyebilirsiniz.

Grafikleri ile göz dolduran The Fall'ın, yaz aylarının başında 10,99TL fiyat etiketiyle App Store'daki yerini alması bekleniyor. Oyun içi görselleri merak ediyorsanız diğer sayfalara göz atabilirsiniz.

 

Harman Kardon CL Kullaklık


Bir kulaklığa 540 TL vermek için eminim geçerli sebepler vardır. Bu videoda, Harman Kardon kulaklığı satın alanların ne ile karşılaştığını anlatıyoruz. Harman Kardon CL, kutudan çıkıyor.


harman-kardon-cl-b1370538394


Test merkezimize gelen sayısız yeni elektronik üründen biri olan Harman Kardon CL, rutin olan modellerin biraz dışında. Bu durumu daha iyi anlatmak için size basit bir soru soralım.

Bir kulaklığa en falza ne kadar para verirdiniz?

Evet basit bir soru, bakalım verilecek para değecekmi....

Kaynak: SDN net

HTC T6'nın Adı One Max Olabilir!


HTC'nin 6 inçlik ekrana sahip olacak yeni phablet projesi olan T6 kod adındaki cihazın adı hakkında yeni iddialar geldi. Bakalım bilgiler ne yönde?



HTC, cihaz satışlarını her geçen gün artırıyor. Hem de bunu yeni nesil olarak nitelendirilen tek model ile başarıyor. HTC One hariç yeni nesil güçlü bir telefon satışa sunmayan firma, 5 milyon adet satan One ile yükselişe geçiyor.

One'a yeni kardeşler geliyor!

HTC One'a yeni alternatifler ekleyecek olan firma, önümüzdeki günlerde burada haberini yaptığımız One Mini modelini satışa sunacak. Firmanın ayrıca üzerinde çalıştığı bir phablet projesi olduğu da biliniyor.

6 inç ekrana sahip olacak olan T6 kod adındaki cihaz,  iddialara göre HTC One Max adını alacak. Kimilerine göre One Mega adını kullanacak olan cihaz, teknik özellikleriyle dikkat çekecek.

HTC One Max'ın tahmini teknik özellikleri

Super LCD ekran teknolojisini kullanması beklenen model, güçlü teknik özellikleri arkasına alarak geliyor. 2.3 GHz hızında çalışan Snapdragon 800 (MSM8974) işlemcisi, 2 GB RAM, 3300 mAh batarya, HTC'nin yeni geliştirdiği Ultrapiksel teknolojili kamera ve optik stabilizasyon sistemi, geniş açılı 2.1 Megapiksel ön kamera, entergre çift hoparlölrlü BoomSound teknolojisi gibi pek çok yeniliği bizere sunacak olan yeni Phablet, phablet dünyasına bir bomba gibi düşecek.

Android 4.3 Jelly Bean sürümüyle gelmesi beklenen ürün, bakalım kalem gibi phabletlerde bulunan ek özelliklere sahip olacak mı?

Modern Combat 5 Geliyor!


Gameloft'un büyük beğeni toplayan FPS oyun serisi Modern Combat, 5. oyunu ile akıllı telefonlarımızda yerini almaya hazırlanıyor. Oyun için yayınlanan ilk video haberimizde.




Mobil platformun başarılı oyun geliştiricilerinden Gameloft, Asphalt ile birlikte en gözde oyun serilerinden biri olan Modern Combat için 5. oyunun hazırlıklarını sürdürüken. Bu ay düzenlencek olan E3 etkinliği öncesinde de oyuna ait ilk videoyu yayınlayarak oyuncuları heyecanlandırmayı başardı.

İsterseniz sözü daha fazla uzatmayalım ve sizleri Modern Combat 5 için yayınlanan ilk video ile baş başa bırakalım.

İtalya'nın Venedik şehrinden görüntülerle başlayan Modern Combat 5 videosu kısa süre sonra yerini aksiyon dolu görüntülere bırakıyor.

En az Modern Combat 4: Zero Hour'daki grafikler kadar gerçekçi ses ve grafiklere sahip olduğu görülen Modern Combat 5 bu video ile şimdiden oyuncuları heyecanandırmayı başardı. Bakalım serinin son oyunu da daha önceki oyunların yakaladığı başarıyı yineleyebilecek mi?

Son bir not olarak oyunun hangi platformlara çıkacağının henüz açıklanmadığını ancak başta iOS olmak üzere Android ve Windows Phone için de hazırlanmasının beklenildiğini belirtelim.

Görme engelliler için Android telefon


Dış dünya ile iletişim halinde olmak için en mühim araçlardan olan mobil cihazlar, artık yavaş yavaş görme zorluğu çeken ve engelli kullanıcılar için de olmazsa olmaza dönüşüyor


Görme engelli kullanıcılar artık akıllı telefonların nimetlerinden faydalanabilecek. Odin Mobile geçtiğimiz Çarşamba görme sıkıntısı çekenler için özel bir telefonu tanıttı. Şimdiye dek çıkan neredeyse tüm benzeri ürünlerde bu tip destekler olsa da, Odin Mobile'ın üç ayrı handset olarak çıkardığı cihazlar çok daha kullanışlı ve farklı özelliklere sahip.

Huawei Vision, Qualcomm'un desteklediği Project Ray teknolojisini sunan Android destekli bir cihaz ve sadece kör kullanıcıları hedef alıyor. Akıllı telefonun sahipleri ses komutları ve sesli yanıtlar sayesinde kolayca ihtiyaçlarını giderebiliyor. Vision, sesli arama, mesajlaşma, GPS navigasyon ve tam 10 bin audio book'a (sesli kitap) destek veriyor. Ürünün fiyatı ise 300 dolar.

Diğer iki telefon olan Emporia Essence (49.99 dolar) ve Emporia Click (73 dolar) ise daha çok görüş gücü problemli olanlar için tasarlanmış. Arama ve hızlı aramanın yanı sıra yüksek kontrastlı ekran ve büyük rakamlara sahip. Bu üç akıllı telefon için tam müşteri desteği önümüzdeki Temmuz ayında aktif olacakken, Huawei Vision'ı 6 Temmuz'da Amazon'dan ve 15 Temmuzda Odin Mobile'dan satın alabileceksiniz.

Wolfenstein The New Order için E3 fragmanı hazır

Naziler şayet yenilmeseydi ve dünyayı elllerine geçirselerdi, başımıza neler gelirdi, işte hepsinin yanıtları bu oyunda



Oyun dünyasının en meşhur serilerinden biri olan Wolfenstein yeni üyesi ile birlikte bu yılın sonunda bizlerle olacak. The New Order adlı yapım PC, PS4 ve Xbox 360 için gelirken, Naziler eğer kaybetmeseydi varsayımı üzerine kurulan hikayesi ile bizi Nazi hükmündeki dünyaya götüren yapımın detayları önümüzdeki hafta gerçekleşecek olan E3 fuarında ortaya çıkacak.