DNS Ayarlarını Nasıl Değiştirebilirsiniz

Engelli web sitelerinin bir kısmına erişim tamamen engellenmiş olsa da büyük kısmına erişmek için sadece bilgisayarınızın DNS ayarlarında gerçekleştireceğiniz bir iki işlem yeterli oluyor. Eğer bu ayarları nasıl değiştireceğinize dair bir fikriniz yoksa resimli rehberimizle kolayca sorunu çözebileceksiniz.

Not: Aşağıdaki ayarlar ile kişisel olarak uğraşmak istemiyorsanız sizin için indirmeye hazırladığımız 2 adet programdan istediğinizi deneyebilirsiniz. Özellikle Hotspot Shield programı tamamen erişime engellenmiş web sitelerine erişimde de işe yarayabilmektedir.

Dilerseniz lafı uzatmadan hemen işlemlere başlayalım.

DNS ayarları için ilk olarak bilgisayarınızın “Başlat” tuşuna bastıktan sonra “Denetim Masası”nı açarak işe başlıyoruz.



Denetim masasına giriş yaptığınızda “Ağ ve İnternet” ana başlığı altında “Ağ durumunu ve görevlerini görüntüle” menüsüne tıklamalısınız. DNS değiştirme için gereken işlemlerin hepsine denetim masasından ulaşabiliyoruz.



Karşınıza gelen sayfada internet bağlantınıza dair bilgiler yer alıyor. Burada kırmızı ile işaretlediğim “Yerel ağ bağlantısı” yazısına tıklamalısınız.



Burada karşınıza ağ bağlantınıza dair “Özellikler” butonu gelecektir. Bu butona basarak devam ediyoruz. DNS değiştirme için ağ bağlantımızın özelliklerine ulaşmamız gerektiğinden bu yolu takip ediyoruz.



Yeni açılan sayfada biraz fazla özellik olması gözünüzü korkutmasın. Resimde görebileceğiniz gibi kırmızı ile işaretlediğim “İnternet protokolü sürüm 4 (TCP/IPv4)"ü seçtikten sonra yeniden “Özellikler” butonuna basmalısınız. DNS ayarlarını değiştirmek için sadece çok az bir adımınız kaldı.



Benim size sunduğum örnekte DNS ayarlarımı Google DNS ayarlarını kullanarak ayarları değiştirdim. Eğer resimde görebileceğiniz kısıma farklı DNS servislerinin numaralarını girerseniz onları da doldurulan yerlerde kullanabilirsiniz.



Tüm işlemleri tamamladıktan sonra artık DNS ayarlarınız engelli web sitelerine girebileceğiniz şekilde düzenlenmiş hale gelecektir. Geriye bir tek “Tamam” tuşuna basarak bu değişiklikleri onaylamak kalıyor.

Eğer bu adımlarla uğraşmak istemiyorsanız yazımızın başında da belirttiğim gibi DNS ayarlarınızı değiştirmek için iki adet program tavsiyemiz var, aşağıdaki bağlantıları kullanarak indirip deneyebilirsiniz.