ABD İran'a iPhone yasağını kaldırdı!

Amerika Birleşik Devletleri İran'a cep telefonu ve diğer iletişim cihazlarıyla yazılımının satışına yönelik yasağı hafifletti.

Amerikan yönetiminin bu kararı İran'da siyasi özgürlükleri ilerletmek için aldığı belirtiliyor. ABD, Tahran yönetiminin halkı "susturmaya" çalıştığını savunuyor.

Bu kararla İran'a ilk kez Apple'ın ürettiği iPhone ihraç edilebilecek.

ABD, nükleer programı nedeniyle son yıllarda İran'a yaptırımlarını ağırlaştırmıştı.

Washington, İran'ın nükleer silah üretmek için uranyum zenginleştirdiğini öne sürüyor. İran ise nükleer programının elektrik enerjisi üretme amaçlı olduğunda ısrar ediyor.

Amerikan Hazine Bakanlığı'nın açıklamasında "İran halkı, misillemeye maruz kalmadan iletişim kurabilmeli ve bilgiye erişebilmeli" denildi.

Açıklamada, İran'a iletişim cihazları ve yazılımın satışına izin verileceği ancak Tahran hükümeti ve "belirli İran vatandaşlarının" yasaklılar listesinde kalmaya devam edeceği belirtildi.

Amerika'daki İranlıların kurduğu Ulusal İranlı Amerikalılar Konseyi, kararı mennuniyetle karşıladı.

ABD'deki İranlılara da iPhone satılmıyordu

Derneğin açıklamasında İran'a bu alandaki yaptırımın insan haklarını sekteye uğrattığı ve yasağın Tahran rejiminin işine geldiği belirtildi.

Amerika'da yaşayan İranlılar, Apple'ın kendilerine iPhone ya da iPad satmamasından şikayet ediyordu. Apple, bu cihazların yasa dışı olarak İran'a gönderilebileceğinden kaygı duyduğunu söylüyor.

ABD'nin bu kararı İran'daki başkanlık seçimlerinin iki hafta öncesine rastlıyor.

Seçimler 14 Haziran'da yapılacak

2009'da şimdiki Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ı iktidara getiren seçimlere hile karıştırıldığını savunun muhalifler, sosyal medya üzerinden örgütlenerek geniş çaplı protestolar düzenlemişti.