10 yaşına basan WordPress bu sürede web’i nasıl değiştirdi? [İnfografik]

wordpress-10-yasindaBundan tam on yıl önce, 2003’te Matt Mullenweg ve Mike Little kullanımı kolay bir yayıncılık aracı yapmak için kolları sıvamışlardı. Aradan geçen yıllar içerisinde WordPress, bunun çok daha ötesine geçmeyi başardı. Bugün 70 milyona yakın web sitesi tarafından kullanılan WordPress’in web’in en popüler 1 milyon sitelerinin yüzde 17’si tarafından tercih edilmesi de önemli bir detay.

2012’nin Aralık ayında yayınlanan 3.5 sürümünün bugüne kadar 18 milyon kez indirilmiş olması da yayıncıların ilgisini net bir şekilde ortaya koyuyor. Fakat WordPress’in en önemli özelliği ne kullanım kolaylığı, ne de tek tuşla kurulum imkanı sunuyor olması. WordPress’i bugün web için bu kadar önemli hale gelmesinin nedeni açık kaynak kodu en etkili şekilde kullanan yapılardan biri olması.

Geliştiriciler sayısız tema, eklenti ve widget ile WordPress’i akla gelebilecek pek çok farklı ihtiyaca cevap verebilecek şekilde geliştirebiliyorlar. Bu yüzden de basit bir blog alt yapısı olarak yola çıkan WordPress bugün artık kapsamlı bir içerik yönetim sistemine dönüştü ve hatta onun da ötesine geçmeyi başardı…

Bugün artık WordPress ulaştığı noktada bir içerik yönetim sistemi (CMS) değil, bir platforma dönüşmüş durumda. Webrazzi’nin de aralarında bulunduğu pek çok önemli web sitesi WordPress’i çok daha geniş ve kapsamlı alt yapılarının bir parçası olarak kullanıyor, hatta WordPress üzerinde kendi ihtiyaçlarına daha iyi yanıt verecek içerik yönetim sistemlerini geliştiriyorlar.

Mullenweg ise WordPress’i web’in işletim sistemi haline getirmek niyetinde. Bundan çok kısa süre önce Tiger Global’den aldığı 50 milyon dolarlık yatırım da bu amaç için kullanılacak.

WordPress 10 yılı devirdi ama görünüşe göre önünde daha çok uzun yıllar var.