Lumia 920'de Windows Blue göründü

Uzun süredir bildirim sisteminin gelmesi bekleniyor.


Microsoft, Windows Phone 8'i piyasaya sunmaya hazırlandığında, mobil işletim sisteminde bildirim merkezi özelliğinin olmayacağını, çünkü çıkışa yetiştiremediklerini söylemişti. Sonuç olarak bildirim merkezi özelliği için çalışmaların bitmesini beklemek zorunda kalmıştık. Hala firmadan bir açıklama yok, ancak Ebay üzerinden satılan bir Lumia 920'den gelen haber, yeni güncellemenin yolda olduğunu gösteriyor olabilir.Aşağıdaki resimlerden de görüldüğü üzere, haftalık takvimden batarya seviyesine, gelen mesajlara kadar birçok bildirim sıralanmış. Ve bu ekran görüntülerinin, yaklaşmakta olan Windows Blue güncellemesiyle kullanıcılara sunulacağı, Ebay'de satılan Lumia 920'de de yanlışlıkla bu güncellemenin yer aldığı söyleniyor.

Microsoft'tan konuyla alakalı henüz bir açıklama gelmedi.599304280513

TEDxAlsancak Konferansı Hayat Okulu Temasıyla İzmir'de!

Geçtiğimiz yıl (2012) TEDxAlsancak etkinliğine Tamindir olarak katılım göstermiş ve etkinlikte en çok dikkatimizi çeken noktaları sizlere blog yazımızda aktarmıştık. Bu sene TEDxAlsancak başarısını devam ettirecek gibi görünüyor ve yine kaliteli konuşmacılar ile iyi bir organizasyonu bir araya getiriyor. Tüm dünyada düzenlenen TED ve TEDx etkinlikleri milyonlarca kişinin ilgisini cezbediyor ve hepsi kendi alanlarında en iyilerden olan konuşmacıların aktardıkları katılımcılara çok şey katıyor.

2013'te de yine İzmir'de düzenlenecek olan TEDxAlsancak için sizlere aşağıda etkinlik Küratörü ve Lisans Sahibi Umut Mustafa Göçmen'in sözlerini aktaracağız. Ayrıca katılım göstermek isteyenler katılım formu ve organizasyon bilgilerini de basın bülteninde kolaylıkla bulabilirler:

"TEDxAlsancak Konferansı HAYAT OKULU temasıyla İzmir'de!

Zaman su gibi akıp gidiyor doğrusu...

İlham dolu TEDxAlsancak yolculuğuna başlayalı 2 sene oldu. Geçtiğimiz sene İzmir'de, Ege Bölgesi'nde ve Anadolu'da ilk kez bir TEDx etkinliğini gerçekleştirmenin haklı gururunu ve sevincini beraber yaşıyoruz. 2012 yılında Sosyal Medya ve Spor temasıyla düzenlenen TEDxAlsancak, 5 milyondan fazla kişiye ulaştı; TEDxAlsancak videolarının internette toplam izlenme sayısı 130.000'i geçti...Kısacası İzmir TED'i çok sevdi!
TED, 1984 yılında teknoloji, eğlence ve tasarım kelimeleriyle insanları bir araya getiren bir konferansla başladı. TEDxAlsancak da TED’in ruhu ve misyonuyla yaratıldı. 14 Haziran Cuma günü İzmir Fransız Kültür Merkezi'nde, Garanti Bankası’nın ana sponsorluğunda ikinci kez gerçekleştireceğimiz konferansımızın teması HAYAT OKULU...Aslında yaşadığımız bu renkli hayat, her birimizin sahip olduğu farklı tecrübelerin trajikomik bir bileşkesine denk düşüyor. Yirminci yüzyılın saygın düşünürlerinden Eric Butterworth şöyle diyor:
"Kendinizi hayatın akışına fütürsuzca bırakmaktansa, hiç olmazsa yaşarken büyümeye gayret edin."

Peki William Wallace'nin cevabı sizce de pek manidar kalmıyor mu...

"Acaba büyüyen her insan gerçekten yaşar mı ki?"

Bizler en prestijli okulların yaldızlı diplomalarını biriktirmeye tam gaz devam ediyor ve MBA, bachelor's, çift ana dal gibi etiketlerle etrafımıza caka satmaktan hiç yorulmuyoruz. Peki dijital fırtınanın her yanı kasıp kavurduğu bu günlerde, diploma koleksiyonculuğu yaparken acaba neleri ıskalıyoruz? Yani yaşamın neresindeyiz?

Bu sorunun cevabını 14 Haziran 2013 Cuma günü TEDxAlsancak sahnesinde hep birlikte vereceğiz. Tamamen ücretsiz olan ve sadece size özel davetiyeyle katılabileceğiniz TEDxAlsancak Konferansı'nda siz de yerinizi almak istiyorsanız,
www.tedxalsancak.com/basvuru adresini ziyaret edebilirsiniz.

GGGGGGĞFFBu seneki TEDxAlsancak Konuşmacıları:

Can Ataklı
Gazeteci

Işıl Yılmaz
Sosyolog & Sosyal Medya Uzmanı

SingleLadiez
Gece Okulu onlardan sorulur!

Çağrı Çankaya
Dünyayı Gezen Tasarımcı

Sinan Güler
Anadolu Efes ve A Milli Basketbol Takımımız'ın başarılı basketbolcusu.

Dilan Bozyel
Fotoğraf Sanatçısı

Yeşim Kunter
Play Expert & Futurist

Pınar Bekbölet
Johnson & Johnson İş Geliştirme Müdürü, Lig TV'de TUTKUMUZ FUTBOL programı yapımcısı & sunucusu, Esquire Dergisi Köşe Yazarı.

Hakan Bıçakçı
Türk Edebiyatı'nın başarılı yazarı

Uğurtan Sayıner
50 senelik tiyatro ve sinema sanatçısı...
’’Benim Adım Cemil’’ desek hatırlar mısınız?

Best Taxi Driver İhsan Aknur
Dünyanın en iyi taksi şoförü.

Osman Can Özcanlı
Korkusuz girişimci & Tabu yıkıcı

Yunus Günçe
Aktör, DJ, stand-up komedyeni

(BU PROGRAM NİHAİ DEĞİLDİR. KONUŞMACILAR DEĞİŞİKLİK GÖSTEREBİLİR.)

Son bir anekdot daha...Büyük üstat Rıfat Ilgaz 35 sene evvel fısıldamıştı kulağımıza, Mahmut Hoca aracılığıyla Hababam Sınıfı'nda...

"Okul, sadece dört yanı duvarlarla çevrili, tepesinde dam olan yer değildir...Okul her yerdir! Sırasında bir orman, sırasında dağ başı, öğrenimin ve bilginin var olduğu her yer okuldur. Gerçek bir okulda yaşamayı, mücadele etmeyi, en önemlisi kendinize karşı saygılı olmayı öğrenirsiniz. Bu saydıklarım eğer bir okulda yoksa orada sadece bir taş yığını vardır."

İlham dolu fikirler peşinizi bırakmasın!

UMUT MUSTAFA GÖÇMEN

TEDxAlsancak Küratörü & Lisans Sahibi"

Kaynak; Tamindir

Google'dan Waze'i almak için servet gibi teklif

Bu kadar parayı verdikten sonra kimse yolunu kaybetmez herhalde.



Ünlü navigasyon uygulaması Waze için Google atağa kalktı. İsrail menşeili gazete Ha'aretz'de yer alan bilgiye göre Google, Waze'i almak için 1 milyar dolarlık teklifle kapıyı çalmış, sonra bu rakam 1.3 milyar dolara kadar ulaşmış. Henüz net bir bilgi yok, ancak Waze'i satın alırsa, Google'ın Maps servisine olumlu yönde katkılar yapacağı söyleniyor.

Bu arada, gazetenin belirttiğine göre Waze'in CEO'su Noam Bardin, Waze'in Google'a entegre edilecek bir servis olmasını istemiyor. Peki bu yazılanlar ne kadar doğru? Mashable sitesi, Waze ve Google'a konu hakkında sorular yöneltti, Google'dan gelen cevap ise, "söylentiler hakkında yorum yapmıyoruz" oldu.

Waze'i satın almak için daha önce Facebook ve Apple'ın da devreye girdiği söylenmişti.

Samsung, Galaxy S4'ün kablosuz şarj ünitesini satışa sundu

Siz de hergün yanınızda kablo taşımaktan sıkıldınız mı?



Samsung Mobile, amiral gemisi modeli Galaxy S4 için kablosuz (wireless) şarj ünitesini satışa sundu.

Eğer siz de cihazınızı kablolara gerek kalmadan, pratik bir şekilde şarj etmek isterseniz, bu ürüne 90 dolar ödemelisiniz (39.99 dolar arka kapak için, 49.99 dolar da şarj pedi için).

Evet, pek de ucuz bir ürün değil, ama belki de en iyi tarafı, bu ürünün Qi sertifikalı diğer telefonlara da destek veriyor olması. Mesela Asus, Nokia ve LG gibi firmaların yeni ürünlerine...

Birkaç renk seçeneğinin de sunulduğu cihazın ilgili sayfası için buraya tıklayabilirsiniz.

Windows 8.1 Parmak İzi Teknolojisini Kullanacak

Geçtiğimiz hafta internete sızdırılan Windows 8.1 yapı 9385’e ait bir görsel, Windows 8.1 güncellemesinde parmak izi özelliği mi geliyor?


Sorusunu akıllara getirmişti. Microsoft, BT Profesyoneleri ve Yazılım Geliştiricileri için düzenlendiği TechEd Kuzey Amerika etkinliğinde Windows 8.1’e entegre edilen FPC’nin dokunmatik parmak izi sensörü hakkında açıklama yaparak merakları giderdi. İlk kez Windows 8.1'de kullanılacak teknolojinin detayları haberimizde.

Microsoft’un her yıl geliştiricilere yönelik düzenlediği Build 2013 etkinliğine az bir süre kala dev güncelleme olarak bahsedilen Windows 8.1 işletim sistemi ile birlikte deneyimleyeceğimiz yeni özellikler de gün yüzüne çıkmaya başlıyor.
640x360xfringprint-manset-640_640x360.jpg.pagespeed.ic.fVKLCnLfpK
Windows 8.1’in bugün tanıtılan özelliği daha önce sızdırılan bir görselde dikkatimizi çeken parmak izi özelliği. Önceki Windows sürümlerinde üçüncü parti yazılımlarla sağlanan bu teknoloji, Windows 8.1’de entegre ve daha gelişmiş şekilde gelecek. Kullanıcılar parmak kaydırma hareketi ile Microsoft hesaplarına giriş yapabilecek, uygulama satın alabilecek ve diğer işlemlerini yapabilecek. Microsoft ayrıca dizüstü bilgisayarlara, tabletlere, klavye ve farelere parmak izi okuyucu eklemek için çeşitli Orijinal Ürün Üreticileri (OEM) ile çalıştıklarını da belirtti.
Parmak izi özelliği ile daha güvenli bir kullanım sunacak olan Windows 8.1’in ön izleme sürümünü denemeyi düşünüyor musunuz? 620x341xfingerprint.png.pagespeed.ic.PnZgNFmjI5

İphone'u Olanları Bekleyen Tehlike!

iPhone şarjlarıyla, telefonları kısa sürede hackleyebildikleri açıklandı.


Bilim insanları, geliştirdikleri
özel üretim iPhone şarjlarıyla, telefonları kısa sürede hack’leyebildiklerini açıkladı.

Forbes’un haberine göre; ABD’nin Georgia Teknoloji Enstitüsü araştırmacıları Billy Lau, Yeongjin Jang ve Chengyu Song, ‘Mactans’ adını verdikleri yeni cihazlarıyla iPhone’lara sızmak için yeni bir yöntem geliştirdi.

Üç araştırmacı, Temmuz ayında yapılacak ‘Bilgi İşlem Güvenlik Konferansı’nda tanıtacak. Yeni ürün “bir saldırganın yazılımını nasıl Apple ile aynı şekilde cihazın içine saklayabildiğini” gösterecek.

Telefonları şarj cihazlarıyla hack’leme teknolojisi, şimdilik sadece bilim insanlarının elinde. ‘Mactans’ cihazını üreten araştırmacılar kimseyi hack’lemeye çalışmıyor; sadece bunu başarabildiklerini gösteriyorlar.

The Last of Us, oyun dünyasını büyüledi

Yapımın inceleme notları çok iyi. Bioshock Infinite'i bile geride bıraktı.


Ödüllü Uncharted serisinin geliştiricisi Naught Dog stüdyosunun yeni oyunu The Last of Us, 14 Haziran'dan itibaren satışa sunulacak. Ülkemizde Türkçe altyazı desteğiyle oyunculara sunulacak olan oyun, şu an 129TL fiyat etiketiyle ön siparişte bulunuyor.

Kıyamet sonrası bir dünyada geçen, aksiyon ve gerilim öğelerini bir arada bulunduran The Last of Us, yayınlanan video ve görselleriyle zaten birçok oyuncunun dikkatini çekmişti. Üzerine bir de ilk inceleme notları gelince, yılın en iyi oyunlarından bir tanesiyle daha karşı karşıya gelmek üzere olduğumuzu söyleyebiliriz. Zira şimdiye kadar yapılan incelemelerin sonucunda puan ortalaması 100 üzerinden 96. Bu incelemeleri yapan kurumlar arasından en az 30 tanesi, oyuna 100 üzerinden 100 tam puan vermiş. Şu an en düşük puanı ise, 75 ile Polygon sitesi vermiş. Tüm inceleme notlarına göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz. Bu gerçekten inanılmaz bir ortalama.

457590565607

Bir süre önce PC ve konsollar için satışa sunulan FPS oyunu Bioshock Infinite, 68 inceleme sonucunda ortalam olarak 94 puanı tutturmuştu. The Last of Us, onu geride bırakmayı başardı, ancak bakalım aynı başarıyı satış rakamlarında da sergileyebilecek mi...

Bu arada, The Last of Us'ın Sony PS3'e özel olarak geliştirildiğini belirtelim.

Apple için büyük gün bugün. WWDC 2013'e saatler kaldı

Bakalım bu akşam neler duyurulacak...


Uzun süredir beklenen gün geldi çattı. Apple'ın geleneksel olarak düzenlediği geliştiriciler toplantısının bu yılki ayağı, yaklaşık yedi buçuk saat sonra başlayacak. Biletleri çıktıktan iki dakika sonra tükenen ve ne denli merakla beklenildiğini kanıtlayan etkinliğin, birçok ürün ve hizmetin ilk kez görücüye çıkacağı bir platform olması bekleniyor.
420048803444400279
Daha önce Tim Cook'un söylediklerinden yola çıkarsak, bu etkinlikte yeni iPhone modelleri duyurulmayacak. Ancak yeni MacBook modelleri, iRadio servisi, OS X 10.9 ve iOS7 gibi başlıklardan söz edilmesi bekleniyor. Son günlerde iOS 7'ye dair birçok konsept ve söylenti haberi yayınlanmıştı. Apple yetkilileri de iOS 7'nin en radikal değişiklikleri içinde barındıran iOS sürümü olacağını söylemişti.

Şüphesiz ki birçok cevabı, bu akşam gerçekleştirilecek olan etkinlik sayesinde öğreneceğiz. Teknokulis ekibi olarak biz de gelişmeleri anbean takip ederek sizlere ulaştıracağız.

Acer Iconia W3 ön siparişe açıldı

 Acer'ın yeni 8 inç'lik tableti yeni Windows ile birlikte ön siparişe açıldı, tarihler kesin olarak belirlendi.


İlk 8 inç'lik Windows 8 tableti olan Acer Iconia W3 en sonunda ön siparişe açıldı. Staple ve Amazon üzerinden ön sipariş alımına başlanan cihaz 379.99 dolar'a 32GB'lık versiyona sahipken, Amazon ürünün 64GB'lık modelini ise 429.99 dolarlık bir fiyata satıyor. Bu arada Staples ise Iconia W3'ü 14 Haziran tarihine kadar sipariş verenlere 15 ile 17 Haziran arasında tabletlerine kavuşacakları garantisini veriyor.
404242626123
Acer Iconia W3, 8.1 inç'lik 1280 x 1200 çözünürlükte LCD ekrana ve 186ppi (inç başına düşen piksel değeri)'ne sahip. Tabletin geri kalan özellikleri ise şu şekilde: Çift çekirdekli 1.8GHz Intel Atom işlemci, 2GB RAM ve 32 ya da 64GB dahili bellek. Tabletin sahip olduğu microSD slot sayesinde fazladan 32GB'lık harici bir bellek eklentisi de mümkün. Son olarak 2MP'lik ön ve arka kameraya sahip olan Acer Iconia W3'ün, Windows 8 Pro ile birlikte geldiğini de ekleyelim.

Kaybolmayan bagaj dönemi başlıyor

Hava yolu ile yolculuk edenlerin korkulu rüyası olan karışan ya da kaybolan bagaj devri Bag2Go adlı akıllı çantayla ortadan kalkıyor.


407735956516400279
Uçuş sonrasında sık sık yaşanan ve en baş ağrıtıcı durumlardan biri olarak görülen "kaybolan ya da karışan bagaj" devri Airbus sayesinde tarihe karışacak gibi görünüyor. Airbus'ın yeni uygulaması artık kaybolan her türlü çanta ve bagajı takip edip, kolayca bulmayı sağlıyor. Avrupa menşeli şirket, Bag2Go adlı çalışmaları sayesinde GPS, RFID ve 2G'yi kullanarak bu büyük sorunu ortadan kaldırıyor.

Bu akıllı çanta iPhone'larla bile bağlantı halinde kalarak kayıp ve karışıklıkların önüne geçiyor, uçuş sonrası bagajınızın aldığı yolu, hangi aşamalardan geçtiğini sizlere tek tek detaylandırabiliyor. Şimdilik test aşamasında olan Bag2Go adlı akıllı çanta projesi ileride diğer hava yollarına da sıçrar mı, bilinmez ama, şimdiden göz doldurmayı başardığı bir gerçek.

Peki siz uçuşlarınızda güvenlik için Bag2Go gibi akıllı bir çanta kiralar mıydınız?

Akıllı bisikletler Autobike ile birlikte geliyor


Akıllı nice elektronik cihazdan sonra, şimdi sıra akıllı bisikletlere geliyor, pek çok firma değişimi yaşatacak o farklı araç için çalışıyor


Akıllı telefon ve akıllı araçlardan sonra sıra akıllı bisikletlere de geldi. Pek çok firma elektrikli bisiklet üretmeye çalışırken, hedeflerini nasıl sürücünün harcadığı enerjiyi azaltır ve hızı arttırırız, sorusuna sabitlerken, Detroit'li bir firma farklı bir açıdan yaklaşıyor. Şirketin amacı kullanıcıyı nasıl daha güvenli tutabileceği, nasıl daha rahat ve zevkli bir sürüş deneyimi yaşatabileceği. Her türlü veriyi kaydeden ve buna uygun bir sürüş sunan Autobike ile ilgili videoyu yukarıdan izleyebilirsiniz.

Audi'den tek şarjla 215km yapan elektrikli araba

Audi, süper sporu R8'in elektrikli bir konsepti olan araç, etkileyici güç ve performansıyla Nürburgring'de iki ardışık tur attı. Yarış pilotu Markus Winkelhock'un direksiyona geçtiği denemelerde konsept aracın en iyi turu 8 dakika 9 saniye 99 salise olarak kayıtlara geçti.


395928708829400279

İki adet elektrik motoru kullanılan araç, 380 beygir güç ve 820 Nm tork üretiyor. Bu sayede aracın 0-100 km/s ivmelenmesi sadece 4.2 saniye sürüyor. Saatte 200 kilometreyle sınırlandırılan son süratinse 250 km/s'ye kadar ulaşabildiği açıklanıyor. 48.6 kilovatlık batarya sayesinde ağırlık merkezi iyice yere yaklaşan otomobil, 1780 kilogramlık ağırlığa sahip. Aracın gövde ağırlığı sadece 199 kilogram. Karbon fiber takviyeli polimer kullanılan gövde standart R8'den 23 kilogram daha hafif. Araçta kullanılan 19 inçlik jantlarda özel bir tasarım kullanılıyor. Saatte 50 kilometre sürate kadar fren kaliperlerini gösteren jantlar, bu hızın üzerine çıkıldığında kapanarak aerodinamik hale geliyor.

Araçta kullanılan batarya, 230 voltluk şebekeden 12 saatte dolduruluyor. Hızlı şarjla bu süre 1 saatin altına iniyor. Tam şarjla vadedilen menzilse 215 kilometre. Audi, elektrikli araçların genel sorunu olan sessizliği de sentetik bir e-ses ünitesiyle bozmuş. Araç saatte 60 kilometre sürate kadar yayaların duyabileceği bir ses yayıyor.

Kaynak: Sabah

Kaza riski bulunan 200 binden fazla araba geri çağrıldı

 Şanghay General Motors Çin'deki 207 bin 766 Buick LaCrosse modeli aracını geri çağırdı.


373333951216400279
Çin Karantina ve Kalite İzleme İdaresi'nden yapılan açıklamada, araçların arızalı fren hortumları nedeniyle geri çağrıldığı belirtildi. Çağrının 15 Haziran'dan itibaren geçerli olacağı belirtilirken, 11 Ocak 2006 ile 1 Eylül 2009 arasında üretilen LaCrosse modellerini kapsadığı bildirildi. Açıklamada firmanın ilgili parçaları ücretsiz olarak değiştireceği kaydedildi.

Gezi Parkı tweet'leri Kızılkayalar'ı ayırdı

Taksim'in en bilinen ticari işletmelerinden Kızılkayalar Hamburger'in ortaklarından Servet Kızılkaya'nın sosyal medyada tepki çeken mesajları pahalıya patladı.


Servet Kızılkaya'nın şirketteki ortaklığı sonlandırıldı.

Şirketten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Kızılkayalar ismi ile yarım asra yaklaşan bir süredir, güvenle ve kaliteden ödün vermeden fastfood sektöründe kurumsal olarak hizmet vermekteyiz. Taksim Gezi Parkı'nda düzenlenen gösterilerin ilk 8 günü, Kızılkayalar'ın 60 kişilik çalışan kadrosu ellerinden geldiğince demokratik hak ve özgürlükleri için bir araya gelen halkımıza destek ve yardımcı olmuştur. Ortaklarımızdan Servet Kızılkaya'nın şahsi sosyal medya hesaplarından yaptığı haddini aşan açıklamaları, kurumumuzu ve "Kızılkayalar" markasını kamuoyu nezdinde zor durumda bırakmıştır. Bu açıklamalar bizim toplumun her kesimine eşit mesafede duran kurumsal kimliğimizle bağdaşmamaktadır. İlerleyen günlerde sosyal medyada aleyhimize yazılan yazılar tepkilere neden olmuştur. Hem çalışanlarımızın can güvenliği korumak hem de tepkileri azaltmak adına Taksim şubemizi geçici süre ile kapalı tutma kararı alınmıştır. Servet Kızılkaya ile ortaklığımızı resmi olarak sonlandırma kararı alınmıştır."

Kaynak: Sabah

Samsung Kontak Lens Bilgisayar Geliştiriyor

Google'ın geliştiricilere dağıttığı Google Glass'ın hayatımıza yepyeni bir soluk getireceği ürüne dair yasakların ve görüşmelerin şimdiden başlaması ile kendini belli etmiş oldu.


Henüz herkes için satışa sunulmamış olsa da bunun 2014 içerisinde gerçekleşmesi bekleniyor ancak cihazın daha piyasaya sürülmeden rakipleri de geliştirilmeye başlandı.
640x360xsamsung-kontak-lens-bilgisayar-gelistiriyor-manset_640x360.jpg.pagespeed.ic.EX5bbvTjfe
İki araştırma organizasyonunun yanında Samsung'un da akıllı kontak lensler geliştirilmesini sağlamak için yeni bir nano materyal geliştirilmesi için düğmeye bastığı belirtiliyor. Ulsan Ulusal Enstitüsü proje lideri kimya mühendisi Jang-Ung Park'ın yaptığı açıklamalara göre hedef Google Glass'ın yapabildiği her şeyi yapabilen kontak lenslerin üretilmesi olacak.

Takım şimdiden ışık emici diyotları yumuşak lenslerin içerisine entegre edebilmiş durumda ve bu lensler gözleri insan gözüne çok benzeyen tavşanlar üzerinde denenmiş. Herhangi bir reaksiyona neden olmayan lenslerin içeriğinde grafin ve gümüş nanoware malzemeler bulunuyor.

Elbette henüz yolun çok başında olan bu teknolojinin halka inecek düzeye gelmesi oldukça vakit alacaktır. Zira henüz lenslerin her birine ancak tek piksel yerleştirilebilmiş halde. Ancak Google'ın karşısına çıkmaya hazırlanan ürün geliştiricilerin azimli çalışmalarının meyveleri önümüzdeki on yıl içerisinde alınacaktır.

Mars'ta bir zamanlar içme suyu varmış

Mars'ta bir zamanlar içme suyu varmış.


Sırlarla dolu Mars gezegeninde araştırmalar sürüyor.


Amerikan uzay kurumu NASA'nın 10 yıl önce Mars'a yolladığı Opportunity adlı güneş enerjisiyle çalışan araç, kızıl gezegende bir zamanlar Dünya'da bol bulunan ve yaşamak için gereken asitli olmayan su olduğuna dair kanıt buldu. Opportunity projesinin baş araştırmacısı olan Cornell Üniversitesi'nden astronom Steve Squyres, "Bu, içilebilecek durumda olan su" dedi. Suyun şu anda olmadığını, ancak geride bıraktığı alüminyum zengini kimyasal izin bir sıvının asitliğini gösteren pH ölçeğinde nötr olduğunu gösteriyor. Araştırmacılar, taşın bir zamanlar bol olan suyun volkanik kayalar üzerinden akmasıyla oluştuğunu düşünüyor.
ka1
Opportunity aracının daha önce yaptığı gözlemlerde, daha asidik suya rastlanmıştı. Dünya'da asitli suya dayanıklı bazı canlılar olmasına rağmen asidik suyun, Dünya'da ilk tek hücreli yaşamın oluştuğuna inanılan prebiyotik kimyasallar için güvenli bir ortam olmadığı belirtildi. Esperance adı verilen bir kayanın x ışınlarıyla incelenmesiyle elde edilen kanıt, NASA'nın Ağustos 2012'de Mars'a indirdiği daha büyük ve daha kapsamlı deneyler yapabilen Curiosity aracının gezegenin diğer tarafında bulduğu nötr su kanıtlarıyla uyuşuyor. İki aracın son yıllarda yaptığı keşifler, Mars'ın ilk başlarda yaşama elverişli bir ortam sunduğunu ancak daha sonra daha soğuk, kuru ve elverişsiz bir ortama dönüştüğünü gösteriyor.

Mars, nasıl kızıl oldu?

Opportunity projesi baş araştırmacısının yardımcısı olan Washington Üniversitesi'nden Ray Arvidsen, başlarda Mars'ta Dünya benzeri bir ortamının olduğunu ancak gezegenin evrimi sırasında yağmurların durduğunu, okyanusların kuruduğunu ve toprak altındaki suyun yüzeye çıkarak demir, sülfür ve diğer elementleri özümseyip asidik hale geldiğini söyledi. Arvidsen, diğer taşlar ile son taştaki analizlerin sonuçlarının gezegenin "Islak Mars"tan "kuru ve soğuk Mars"a dönüşümünü gösterdiğini belirtti. Arvidson ve Squyres, bu dönüşümün tam olarak ne zaman olduğu konusunda kesin bir yorumda bulunmaktan kaçınsa da Squayres Esperance taşında görülen minerallerin 4.6 milyar yaşındaki Mars'ın ilk bir milyar yılında oluştuğunu söyledi. Squyres, taşın içinde bulunduğu 22 kilometre çapındaki Endeavous Krateri'nden daha yaşlı olduğunu ifade etti. Esperance taşını inceleyecek doğru pozisyona geçmesi için 7 kere aracın gidip geldiğini söyleyen araştırmacı Squyres, Curiosity'nin aksine Opportunity'de matkap veya mobil kimya laboratuarı olmadığını, taşa x ışını göndererek analizleri yaptığını belirtti.

Opoortunity şarj olacak

Temmuz 2003'te'nde araştırma yapan aracın kışı geçirmek için 2 kilometre ötedeki kuzeye bakan bir yükseltiye doğru gönderileceği belirtildi. Proje yetkilileri, aracın Mars'ın güney yarımküresinden kışın başladığı 1 Ağustos'a kadar 15 derecelik bir yükseltide durup güneş ışığı depolamaya başlamasını ümit ettiklerini söyledi. Bu sırada aracın bölgedeki zengin jeolojik katmanları inceleyip kızıl gezegenin geçmişine dair daha fazla bilgi öğrenmeye çalışacağı açıklandı.

Squyres, Opportunity'nin diğer NASA aracının benzer keşfinden kısa süre sonra yaptığı nötr su keşfinin son derece şaşırtıcı olduğunu söyledi ve aracın 10 yıllık macerasındaki en büyük 4 veya 5 keşfinden biri olduğunu söyledi. İlk gönderildiğinde Opportunity projesinin 90 sol (Mars günü) süreceğini düşünen yetkililer, aracın 3 bin 331 'sol'dur devam ettiğini belirtti. Opportunity ile beraber Mars'a gönderilen ikizi Spirit'le irtibat 3 yıl kadar önce kesilmişti. Opportunity projesinin müdürü olan John Callas, aracın bazı mekanik sorunları olduğunu ve arada bir de kısa dönemli hafıza kaybına uğradığını belirtti. Callas, "Bu bir arabanın 200 bin mil gitmesi gibi bir şey değil. Karşılaştırmak gerekirse, Opportunity, bir yağ bile değiştirilmeden 2 milyon mil giden bir arabaya benziyor. Aracın daha ne kadar dayanabileceği konusunda bir tahmin yürütemiyoruz" dedi.

Kaynak: Sabah

Google'dan Maurice Sendak Doodle'ı

Arama motoru Google, çocuk edebiyatı desinatör ve yazarı Maurice Sendak'ı 85'inci doğum gününde unutmadı.


aaArama motoru Google, dünyanın önemli insanlarını ana sayfasına taşımaya devam ediyor. Son olarak Anneler Günü'ne özel bir Doodle hazırladıktan sonra, Saul Bass ve Soren Kierkegaard gibi isimleri ana sayfasına taşıyan Google, şimdi de ABD'li çocuk edebiyatı desinatör ve yazarı Maurice Sendak'ı ana sayfasına taşıdı.

Bugün 85'inci doğum günü olan ve yakın zamanda hayatını kaybeden Maurice Sendak'ın Doodle'ı için oldukça uğraşılmış. Doodle'daki oynat tuşuna bastığımızda kendimizi bir hikayenin içerisinde buluyoruz. İstersek, arama logosunun biraz üst kısmına tıklayarak Google'da 'Maurice Sendak' sonuçlarına ulaşabiliyoruz.

Maurice Sendak kimdir?

Maurice Sendak , 10 Haziran 1928 tarihinde Amerika'da dünyaya geldi.

Tam adı Maurice Bernard Sendak olan yazar çocuk edebiyatı üzerine eserler kaleme almıştır. Aynı zamanda iyi bir ressam olan Maurice Sendak "Where the Wild Things Are (Canavarlar Ülkesi)" adlı resimli çocuk kitabını da yazarak tüm zamanların sevilen en iyi resimli kitabını dünya edebiyatına kazandırmıştır.

Yoksul bir yahudi ailesinin çocuğu olarak dünyaya gelen Sendak, Terzi bir babaya sahipti ve para kazanmak için eğitimini yarıda bırakarak çalışmaya başlamıştı.

1956 yılında Kenny's Window adlı ilk resimli kitabı raflardaki yerini almıştır. Onu dünyaya asıl tanıtan eseri olan "Canavarlar Ülkesinin Kralı" adlı eseri ise en iyi, resimli çocuk kitabı olarak Caldecott ödülünü kendisine kazandırmıştır.

Hasta olan annelerine süt alabilmek uğruna para kazanmak için çalışan iki kardeşin öyküsünü anlattığı "Brundibar" adlı eseri yazarın en çok gurur duyduğu kitabıdır.

Sendak, 8 Mayıs 2012 tarihinde hayatını kaybetmiştir.

Panoramik fotoğrafların kurtacısı BubblePod

Fotoğrafçı olun ya da olmayın, panoramik fotoğraflar ile ilgileniyorsanız bu ürün işinizi oldukça kolaylaştıracak güçte bir tasarım..




Fotoğrafçıların canını çok sıkabilen panoramik fotoğraf çekimleri artık çok daha kolay hale geliyor. Birkaç geliştiricinin gayreti ile ortaya çıkan BubblePod adlı cihaz akıllı telefon ile panoramik çekim yapmak isteyen kullanıcıların yardımına koşuyor. Kendi ekseninde dönebilen cihaz istediğiniz manzarının fotoğrafını olabildiğine kusursuz şekilde çekmenizi sağlıyor. 30 bin pound bağış bekleyen proje, şimdiden 40 bin pound'u toplamış bile.

Nokia Lumia 520'nin popülaritesi giderek artıyor

 Pazar payını iki katı artıran telefon, diğer Lumia'ları gölgede bıraktı.


756223663824400279

Bir süre önce yaptığımız haberimizde, Nokia'nın giriş seviyesi modeli Lumia 520'ye gösterilen ilgiden sizlere söz etmiştik. Google'da en çok aranan Lumia modeli olan cihaz, aynı zamanda bir aydan kısa sürede, Windows Phone 8 pazarında %4.4'lük bir payın da sahibi olmuştu. Detaylar için buraya bakabilirsiniz.

Yeni gelen bilgiler, Lumia 520'nin popülaritesinin giderek arttığını gösteriyor. Adduplex firmasının Twitter'dan paylaştığı bilgilere bakılırsa Lumia 520, satışa sunulmasının üzerinden 1 ay geçtikten sonra dünya çapında neredeyse %9'luk bir paya sahip oldu.

Ayrıca ilk kez Windows Phone 8 modelleri, Windows Phone 7 modellerini geride bıraktı ve WP8 marketinde lider konumda yer alan seri ise, Nokia'nın Lumia serisi.

Microsoft, Xbox One için Hollywood'a gitti iddiası

Anlayacağınız Microsoft, sadece oyunlardan değil, başta film ve diziler olmak üzere yeni kaynaklardan da yararlanmak istiyor.


702707956317400279Microsoft'un bir süre önce görücüye çıkardığı yeni konsolu Xbox One, birkaç gün sonra başlayacak olan E3 2013'te de detaylıca tanıtılacak. Yetkililerin konsolla ilgili belirttikleri, bu cihazın bir All in One sistem olacağı, yani hepsi bir arada paketi olacağı yönündeydi. Sadece oyun değil, aynı zamanda müzik, internet, sinema ve televizyon keyfini de bir arada sunmayı planlayan bir cihaz Xbox One. Hatta ilk adımlar olarak Amerika'ya özel televizyon yayınlarının başlayacak olması ve ünlü Halo serisinin Steven Spielberg'ün de desteğiyle Xbox dizisi halini alacak olmasını gösterebiliriz. Peki, bunlar daha başlangıç, ileride neler olabilir?

Söylentilere göre Microsoft CEO'su Steve Ballmer, yanına Microsoft Entertainment Studios Başkanı Nancy Tellem'ı da alarak Hollywood'a gitti ve burada aralarında CBS, Sony TV ve WME'den üst düzey yöneticilerin de bulunduğu isimlerle görüştü. Ballmer'ın amacının, sadece Xbox One için içerik desteği istemek olmadığı, aynı zamanda Xbox One ve teknolojinin de nimetleri sayesinde Hollywood'ta önemli bir yer edinme peşinde olduğu söyleniyor. Anlayacağınız Microsoft, sadece oyunlardan değil, başta film ve diziler olmak üzere yeni kaynaklardan da yararlanmak istiyor.

Samsung Galaxy Ace 3 göründü

Güney Koreli akıllı telefon üreticisi Samsung'un yeni akıllı telefonu Samsung Galaxy Ace 3'ün görüntüsü internete sızdırıldı.


Güney Koreli teknoloji devi Samsung için şu sıralar her şey çok iyi gidiyor. Yeni amiral gemisi için bu yıl sonuna kadar korkunç satış beklentisi içerisine giren ve Amerika'da iPhone 5 satışlarını geride bırakmayı başaran Samsung, yeni akıllı telefonlar piyasaya sunmaya devam ediyor. Daha önce de gündeme gelen Samsung Galaxy Ace 3'ün görüntüsü internete sızdırıldı.

Orta seviye olarak piyasada kendine yer bulan ve Samsung'un en çok satan akıllı telefon ailelerinden birisi olan Galaxy Ace'in yeni üyesi olan ve GT-72xx model numarasına sahip Galaxy Ace 3, belirtilene göre tek ve çift SIM versiyonları ile piyasaya sunulacak.

4 inç büyüklüğünde ve 800x480 piksel çözünürlüğünde TFT ekran ile piyasaya sunulacak olan Galaxy Ace 3 gücünü ise çift çekirdekli 1GHz işlemcisinden alıyor. Bunların yanında 1GB RAM, 5MP arka kamera, 1500mAh batarya, 4GB dahili depolama, microSD, ön kamera, 3G, Bluetooth 4.0, WiFi ve A-GPS gibi özelliklere sahip olan cihaz, 20 Haziran tarihinde Londra'da tanıtılacak.

Apple iWatch ne zaman geliyor?

Apple'ın merakla beklenen akıllı saati iWatch'ın çıkış tarihi ile ilk bilgiler analistlerden geldi.


cook2_610x407
Apple'ın yeni teknolojisi diyebileceğimiz akıllı saati iWatch, çok büyük bir ekip tarafından hazırlanmaya devam ediyor. Şu an donanımı ile ilgili pek fazla bilgi yer almayan ve tasarımını da önceden ortaya çıkan konsept görüntüleri dışında bilmediğimiz iWatch'ın ne zaman tanıtılacağı ve piyasaya sunulacağı da büyük bir merak konusu.

Henüz bu konular Apple tarafından resmiyete kavuşturulmuş değil. Hal böyle olunca analistler de bu konu üzerinde çalışmalar yapmaya ve tahminler yürütmeye devam ediyor. Son olarak bazı analistler iWatch'ın önümüdeki sene piyasaya sunulacağını belirtmişlerdi. Şimdi ise, Citigroup analizleri iWatch'ın bu yılın ikinci yarısında satışta olacağını iddia ettiler. Citigroup'dan Glen Yeung, üreticilerin Apple'dan parça üretimi için haber beklediklerini ve tahminlere göre bu ay içerisinde cihazın üretimine başlanılacağını belirtti.

Geçtiğimiz günlerde de Apple'ın Rusya'da akıllı saati iWatch için patent başvurusu yaptığı ortaya çıkmıştı. Bakalım, iWatch'ın ayak sesleri yavaş yavaş duyulmaya başladı. Önümüzdeki aylarda belki iWatch'ı görebiliriz.

30 günde 97 milyar veri toplayan dünyanın veri madeni ortaya çıktı!

ABD'nin Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) tarafından kullanıldığı iddia edilen "Boundless Informant" yani "Sınır Tanımayan Muhbir" olarak adlandırılan dünyanın veri madeni ortaya çıkarıldı.


Son günlerde ABD'nin bir numaralı gündem maddesi casusluk ve gizlilik ihlali. İlk olarak telekulak skandalı ile patlak veren bu durum, daha sonra cep telefonu operatörlerinin kullanıcılarına ait telefon kayıtlarını Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) ile paylaştığının ortaya çıkmasıyla daha da büyümüştü. Son olarak geçtiğimiz gün, Google, Facebook ve Apple gibi teknoloji devlerinin de kullanıcı bilgilerini paylaştığına yönelik iddialar ortaya atılmıştı. Şimdi ise "Sınır Tanımayan Muhbir" adlandırılan dünyanın veri madeni ortaya çıktı.

The Guardian'ın dün ortaya çıkardığı bazı belgelerle ortaya çıkan bu aracın NSA'ya ait, istihbaratın nereden geldiğini bulan ve bilgileri kaydeden çok güçlü bir yazılım olduğu belirtiliyor. Ortaya çıkan bazı deliller sonucunda "Boundless Informant" yani "Sınır Tanımayan Muhbir" adındaki bu aracın 30 günlük Mart 2013 periyotunda toplam 97 milyar veri topladığı belli oldu.

540660460317

 

 

 

 

 

Bu yazılım, bilgi topladığı cep telefonu ve bilgisayarların hangi ülkeye ait olduğunu gösteren bir ısı haritasına sahip ve bu ısı haritası hangi ülkeden ne kadar bilgi toplandığını da göstermekte. Örneğin, Mayıs 2013 ayında toplanan 97 milyar verinin, 14 milyarı İran'a aitken, 13,5 milyarı Pakistan, 12,7 milyarı Ürdün, 7,6 milyarı Mısır, 6,3 milyarı Hindistan ve 3 milyarı da ABD'ye ait.

Tüm dünyada çok büyük bir casusluk aracı gün yüzüne çıkarılmış durumda. Acaba başka ülkelerin de buna benzer araçları var mıdır? Varsa da bizim bilgilerimizi de toplamışlar mıdır? Siz bu konuyla alakalı ne düşünüyorsunuz?