Dünyanın En Gelişmiş Mobil İşletim Sistemi: iOS 7

Apple, merakla beklenen mobil işletim sistemin yeni sürümü iOS 7’yi bugün gerçekleşen Dünya Geliştiriciler Konferansı’nda tanıttı. iOS 7 yeni arayüz ve yeni özellikler ile geldi.


640x360xios-7-manset_640x360.jpg.pagespeed.ic.O2Eg1vhi2m
Apple CEO’su Tim Cook’un söylediğine göre iPhone üretildiğinden beri iOS’ta yapılan en büyük değişiklik iOS 7 ile gerçekleşti. Yeni tasarımda her şey daha keskin görülecek, daha düz simgeler, ince yazı tipi, yeni kilidi açmak için kaydır fonksiyonu ve yeni bir kontrol paneli. Apple’ın Endüstriyel Tasarım Bölümünün Kıdemli ismi Jony Ive, simgelerin tümünün yeni renk paletleri ile yeniden tasarlandığını belirtti. İşletim sistemi genelindeki tipografik arayüz iOS 7 ile yerini daha basit yazı tiplerine bıraktı. Simgeler, menü başlıkları ve durum bildirimleri… Her şey daha sade ve şık…
Yeni çoklu görev özellikleri uygulamaların işletim sistemi bazen de diğer uygulamalar ile etkileşimine olanak sağlıyor. Yeni çoklu görev API’si tüm uygulamaların arka planda çalışmasına ve kullanıcıların uygulamalar arasında geçiş yapabilmesine izin veriyor. iOS 7 en sık kullandığınız uygulamaları algılayıp arka planda çalışmasını sağlıyor.

476x844xmultitasking.jpg.pagespeed.ic.WaPklvhKNo
Klasörler artık yüzlerce uygulama destekliyor. Yeniden tasarlanan Bildirim Merkezinde bir kerede kaç bildirim görüntüleyebileceğinizi seçebileceksiniz. Ayrıca kilit ekranından Bildirim Merkezini görüntüleyebileceksiniz.
Kontrol Merkezi çoğunlukla kullanılan fonksiyonlara hızlı erişmenizi sağlıyor. Uçak modu, Wi-Fi, Bluetooth, ses, parlaklık ve diğer ayarlara ulaşmanızı sağlıyor. Yeni özellikler pil ömrünü etkilemeden uygulamaların arka planda güncellemesini sağlıyor. Belirli uygulamalar günün belirli saatlerinde güncellenecek şekilde ayarlanabilecek.
iOS 7 ile birlikte gelen AirDrop özelliği kullanıcıların yakındaki diğer iOS kullanıcıları ile fotoğraf, dosya video paylaşmasını sağlıyor. Bu özellik iPhone 5, 5.nesil iPod touch, 4.nesil iPad ve iPad mini üzerinde kullanılabilecek.
Apple’ın asistanı Siri, hem erkek hem de bayan sesi ile geliyor. Fransızca ve İspanyolca dillerini de destekliyor. Daha akıllı olan Siri ile parlaklık, bluetooth, sesli posta gibi cihaz ayarlarını kontrol edebileceksiniz. Microsoft’un Bing arama motorunun entegre edildiği akıllı asistana Twitter ve Wikipedia desteği de gelmiş.
iOS 7 ile birlikte yeni bir görünüme kavuşan Safari yeni sekmeli görünüm ve iCloud Keychain ile entegre şekilde geliyor. iOS 3’te kaldırılan tümleşik arama menüsü geri gelmiş. Sekmeler artık 3 boyutlu ve iCloud sekmeleri ile tam entegre şekilde. Sekiz sekme limiti kaldırılmış ve sekmeler bir kaydırma hareketiyle yeniden düzenlenebiliyor veya kapatılabiliyor.

476x844xcamera.jpg.pagespeed.ic.b35Om1pJv9
Yenilenen App Store, uygulamalarınızı size sormadan otomatik olarak güncelleyecek ve konumuza göre önerilen uygulamaları gösterecek.
Kamera uygulaması geliştirilmiş kullanıcı arabirimi ve yeni filtreler ile geliyor. Güncellenen fotoğraf uygulaması ile çektiğiniz tüm fotoğrafları yıla ve koleksiyona göre görüntüleyebiliyorsunuz.
Arabanızın gösterge paneline yerleşen iOS, araç içinde sesli arama yapma, mesaj gönderme ve daha pek çok özelliği kullanma imkanı sunacak. Honda, Mercedes, Nissan, Chevy, Kia, Volvo, Acura marka otomobiller tarafından desteklenecek.

Geliştiriciler bugünden itibaren iOS 7’yi test etmeye başlayacaklar. Yeni işletim sistemi iPhone 4, iPhone 4S, iPhone 5, iPad 2, iPad 3, iPad 4, iPad Mini ve 5.nesil iPod touch tarafından destekleniyor. Bazı cihazlar yeni özellikleri desteklemeyecek.